Huoli sähkökuorma-auton toimintasäteestä estää edelleen monia kuorma-autojen omistajia vaihtamasta sähköön. Mutta keskittyykö kuljetusala liikaa toimintasäteeseen?
Monet tuoreet tutkimukset ja kyselyt osoittavat, että pelko latauksen loppumisesta on yksi kuljetusyritysten ja kuljettajien suurimmista huolenaiheista liittyen sähkökuorma-autoihin. Silti 70 % Euroopan raskaista kuorma-autoista ajaa alle 500 km päivässä, jotka voitaisi vaihtaa sähkökäyttöisiksi. Kantaako kuljetusala siis liikaa huolta toimintasäteestä?
Toimialamme on tottunut siihen, että ajoneuvoihin mahtuu jopa 1 500 litraa polttoainetta ja huoltoasemia on kaikkialla, joten tankkaus ei ole perinteisesti ollut ongelma. Kun siirrymme akkukäyttöisiin sähkökuorma-autoihin, energia riittää lyhyempään ajomatkaan, mikä luo epävarmuutta. Logistiikan A ja O on kuitenkin hyvä suunnittelu, ja sähkökuorma-autojen lataaminen on yksi uusi tekijä, joka on huomioitava suunnitelmissa.
Professori Patrick Plötz, joka työskentelee Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research ISI:ssä Saksan Karlsruhessa, on tutkinut liikenteen sähköistämistä yli vuosikymmenen ajan. Hän uskoo, että nykypäivän sähkökuorma-autot täyttävät jo monet kuljetustarpeemme. Tuoreet tutkimukset osoittavat esimerkiksi sen, että 60 % Saksan kuorma-autoista voitaisiin korvata sähkökuorma-autolla, joka toimii yhdellä yölatauksella, esimerkiksi kotilaturilla.
"Pidempien toimintasäteiden tarve on suurelta osin psykologista", Patrick Plötz kertoo. "Olemme vuosikymmeniä tottuneet ajamaan 1 000 km yhdellä tankillisella, joten 400–500 km ei tunnu lainkaan riittävältä. Itse asiassa tämä toimintasäde voi kuitenkin täyttää alan tarpeet hyvin monissa käyttökohteissa."
Kun julkinen latausinfrastruktuuri paranee edelleen ja sähkökuorma-autojen lataaminen työvuoron aikana helpottuu, niillä voi ajaa toimintasäteen ylittäviä ja yhä piteneviä matkoja.
"Edes kaukokuljetuksissa, joissa saatat ajaa 1 000 km päivässä, et koskaan aja yli 400 km pysähtymättä. Tämä johtuu siitä, että neljän ja puolen tunnin jälkeen kuljettajan on lain mukaan levättävä 45 minuuttia. Jos lataaminen on mahdollista lepotauon aikana, 400 kilometrin toimintasäteellä voi ajaa 1 000 kilometriä päivässä."
Jos keskityt liikaa toimintasäteeseen ja vaadit pitkiä kilometrisuoritteita, joita et todellisuudessa tarvitse, vaarana on, että myöhästyt sähköisestä siirtymästä ja jäät paitsi muistakin sähkökäyttöisyyden eduista, kuten alhaisista polttoainekustannuksista ja CO2-päästöjen laskemisesta nollaan.
Toinen riski on sähkökuorma-auton ylivarustelu, mikä lisää omistamisen kokonaiskustannuksia. Pidemmät toimintasäteet tarkoittavat suurempia akkuja, jotka sekä maksavat enemmän että pienentävät hyötykuormaa.
Sen sijaan johtavana ajatuksena tulisi olla, että määritetään juuri käyttötarkoitukseensa sopiva kuorma-auto. Pohdi kuljetusreittejäsi. Miten pitkiä etäisyyksiä ajat? Mikä on hyötykuorma? Missä sinulla on tapana pysähtyä? Onko pysähdyspaikoissa latausmahdollisuuksia? Simuloimalla sähkökuorma-auton toimintasäteen ja analysoimalla reitin voit löytää täydellisen ajoneuvon, jonka ansiosta voit nyt siirtyä sähköisiin kuljetuksiin.
Jos tarvitset apua sähkökuorma-autojen toimintasäteen simuloinneissa ja latausratkaisujen löytämisessä reitin varrelta, ota yhteyttä lähimpään Volvo Trucks -jälleenmyyjään.
Jos haluat lisätietoja sähkökuorma-autoista ja niiden vaikutuksesta liiketoimintaan, saatat olla kiinnostunut seuraavista: