Kuorma-autot

Kuljettajaa tukevat järjestelmät

Kuljettajien ja muiden tienkäyttäjien välinen vuorovaikutus voi olla vaativaa liikenneympäristöissä. Volvon kuorma-auton kuljettajalla on käytettävissä erilaisia tukijärjestelmiä, jotka auttavat ehkäisemään onnettomuuksia. Lue lisää jäljempänä tai ota yhteys jälleenmyyjään, jos sinulla on kysyttävää.

Kuljettajan ja muiden tienkäyttäjien turvallisuus

Järjestelmämme on suunniteltu auttamaan kuljettajia toimimaan turvallisesti monenlaisissa tilanteissa. Niistä on apua niin ajattaessa suurella nopeudella maanteillä kuin ajettaessa hitaasti kaupunkiliikenteessä sekä pysähdyksissä, kun muita tienkäyttäjiä on lähettyvillä.

  Hyväkuntoinen kuorma-auto ja kuljettaja

  Valpas kuljettaja ja hyväkuntoinen kuorma-auto ovat hyvä lähtökohta turvalliselle ajamiselle. Rengaspaineen seurantajärjestelmä seuraa ajoneuvoyhdistelmän jokaisen renkaan painetta – sekä varoittaa alhaisesta ilmanpaineesta, nopeasta vuodosta ja korkeasta lämpötilasta. Se parantaa entisestään suojautumista puhjenneiden renkaiden aiheuttamilta onnettomuuksilta. Kuljettajan vireystilan valvonta havaitsee uneliaisuuden tai tarkkaamattomuuden merkit ajettaessa. Jos niitä havaitaan, kuljettaja saa varoituksen ja häntä neuvotaan pitämään tauko. Kaikki tämä turvallisuuden vuoksi.

  Parempi näkyvyys kaikille

  Kuljettajan suora näkyvyys on tärkeää turvallisen ajon kannalta. Mukautuvat kaukovalot on suunniteltu havaitsemaan kuorma-auton edessä olevat ajoneuvot, mikä mahdollistaa kaukovalojen käytön pimeässä ajattaessa silloin, kun se ei olisi muutoin mahdollista. Ominaisuus muuttaa valokeilaa dynaamisesti siten, että valaistus on optimaalinen muttei häiritse muiden ajoneuvojen kuljettajia. Tämä parantaa sekä kuorma-auton kuljettajan että muiden tienkäyttäjien turvallisuutta.

  Varmista turvaväli

  Suurilla nopeuksilla etäisyys varmistaa turvavälit. Hätäjarrulla varustettu etutörmäysvaroitin on suunniteltu havaitsemaan edessä olevat ajoneuvot sekä sivulta lähestyvät tai samaan suuntaan kuoma-auton kanssa liikkuvat jalankulkijat ja pyöräilijät. Toiminto varoittaa kuljettajaa, jos on olemassa tietty törmäysvaaran. Jos kuljettaja ei toimi ja vaara on edelleen olemassa, kuorma-auto välttää törmäyksen jarruttamalla automaattisesti. Älykäs vakionopeussäädin mukauttaa nopeutta siten, että se ylläpitää turvallisen etäisyyden edellä kulkevaan ajoneuvoon kiihdyttämällä ja jarruttamalla automaattisesti. Se toimii ajettaessa täydellä nopeudella maantiellä aina pysähdykseen asti – ja käynnistyy sitten automaattisesti uudelleen liikenteen jatkuessa. Se tuo lisää mukavuutta ja turvallisuutta maatieajoon.

  Hallitse perävaunun painoa

  Kun perävaunun kanssa ajetaan alamäkeen liukkaalla tiellä, perävaunu voi puskea vetoautoa ja aiheuttaa linkkuveitsi-ilmiön, jolloin onnettomuuksien riski kasvaa. Stretch-jarru voi auttaa ehkäisemään tämän, sillä se pumppujarruttaa perävaunua, mikä oikaisee ajoneuvoyhdistelmän ja parantaa samalla liikenneturvallisuutta.

  Katso piiloon jäävä toiminta

  Jalankulkijat ja pyöräilijät voivat olla kaupunkiympäristössä hyvinkin lähellä kuorma-autoja, ja kuljettajien voi olla vaikea nähdä, mitä tapahtuu aivan vieressä. Kamera apukuljettajan puolella näyttää kuolleet kulmat ja antaa erinomaisen näkyvyyden apukuljettajan puolelle. Suuntavilkku käynnistää sen automaattisesti, ja kameranäkymä näkyy sivunäytössä.

  Vaivaton peruuttaminen

  Peruutuskamera tuo erinomaisen näkyvyyden kuorma-auton taakse, joten kuljettaja saa paremman käsityksen ympäristöstä. Se otetaan automaattisesti käyttöön, kun peruutusvaihde kytketään. Kameranäkymä näkyy sivunäytössä. Koska peruutuskameraa on helppo käyttää, peruuttaminen helpottuu.

  Hyvä näkyvyys eteenpäin

  Etuosan lähitunnistus havaitsee ja varoittaa etututkan avulla kuljettajaa tienkäyttäjistä, jotka ovat kuorma-auton edessä olevalla vaara-alueella, kun kuorma-auto on pysähdyksissä tai kun nopeus on enintään 10 km/h. Jos järjestelmä havaitsee tienkäyttäjän kuorma-auton edessä olevalla vaara-alueella, siitä ilmoitetaan kuljettajalle. Jos törmäysvaara kasvaa, järjestelmä antaa myös äänimerkin.

  Turvallisuus ennen kaikkea

  Kääntyminen tai kaistanvaihto voi olla vaarallista. Sivutörmäyksen esto käyttää kuorma-auton sivulla olevia tutka-antureita jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja muiden ajoneuvojen havaitsemiseen. Vaikka lainsäädäntö edellyttää, että järjestelmää kattaa vain matkustajan puolen, järjestelmämme kattaa kuorma-auton molemmat puolet, mikä parantaa liikenneturvallisuutta entisestään. Sivupeilissä näkyvä valomerkki ilmoittaa kuljettajalle, kun valvotulla alueella havaitaan tienkäyttäjä. Jos kuljettaja aktivoi suuntavilkun, järjestelmä varoittaa häntä vilkkuvalla valolla ja äänimerkillä. Jos kuorma-autossa on kaistallapitoavustimella varustettu Volvo Dynamic Steering, käytössä on myös aktiivinen ohjauksen tehostus.

  Varo ovia

  Jalankulkijoita ja pyöräilijöitä voi tulla näkyviin aivan yllättäen, ja heitä voi olla vaikea havaita aivan kuorma-auton vieressä. Oven avauksen varoitusjärjestelmä tarkistaa tutka-antureiden avulla kuorma-auton molemmat puolet sekä varoittaa kuljettajaa ja matkustajaa muista vaara-alueella olevista tienkäyttäjistä ennen minkään ohjaamon oven avausta. Järjestelmä antaa varoituksen jopa kaksi minuuttia virrankatkaisun jälkeen.

  Vaivaton Stop & Go

  Turvallinen ajaminen voi olla haastavaa, jos on jatkuvasti lähdettävä liikkeelle ja pysähdyttävä. Auto Hold -toiminto on suunniteltu sujuvoittamaan Stop & Go -ajamista ja parantamaan sen turvallisuutta. Toiminto käyttää jarruja automaattisesti ja pitää kuorma-auton paikallaan, kunnes kuljettaja painaa kaasupoljinta. Se toimii sekä eteen- että taaksepäin – ylämäkeen, alamäkeen ja tasaisella pinnalla.

  Kunnon pito

  Hyvää pitoa tarvitaan niin välttämään heittelehtimistä kuin turvalliseen ajamiseenkin. Active Grip Control on suunniteltu hallitsemaan pyörien luistamista sekä parantamaan turvallisuutta ja ajomukavuutta. Jos järjestelmä havaitsee merkkejä heittelehtimisestä, se aktivoituu välittömästi ja auttaa kuljettajaa pysymään tiellä parantamalla ohjattavuutta, jarrujen tehoa ja vakautta.

  Hiljainen muttei huomaamaton

  Sähkökuorma-automme ovat melkein äänettömiä. Vaikka se on hyvä asia sekä kuljettajan työympäristön että kaupunkiympäristön kannalta, se kuitenkin vaikeuttaa sähkökuorma-autojen havaitsemista. Ajoneuvon akustinen varoitusjärjestelmä luo riittävän voimakkaita ääniä, että kuorma-auton lähellä olevat henkilöt havaitsevat sen. Nämä äänet ovat silti miellyttäviä kuljettajan ja muiden tienkäyttäjien kannalta. Toiminto on suunniteltu parantamaan jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta ilman, että ääni olisi liian voimakas.

Yleiskatsaus

Ominaisuudet

 

Lisätietoja

FH16

FH

FM

FMX

FL

FE

Rengaspaineen seurantajärjestelmä

 

 

 

 

Lataa tuotetiedot >

Kuljettajan vireystilan valvonta

Mukautuvat kaukovalot

 

 

 

 

Älykäs nopeusavustin

Hätäjarrutoiminnolla varustettu törmäysvaroitin

Älykäs vakionopeudensäädin

Etuosan lähitunnistus

Sivutörmäyksen esto

Oven avauksen varoitusjärjestelmä

 

 

Auto Hold

 

 

Kaistallapitoavustimella varustettu Volvo Dynamic Steering

 

 

 

ESC-ajonvakautusjärjestelmä

 

Ajonvakautustoiminnolla varustettu Volvo Dynamic Steering

 

 

 

Alamäkiavustin

 

 

 

Stretch-jarru

 

 

 

Kamera apukuljettajan puolella

 

Peruutuskamera

 

Active Grip Control

 

 

 

 

Ajoneuvon akustinen varoitusjärjestelmä AVAS*

 

 

 

*Vain sähkökuorma-autot

       

KYSY PAIKALLISELTA ASIANTUNTIJALTA

Paikallinen Volvo Trucks -jälleenmyyjä voi esitellä
kuljettajaa tukevia järjestelmiä ja vastata kysymyksiin.