Kuorma-autot

Kuorma-auton polttoainetaloudellisuuden parantaminen

Ei ole mikään salaisuus, että polttoaine on kuljetusyrityksen suurin kuluerä. Monille toimijoille polttoaine aiheuttaa vähintään kolmasosan toiminnan kokonaiskustannuksista. Polttoainetaloudellisuuden parantaminen olisi itsestään selvä ratkaisu, mutta miten se tehdään? Tärkeintä on tietää taloudellisuuteen eniten vaikuttavat tekijät ja keskittyä niiden parantamiseen. Tällä sivulla kerrotaan, mihin kannattaa keskittyä, kun polttoaineen kulutusta on vähennettävä. Katamme osa-alueet kuorma-auton teknisistä tiedoista ja huollosta kuljettajan ajotaitoihin ja kaluston ylläpitoon.

Polttoaineenkulutukseen eniten vaikuttavat asiat

Kuorma-auto

Parhaan mahdollisen polttoainetalouden saavuttamiseksi kuorma-auton teknisten ominaisuuksien on oltava käyttötarkoitusta vastaavia. Tässä erityisesti kolmella päätekijällä on suuri merkitys: voimansiirrolla, aerodynamiikalla ja vierintävastuksella.

Teknisten ominaisuuksien lisäksi polttoainetaloudellisuuteen vaikuttaa ajoneuvon kunto, ja taloudellisuutta voidaan parantaa oikein kohdistetuilla kuorma-autokaluston huolto- ja ylläpitopalveluilla.

Kuljettajan suorituskyky

Tiesitkö, että parhaat kuljettajat säästävät polttoainetta tyypillisesti 5–10 % keskimääräiseen kuljettajaan verrattuna? Ja ero voi olla vielä tätäkin suurempi – jopa 20 %.

Vakionopeudensäätimen käyttäminen, oikealla nopeudella ajaminen ja oikea jarrutustapa ovat esimerkkejä siitä, miten kuljettajan toiminta voi parantaa kannattavuutta.

Viisi keskeistä kysymystä polttoaineen kulutuksesta, päästöistä ja kalustokustannuksista

Katsaus tärkeimpiin polttoainetaloudellisuuteen vaikuttaviin tekijöihin.

1. Miten voimansiirron toiminta optimoidaan?

Voimansiirto on yksi kuorma-auton polttoainetaloudellisuuteen eniten vaikuttavista tekijöistä. Kun voimasiirtojärjestelmä on valittu, suuri osa kuorma-auton polttoaineenkulutuksesta määräytyy sen perustella. Siksi on erittäin tärkeää tehdä oikea valinta heti alkuun. Vaikka jokaisella voimansiirron komponentilla taka-akselista vaihteistoöljyyn on oma merkityksensä kokonaisuudessa, kolme merkitsevintä tekijää ovat moottori, vaihteisto ja vakionopeussäädin.

Nykyaikaiset teknologiset edistysaskeleet ovat tehneet jokaisesta osasta paljon edeltäjiään tehokkaammin ja taloudellisemmin toimivan. Turbocompound-moottorit (kuten D13TC) antavat paljon tehoa ja niiden polttoainetaloudellisuus on parempi kuin eSCR-moottoreiden. Ne myös vähentävät merkittävästi AdBlue-nesteen tarvetta. I-Shift-automaattivaihteisto käyttää apuna reaaliaikaista ajodataa ja tekee jokaisesta vaihdosta erittäin täsmällisen. Ennakoivan vakionopeudensäätimen (I-See) käyttöönotto on helpottanut kuljettajan työtä. Jalan voi ottaa pois kaasulta jopa mäkisessä maastossa ja säästää siten entistäkin enemmän polttoainetta.

Voimansiirron kolme tärkeintä tekijää

Tutustu seuraaviin ratkaisuihin, jotka edustavat optimoitujen voimansiirtojärjestelmien huippua.

2. Aerodynamiikan parantaminen

Aerodynamiikka on toinen tekninen tekijä, jolla on suuri vaikutus kuorma-auton polttoaineenkulutukseen. Suorituskykyyn voivat vaikuttaa kaikki osat ulkoisista lisävarusteista peileihin ja etuspoilereihin, mutta tärkeimpiä aerodynamiikkaan vaikuttavia osia ovat seuraavat:

  • Ohjaamon muotoilu
  • Kattospoileri ja ohjaamon sivuilmanohjaimet
  • Alustan helmat ja lokasuojat
  •  Perävaunu

Miten kuorma-auton aerodynaamista suorituskykyä sitten parannetaan? Ohjaamon korkeudella ja muotoilulla sekä katon kulmalla on merkitystä. Kattospoileri, ohjaamon sivuilmanohjaimet, alustan helmat ja lokasuojat ovat aerodynaamisia osia. Ne kaikki parantavat polttoainetaloudellisuutta, mutta on syytä varmista, että kattospoileri on asennettu jo tehtaalla. Jälkikäteen asennettu spoileri, joka on vain 5 cm liian matalalla tai 10 cm liian korkealla, voi tehdä tyhjäksi suunnitelman säästää polttoainetta. Perävaunuihin pätevät yksinkertaiset säännöt: Niiden on oltava huippukunnossa ja pyörät kohdistettuina. Perävaunupalvelumme avulla voit huollattaa koko ajoneuvoyhdistelmän yhdellä kerralla.

 Perävaunuhuolto

3. Vierintävastuksen minimointi

Vierintävastus on kolmanneksi suurin polttoaineen kulutukseen vaikuttava tekijä. Vierintävastus syntyy pääsääntöisesti seuraavien kahden tekijän yhteisvaikutuksesta:

  • Renkaat
  • Akselien suuntaus

Vierintävastuksen minimoimiseksi kannattaa käyttää polttoaineen kulutuksen optimoivia renkaita ns. monikäyttöisten renkaiden sijaan. Älä myöskään anna kuljettajien ajaa renkailla, joiden ilmanpaine on riittämätön, eikä väärin suunnatuilla akseleilla. Suuntausvirheet tekevät ohjauksesta epävakaan. Kuorma-auto vie enemmän tilaa tiellä, sillä pyörät eivät pyöri tasaisesti samaa reittiä. Tämä lisää ilmanvastusta, mikä heikentää polttoainetaloudellisuutta.

4. Kuorma-auton huollon, kuljetusten tietojärjestelmän ja yhteyspalveluiden merkitys polttoainekustannusten vähentämisessä

Oikeat palvelut helpottavat polttoaineen kulutuksen seurantaa ja tehostamista sekä pitävät kaluston huippukunnossa.

5. Kuljettajan ajotavan vaikutus polttoaineenkulutukseen 

Kuljettajiin sijoittaminen on yhtä tärkeää kuin kuorma-autoihin pantu raha. Miksi? Siksi, että taitava ja motivoitunut kuljettaja on nimittäin tuottavampi ja ajaa taloudellisemmin sekä turvallisemmin. Polttoaineen säästämisen kannalta tärkein asia, jonka kuljettaja voi tehdä, on kehittää ja ylläpitää hyviä ajotapoja, joista seuraavat ovat tärkeimmät:

  •  Matkavauhti
  • Vakionopeudensäädin
  • Jarruttaminen

Muita tekijöitä ovat ennakoiva ajotapa, joutokäynti ja kaupunkiliikenteen osuus ajomatkasta.

Varmin tapa parantaa kuljettajan suorituskykyä – ja yrityksen taloudellista tulosta – on hyödyntää kuljettajakoulutuskurssejamme. Polttoaineen säästämisen lisäksi koulutus voi myös parantaa kokonaistuottavuutta, lisätä kuljettajien alatuntemusta, parantaa turvallisuutta ja auttaa kuljetusyrityksiä houkuttelemaan ja pitämään palveluksessaan parhaat mahdolliset kuljettajat.

Kuljettajakoulutus

Vaihtoehtoiset polttoaineet

Miten helppoa kaluston sähköistäminen on?

Vähennä ympäristöjalanjälkeäsi

Asiaan liittyvät uutiset ja tarinat

Latest Press Release

Latest Press Release

Ota yhteyttä jälleenmyyjääsi

Paikallinen Volvo Trucks -jälleenmyyjäsi auttaa oikean osan etsinnässä sekä korjauksessa ja huollossa. Soita tai tule käymään.