Kuorma-autot

Käyttääkö seuraava kuorma-autosi polttoaineena LBG:tä?

Lars Mårtensson
2025-03-27
Vaihtoehtoiset polttoaineet
Author
Lars Mårtensson
Ympäristö- ja innovaatiojohtaja, Volvo Trucks

Kuljetus- ja logistiikka-ala on hiljalleen heräämässä LBG:n käyttöön lupaavana vaihtoehtona dieselille. Mutta kuinka kestävää LBG on, ja kuinka käyttökelpoinen vaihtoehto se on tulevaisuudessa?

 

LBG valmistetaan orgaanisesta jätteestä, eikä sillä ole käytännössä lainkaan C02. On siis helppo ymmärtää, miksi LBG (eli nesteytetty biokaasu) vaikuttaa niin lupaavalta. Lisäksi tässä on vasta osa sen myönteisistä ympäristövaikutuksista.

 

 

Miksi LBG on kiertotalouden liittolainen?

Biokaasun valmistusprosessi on melko yksinkertainen. Biokaasulaitoksessa erilaiset raaka-aineet sijoitetaan lämpimään, hapettomaan ympäristöön, jossa bakteerit pilkkovat ne. Tämän käymisprosessin aikana monimutkaiset orgaanisen aineen molekyylit hajoavat yksinkertaisemmiksi molekyyleiksi, kuten alkoholiksi, CO2:ksi tai metaaniksi – uusiutuviksi kaasuiksi, joita voidaan käyttää lämmön ja sähkön tuottamiseen.

Koska LBG on valmistettu raaka-aineista, kuten viljan syötäväksi kelpaamattomista osista, jätevedestä ja kotitalousjätteestä, LBG edistää kiertotaloutta käyttämällä uudelleen resursseja, jotka muutoin menevät hukkaan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että LBG ei kilpaile elintarvikehuollon kanssa – mistä biopolttoaineita on kritisoitu laajasti.

 

Näin ollen se, mitä maanviljelijät, supermarketit ja kunnat pitivät aiemmin "jätteenä", nähdään nyt resurssina, mikä lisää biokaasun valmistukseen tarvittavan materiaalin tarjontaa. Esimerkiksi meijerituottaja Arla käyttää tällä hetkellä tiloiltaan kerättyä lantaa biokaasun tuotantoon, jota käytetään sitten kasvavan kaasukäyttöisten kuorma-autojen voimanlähteenä. Jäljelle jäänyt mädäte käytetään uudelleen tiloillaan lannoitteena, mikä luo suljetun kierron järjestelmän.

 

Kuinka LBG voi tuottaa negatiivisia päästöjä?

Siirtymällä dieselistä LBG:hen kuorma-autojen kuljettajat voivat vähentää CO2 -päästönsä käytännössä nollaan. LBG:n tuotantotavan mukaan voidaan kuitenkin saavuttaa nettonollaa suurempia vähennyksiä eli negatiivisia päästöjä.

 

Jos LBG tuotetaan esimerkiksi lannasta, dieselistä siirtyminen voi aiheuttaa negatiiviset nettomääräiset CO2-päästöt jopa 200 prosenttiin asti. Tämä johtuu siitä, että se ei ainoastaan ​​estä hiilen vapautumista fossiilisten polttoaineiden polttamisesta, vaan myös metaanin vapautumista ilmakehään, joka tavallisesti tulisi lannan varastoinnista ja käsittelystä.

 

Käytännössä yhden kaasukäyttöisen kuorma-auton nettopäästöt voivat tässä skenaariossa kumota kahden dieselkuorma-auton päästöt.

 

Mikä jarruttaa LBG:n yleistymistä?

Vihreistä tunnustuksistaan ​​huolimatta LBG:n on ollut vaikea saada merkittävää jalansijaa kuljetusalalla, osittain korkeiden tuotantokustannusten vuoksi. Vaikka biokaasua valmistetaan jätteistä ja se on suhteellisen helppo valmistaa, sen tuotantokustannukset ovat silti korkeammat kuin dieselin tuotantokustannukset.

 

Tämä johtuu suurelta osin mittakaavaeduista ja jakelukustannuksista. Biokaasun tuotanto on perinteisesti ollut kunnallisten toimijoiden käsissä paikallisella tasolla. Sen tuotannosta on puuttunut riittävä mittakaava ja kannustimet, jotta polttoaine olisi todella tehokas vaihtoehto, sillä pääasiallinen tarkoitus on useimmiten ollut jätteiden käsittely.
 

Se on kuitenkin nopeasti muuttumassa. Valtion kannustimien ja yksityisten investointien sekoituksen ansiosta maailmanlaajuinen tuotanto kiihtyy. EU pyrkii lisäämään biometaanin tuotantoa 35 miljardiin kuutiometriin (bcm) vuoteen 2030 mennessä osana REPowerEU-suunnitelmaansa.

 

Useat yksityiset yritykset ovat myös laajentamassa LBG:n tuotantoaan, kuten St1 Biokraft, jolla on tällä hetkellä 12 tehdasta Ruotsissa ja Norjassa, ja lisää on rakenteilla. Titan rakentaa parhaillaan maailman suurinta LBG-laitosta Amsterdamin satamaan. Sen tuotannon odotetaan alkavan vuonna 2025. Kaiken kaikkiaan vuoteen 2027 mennessä Euroopassa toimii 105 LBG-laitosta, joiden yhteenlaskettu tuotantokapasiteetti on 13,1 TWh vuodessa.

 

LBG vai sähkö?

Vaikka sähköajoneuvot ovat saattaneet varastaa huomion biokaasulta viime vuosina, LBG voisi olla kannattavampi vaihtoehto pitkän matkan kuljetuksiin. LBG:tä on helppo kuljettaa suuria määriä ja varmistaa siten riittävä toimintamatka pitkän matkan tehtäviin. Säiliön täyttämiseenkin kuluu vain muutama minuutti. Sitä vastoin pitkän matkan sähköistäminen on ollut haaste nykyisen akkuvalikoiman, niiden painon ja niiden lataamiseen kuluvan suhteellisen pitkän ajan vuoksi.  

 

Kaasuun siirtyminen ei myöskään vaadi juuri kompromisseja ajomukavuudessa ja luotettavuudessa. Esimerkiksi Volvo Trucksin kaasukäyttöiset ajoneuvot ajavat ja toimivat aivan kuten dieselversiot kantaman, hyötykuorman ja hevosvoiman suhteen.
 

 

Kulkeeko seuraava kuorma-autosi siis LBG:llä?

Joissakin osissa maailmaa riittämätön polttoaineinfrastruktuuri ja rajallinen biokaasun tuotanto ovat edelleen haasteita. Muualla kustannukset kuitenkin laskevat ja polttoaineen jakeluverkosto laajenee.

 

Mielestäni se on vain ajan kysymys, sillä LBG:llä on kaikki edellytykset nousta merkittäväksi vaihtoehdoksi dieselille.

 

Jos haluat tietää lisää LBG- ja kaasukäyttöisistä kuorma-autoista, seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua:

Voimmeko kertoa sinulle lisää Volvo kuorma-autoista ja palveluista?