Harkitsetko vaihtoehtoisella voimansiirtoratkaisulla varustetun kuorma-auton hankkimista kuljetuskalustoosi? LNG- ja LBG-kaasulla toimivista kaasukäyttöisistä kuorma-autoista on lainsäädännön muutosten ja uuden teknologian kehityksen ansiosta tullut yhä kannattavampi vaihtoehto monille kuljetusyrityksille.
Uusi moottoritekniikka on parantanut kaasukäyttöisten ajoneuvojen suorituskykyä viime vuosina. Esimerkiksi uusimman kaasukäyttöisen Volvo FH Aeron teho on jopa 500 hevosvoimaa ja vääntömomentin huippu 2 500 Nm, joten se on teholukemiltaan yhdenvertainen vastaavan dieselkäyttöisen Volvo FH Aeron kanssa. 60 tonnin kokonaisyhdistelmämassan ja jopa 1 000 km:n toimintamatkan ansiosta se sopii erittäin hyvin kaukokuljetuksiin.
Eri maiden hallitusten kannustimet ja ohjelmat sekä puhtaampiin polttoaineisiin siirtymisen tarve edistävät LNG- ja LBG-kaasun tuotantoa. Itse asiassa LNG:n maailmanlaajuisen toimituskapasiteetin odotetaan kasvavan 40 % vuoteen 2028 mennessä.
Kiinassa valtiontukien, tiukempien päästörajoitusten ja alhaisten hintojen yhdistelmä lisää kaasukäyttöisten kuorma-autojen myyntiä. Intia pyrkii muuttamaan kolmanneksen maan raskaasta kuorma-autokalustosta LNG-käyttöiseksi seuraavien 5–7 vuoden aikana.
Euroopassa LNG-maakaasun kysyntä laskee EU:n pyrkiessä vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä kaasusta osana REPowerEU-suunnitelmaansa. Samassa suunnitelmassa on kuitenkin asetettu tavoitteeksi biometaanin (jota nesteyttämällä saadaan LBG:tä) tuotannon lisääminen 35 miljardiin kuutiometriin vuoteen 2030 mennessä. LNG-kuorma-autojen tankkausinfrastruktuuri kasvaa nopeasti, ja tätä kirjoitettaessa LNG-asemien määrä on jopa 780.
Yhdysvalloissa useat hallituksen kannustimet ja ohjelmat, kuten uusiutuvien polttoaineiden standardi (RFS) ja ns. inflaation vähentämispaketti (IRA), edistävät myös biokaasutuotannon kasvua.
LNG (nesteytetty maakaasu) valmistetaan puhdistetusta maakaasusta, joka jäähdytetään -161 °C:seen, jossa se tiivistyy ja nesteytyy. Prosessissa tilavuus laskee kuudessadasosaan alkuperäisestä, mikä helpottaa kaasun kuljettamista ja käyttöä polttoaineena. Raskaan kuorma-auton polttoaineena käytettäessä se tuottaa 20 % vähemmän CO2-päästöjä kuin dieselpolttoaine.
LBG tuotetaan samalla tavalla kuin LNG, mutta siinä käytetään fossiilisen maakaasun sijaan biokaasua. Biokaasua valmistetaan orgaanisesta jätteestä, kuten kotitalous- ja maatalousjätteestä sekä lannasta, joten se on kiertotalouteen perustuva uusiutuva polttoaine. Kun sitä käytetään raskaassa kuorma-autossa, loppukäytön CO2-päästöt ovat käytännössä olemattomat.
LNG ja LBG ovat käytännössä täysin samanlaisia kemialliselta koostumukseltaan, joten niiden varastoinnissa, kuljetuksessa ja tankkauksessa voidaan käyttää samaa infrastruktuuria, ja niitä voidaan käyttää samojen ajoneuvojen energianlähteenä. Näitä kahta polttoainetta voidaan jopa sekoittaa keskenään. Tällä hetkellä Shell myy LBG-seosta Hollannissa ja Saksassa.