Kuorma-autot

Mitä raskaiden kuorma-autojen tarkistetut EU:n CO2-standardit merkitsevät kuljetusalalle

Ylva Dalerstedt
2024-09-12
Kestävyys
Author
Ylva Dalerstedt
Kaukokuljetussegmentin päällikkö

EU päivitti CO2 -standardinsa raskaille kuorma-autoille toukokuussa 2024 osana tavoitettaan olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Uusimpien muutosten tarkoituksena on nopeuttaa vähäpäästöisten ja päästöttömien ajoneuvojen kehitysvauhtia, ja se vaikuttaa sekä valmistajiin että kuorma-autojen omistajiin.

EU:n CO2-standardit otettiin käyttöön alun perin vuonna 2019, ennen kuin niitä tarkistettiin toukokuussa 2024 osana EU:n Fit for 55 -strategiaa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi ainakin 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä (ja lopulta ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2050 mennessä).

 

Merkittävin muutos uudistettuun standardiin on, että raskaiden kuorma-autojen päästövähennystavoite vuodelle 2030 on nostettu -30 %:sta -43 %:iin (verrattuna vuoden 2019 tasoihin).

 

Myös uusia tavoitteita on asetettu, mukaan lukien 65 prosentin vähennys vuoteen 2035 mennessä ja 90 prosentin vähennys vuoteen 2040 mennessä. Alkuperäinen tavoite vähentää päästöjä 15 prosenttia vuoteen 2025 mennessä säilyy. 

EU:n uudet CO2-päästöjen vähentämistavoitteet raskaille kuorma-autoille

  • 2025: -15%
  • 2030: -43%
  • 2035: -65%
  • 2040: -90% 

VECTO on EU:n kehittämä simulointityökalu CO2-päästöjen ja polttoaineenkulutuksen mittaamiseen. Sitä käytetään jatkossakin arvojen ja päästöluokkien laskentaan jokaiselle ajoneuvolle. Sitä käytetään myös seurattaessa ja mitattaessa edistymistä kohti EU:n CO2-tavoitteita.
 

Lisäksi tarkistettuja CO2-standardeja sovelletaan nyt entistä useampiin ajoneuvoihin kattaen 6x4- ja 8x4-mallit sekä 4x2-mallit, joiden paino on 7,4–16 tonnia. Ne koskevat myös perävaunuja, koska ne vaikuttavat ajoneuvon polttoaineenkulutukseen.
 

"Näiden muutosten tarkoituksena on todella vauhdittaa raskaiden ajoneuvojen CO2-vähennyksiä vuoden 2050 tavoitetta silmällä pitäen", sanoo Ylva Dalerstedt, joka on Volvo Trucksin kaukokuljetussegmentin päällikkö.
 

"Suurin vaikutus kohdistuu edelleen kuorma-autojen valmistajiin, joiden on panostettava entistä enemmän vähäpäästöisten ja päästöttömien teknologioiden kehittämiseen. Ja nämä muutokset vaikuttavat myös perävaunujen valmistajiin."

Kuorma-autojen omistajat voivat odottaa näkevänsä laajemman valikoiman vaihtoehtoja ostaessaan uutta kuorma-autoa ja enemmän mahdollisuuksia vähentää omia ympäristövaikutuksiaan.

Miten uudet standardit vaikuttavat kuorma-auton omistajiin? 

EU:n CO2-standardit on suunnattu kuorma-autojen valmistajille, ja siksi niiden vastuulla on kehittää alhaisen päästötason ajoneuvoja ja päästöttömiä ajoneuvoja, jotka auttavat saavuttamaan uudet tavoitteet.
 

Suurin vaikutus kuorma-autojen omistajiin on jatkossa uusilla ajoneuvoilla, joiden CO2-jalanjälki on yhä pienempi ja joissa on laajempi valikoima vaihtoehtoja päästöttömien kuorma-autojen osalta. Samaan aikaan kuorma-autojen valmistajien on poistettava käytöstä ajoneuvot ja ominaisuudet, jotka vaikuttavat negatiivisesti CO2 jalanjälkiin.
 

"Uusien voimansiirtolinjojen lisäksi perinteisiä polttomoottoreita on tehostettava, jotta valmistajat voivat saavuttaa uudet tavoitteet", Ylva sanoo. "Asiakkaille tämä tarkoittaa pienempää energiankulutusta ja taloudellisia säästöjä. Se auttaa heitä myös säästämään veroissa ja tietulleissa, jotka liittyvät CO2-päästöihin, kun taas hyvät VECTO-luokitukset voivat nostaa ajoneuvon arvoa käytettynä."
 

Tämä lisää kuorma-autojen omistajille tärkeitä vaihtoehtoja sen osalta, jatkavatko ne sijoittamista perinteisiin voimansiirtolinjoihin vai olisiko syytä tutustua uuden teknologian vaihtoehtoihin, kuten akkukäyttöisiin sähköajoneuvoihin tai kaasukäyttöisiin kuorma-autoihin.

Voiko VECTO auttaa yrityksiä ja kuorma-auton omistajia kestävän kehityksen raportoinnissa ja CSRD-vaatimuksissa?

Monien yritysten on yhä useammin raportoitava tarkasti omista CO2 -päästöistään. Joissakin tapauksissa nämä vaatimukset tulevat heidän omista asiakkaistaan, mutta myös hallituksilta ja viranomaisilta.
 

Esimerkiksi EU:n kestävyysraportointidirektiivi (CSRD), joka on ollut voimassa tammikuusta 2023 alkaen, tarkoittaa sitä, että kaikkien EU:ssa toimivien suuryritysten on lain mukaan raportoitava kestävän kehityksen suorituskyvystään.
 

Vaikka VECTO-luokitukset voivat auttaa yrityksiä ostamaan vähemmän ilmastovaikutuksia aiheuttavia ajoneuvoja, työkalu itsessään ei kuitenkaan voi osallistua suoraan kestävän kehityksen raportointiin tai CSRD-vaatimusten täyttämiseen.
 

"VECTO perustuu simulaatioiden ja mittausten yhdistelmään, eikä se ole tarkka CO2 jalanjälki", Ylva sanoo. "Sitä varten sinun on otettava huomioon ajoneuvon todellinen ajokilometrimäärä ja polttoaineenkulutus. Ja on huomattava, että on muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat ajoneuvon CO2 jalanjälkeen, kuten kuljettaja ja energiantuotannon ilmastovaikutus. VECTO:n simulaatiot eivät kata näitä tekijöitä."
 

Vaihtoehtoisesti saatavilla on useita telematiikka- ja digipalveluita, jotka mittaavat ajoneuvon energiankulutusta ja CO2-päästöjä tosiajassa.
 

Uutta kuorma-autoa ostettaessa elinkaariarvion (LCA) laskenta auttaa osoittamaan sen kokonaisilmastovaikutukset, mukaan lukien kuorma-auton tuotannosta ja sen energianlähteen tuotannosta aiheutuvat päästöt.   
 

Jos haluat lisätietoja joistakin edellä mainituista aiheista, saatat olla kiinnostunut:

VECTO lyhyesti

Vehicle Energy Consumption Calculation Tool (VECTO) otettiin käyttöön vuonna 2019 osana EU:n alkuperäistä CO2-lainsäädäntöä. Sen tarkoituksena on simuloida CO2 -päästöjä ja polttoaineen kulutusta mille tahansa kuorma-autoyhdistelmälle valmistajan syöttämien tietojen perusteella. 1. tammikuuta 2019 alkaen kaikille EU:ssa myytäville uusille kuorma-autoille, joiden kokonaismassa ylittää 3 500 kg, tulee olla VECTO-simulaattorin laatima, sertifioitu CO2-päästöjen ja polttoaineenkulutuksen ilmoitus.