Kuorma-autot

Mikä on VECTO ja miten se vaikuttaa kuljetusliiketoimintaasi?

Ylva Dalerstedt
2023-02-22
Kestävyys Polttoaineen säästäminen
Author
Ylva Dalerstedt
Segment Manager Long Haul

Lähivuosina Vehicle Energy Consumption Calculation Toolilla (VECTO) on tärkeä rooli kuorma-autojen CO2-päästöjen vähentämisessä EU:ssa. Sen vaikutus näkyy jo taloudellisempien kuorma-autojen kehittämisenä, mikä hyödyttää kuorma-autonomistajia kaikkialla maailmassa.

VECTO esiteltiin ja otettiin käyttöön 2019 osana EU:n CO2-lainsäädäntöä (EU-asetus 2019/1242). Kyseessä on ohjelmisto, joka simuloi minkä tahansa kuorma-autoyhdistelmän CO2-päästöt ja polttoaineenkulutuksen valmistajan syöttämien tietojen perusteella. Tietoja voivat olla ajoneuvoerittelyt, kuormat, polttoaineet ja reitit. 1.1.2019 alkaen kaikille EU:ssa myytäville uusille kuorma-autoille, joiden kokonaismassa ylittää 3 500 kg, tulee olla VECTO-simulaattorin laatima, sertifioitu CO2-päästöjen ja polttoaineenkulutuksen ilmoitus.


EU-asetuksen yleinen tavoite on vähentää raskaiden ajoneuvojen CO2-päästöjä 15 % vuoteen 2025 mennessä (verrattuna vuoden 2019 tasoon) ja 30 % vuoteen 2030 mennessä (vuoden 2030 tavoitteesta keskustellaan edelleen ja se voisi olla vielä korkeampi). VECTO on standardoitu työkalu, jolla seurataan kunkin kuorma-autojen valmistajan edistymistä CO2-päästöjen leikkaamisessa ja varmistetaan lainsäädännön noudattaminen.


Miten VECTO on vaikuttanut kuorma-autojen omistajiin?

Koska VECTO on ensisijaisesti tarkoitettu kuorma-autojen valmistajille, se ei ole paljoakaan vaikuttanut suoraan kuorma-autojen omistajiin ja kuljetusyrityksiin. Sillä on kuitenkin ollut merkittävä välillinen vaikutus, koska se on kannustanut kehittämään entistä taloudellisempia ajoneuvoja ja palveluita. Esimerkiksi äskettäinen riippumaton testi osoitti, että jotkin kuorma-automallit kuluttavat nyt 18 % vähemmän polttoainetta kuin samassa testissä vain neljä vuotta sitten.

"Vain muutaman vuoden aikana olemme edistyneet valtavasti kuorma-autojemme taloudellisuuden parantamisessa, ja se on osin VECTOn ansiota", sanoo Ylva Dalerstedt, kaukokuljetussegmentin päällikkö, Volvo Trucks. "Tulos auttaa EU:ta täyttämään Pariisin sopimuksen sitoumukset sekä kuljetusyrityksiä saavuttamaan omat CO2-vähennystavoitteensa ja säästämään polttoainekustannuksissa."

VECTO auttaa EU:ta täyttämään ilmastositoumuksensa sekä kuljetusyrityksiä saavuttamaan CO2-tavoitteensa ja säästämään polttoainekustannuksissa.

On huomattava, että VECTO tarjoaa simuloidun polttoaineenkulutusarvon, joka perustuu tiettyihin hyötykuormiin ja reitteihin, mutta todellista polttoaineenkulutusta voidaan parantaa edelleen esimerkiksi ajokoulutuksella ja älykkäillä ohjelmistoratkaisuilla. Tällaisia tekijöitä ei ole vielä täysin sisällytetty VECTO-työkaluun.

Lisäksi kuorma-autojen omistajat ja kuljetusyritykset voivat vertailla ilmoitusten avulla eri kuorma-autoerittelyjä polttoaineenkulutuksen ja CO2-päästöjen suhteen. "Osa yrityksistä pitää ilmoituksia hyödyllisinä, koska ne tarjoavat läpinäkyvyyttä ja mahdollistavat faktaperusteiset vertailut", Ylva sanoo. "Joten jos haluat vähentää CO2-päästöjä tai polttoaineenkulutusta, VECTO ilmoituksineen voi olla hyvä työkalu harkitumpaan päätöksentekoon."

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Vuonna 2021 EU julkaisi ensimmäisen raporttinsa VECTOn tuloksista ensimmäisen vuoden ajalta, ja se kattoi vuonna 2019 valmistetut kuorma-autot. Näin määritettiin Euroopan raskaiden kuorma-autojen asema kyseiselle vuodelle ja asetettiin lähtötaso tuleville vähennystavoitteille. Valmistajien on nyt pienennettävä päästöjään saavuttaakseen EU:n 15 %:n vähennystavoitteen vuoteen 2025 mennessä.

"VECTO on kaikille kuorma-autojen valmistajille yhteinen työkalu ja menettely CO2-jalanjäljen määrittämiseen ja ilmastotavoitteissa edistymisen seuraamiseen", Ylva sanoo. "Insinööreillemme ja tuotekehitystiimeillemme ajoneuvojen VECTO-arvojen alentaminen on erittäin motivoiva ja konkreettinen tavoite."

VECTO on kaikille kuorma-autojen valmistajille yhteinen työkalu ja menettely CO2-jalanjäljen määrittämiseen ja ilmastotavoitteissa edistymisen seuraamiseen.

EU:n tavoite vähentää CO2-päästöjä 15 % vuoteen 2025 mennessä kasvattaa VECTO:n merkitystä raskaiden kuorma-autojen valmistajille entisestään, ja lähivuosina markkinoille tulee entistä taloudellisempia kuorma-autoja.

Lisätietoja VECTOsta on Euroopan komission verkkosivustolla, mistä löydät seuraavat:

  • Kattavat asetusta koskevat asiakirjat
  • Usein esitetyt kysymykset
  • Perusteelliset tiedot simuloinnin toimintatavasta