Kuorma-autot

Helena Knappe Markus Fabiansson
2024-02-19
Polttoainetehokkuus
Authors
Helena Knappe
Aidot Volvo Varaosat -päällikkö
Markus Fabiansson
Manager Services Offer

Viisi tapaa säästää polttoainetta ja energiaa Volvo Trucksin osien ja palvelujen avulla

Polttoainekustannusten minimoiminen on jatkuva haaste jokaiselle kuorma-auton omistajalle, ja polttoainesäästöt ovat tärkeä keino parantaa liiketoiminnan kannattavuutta. Kuorma-auton polttoainetehokkuuteen vaikuttavat useat tekijät, mukaan lukien ajotapa ja kuljetustoiminta. Seuraavassa käsitellään viittä aluetta, joilla voit parantaa ajoneuvon polttoainetaloudellisuutta entisestään. 

Datan käyttö ja digitalisaatio mahdollistavat polttoaineen kulutuksen seurannan reaaliaikaisesti

1. Datan ja digitalisaation hyödyntäminen ajotekniikan parantamiseen

Kuorma-auton ajotapa voi vaikuttaa merkittävästi polttoaineen- ja energiankulutukseen. Esimerkiksi rullaus sekä jarrutuksen ja kiihdytyksen minimoiminen parantavat energiatehokkuutta, kun taas tarpeeton joutokäynti hukkaa energiaa. Keräämällä ja analysoimalla dataa voidaan tunnistaa kehittämiskohteita ja toteuttaa toimenpiteitä, jotka vähentävät polttoaineenkulutusta.

 

Digitaaliset Volvo Trucks -palvelut Polttoaine ja ympäristö ja Energia ja Ympäristö ovat käytettävissä Volvo Connectin kautta. Selkeistä raporteista nähdään tiivistetyssä muodossa yksittäisten ajoneuvojen ja kokonaisen ajoneuvokaluston polttoaine- tai energiankulutustiedot. Raportteihin on koottu useita ajotapaa kuvaavia parametreja, kuten jarrutus ja kiihdytys, nopeuden mukauttaminen, ennakointi ja joutokäynti.

Tieto auttaa kuljettajia hienosäätämään ja parantamaan omaa ajotekniikkaa ja säästämään samalla polttoainetta ja energiaa.

"Taitavat ja kokeneet kuljettajatkin voivat hioa ajotaitojaan", sanoo Markus Fabiansson, Manager Services Offer, Volvo Trucks. "Tiedot auttavat kuljettajia hienosäätämään ja parantamaan ajotekniikkaansa ja säästämään samalla polttoainetta ja energiaa."
 

Lue lisää siitä, kuinka ajoneuvoliitettävyys ja data-analytiikka voivat edistää polttoaine- ja energiatehokasta ajotapaa

Huoltomekaanikot pystyvät ratkaisemaan useita ongelmia, jotka aiheuttavat tarpeettoman korkeaa polttoaineenkulutusta, jos niihin ei puututa.

2. Säännöllinen huolto ja ohjelmistopäivitykset

Hyvin huollettu kuorma-auto on polttoainetaloudellinen. Säännöllisen huollon ansiosta mekaanikot voivat korjata ajoissa esimerkiksi laahaavat jarrut, tukkeutuneet suodattimet, alipaine- ja polttoainevuodot, pyöränsuuntaus ja muut ongelmat, jotka voivat lisätä polttoaineenkulutusta, jos niihin ei puututa.

 

Säännöllinen huolto varmistaa myös säännölliset öljynvaihtovälit ja mahdollisimman pienet kitka- ja energiahäviöt moottorissa. Lisäksi huollossa voidaan tehdä uusimmat ohjelmistopäivitykset, joiden avulla parannetaan suorituskykyä ja polttoainetehokkuutta. Lue lisää siitä, miten säännöllinen huolto voi säästää polttoainetta.

 

Huoltosopimus on yksinkertaisin ja kätevin tapa varmistaa ajoneuvon säännöllinen huolto ja kunnossapito. Lue lisää erilaisista Volvo-huoltosopimuksista tai ota yhteys lähimpään Volvo Trucks -jälleenmyyjään.
 

3. Oikean rengaspaineen varmistaminen ja jatkuva seuranta

EU:n yleisen turvallisuusasetuksen mukaisesti rengaspaineiden valvontajärjestelmä on pakollinen kaikissa uusissa kuorma-autoissa vuodesta 2024 alkaen. Valvontajärjestelmä ja jokaiseen renkaaseen asennetut anturit helpottavat rengaspaineen reaaliaikaista seuraamista. Näin voidaan välttää renkaista johtuvat onnettomuudet ja varmistetaan ajoneuvon turvallisuus ja hyvä käyttöaste.

 

Alitäytetyt renkaat lisäävät myös vierintävastusta, mikä puolestaan lisää polttoaineen- ja energiankulutusta. Oikean rengaspaineen ylläpitäminen kannattaa aina.

 

Volvo Trucksin tarjoaman renkaiden valvontapalvelun ansiosta kuljettaja saa Volvo Connectin kautta täydellisen yleiskatsauksen kuorma-auton ja perävaunun renkaiden tilasta. Näin voidaan vähentää renkaisiin liittyviä kustannuksia ja ongelmatilanteita. Järjestelmä varoittaa ali- ja ylipaineesta, rengasrikoista ja havaitsemistaan toimintahäiriöistä. Järjestelmä ilmoittaa myös anturin pariston varaustilan sekä renkaiden lämpötilan, ja se tunnistaa renkaan hitaan vuodon.

Lue lisää vierintävastuksen ja renkaiden vaikutuksesta polttoaineenkulutukseen.

 

4. Sähköajoneuvon akkujen esilämmitys My Truck App -sovelluksen avulla

Sähkökuorma-autossa akkujen esilämmitys varmistaa, että akusta saadaan irti täysi teho ja maksimoidaan ajoneuvon energiatehokkuus. Toiminto auttaa myös pidentämään akkujen käyttöikää. My Truck -sovelluksen Ready to Run -toiminnon avulla ohjaamon lämmitysjärjestelmien etäasetukset voidaan tehdä älypuhelimella, jotta lämmitys kytkeytyy automaattisesti päälle. Näin kuorma-auton akun lämpötila on optimaalinen lähtöhetkellä.

 

Lue lisää vinkkejä Kuinka hyvä suunnittelu voi auttaa sähkökuorma-autoa pääsemään entistä pidemmälle?

Ohjaamon ilmanvastus lisää merkittävästi kuorma-auton polttoaineenkulutusta, mutta se voidaan minimoida ilmavirranohjaimien, ilmanohjaimien ja lokasuojien avulla.

5. Ajoneuvon aerodynamiikan räätälöinti optimaaliseksi

Katto- ja sivuilmavirranohjaimet, ilmanohjaimet, lokasuojat, alustan ilmavirranohjaimet ja pölykapselit parantavat osaltaan aerodynamiikkaa ja polttoainetehokkuutta. Tehokkuuden maksimoimiseksi on kuitenkin tärkeää, että tällaiset lisävarusteet räätälöidään kuorma-auton ja sen perävaunukokoonpanon mukaan.

 

"Kuorma-autossa mahdollisimman sileä pinta ja ulkoisten osien kapeat välykset auttavat parantamaan polttoainetehokkuutta", toteaa Helena Knappe, Genuine Volvo Parts Manager. "On erittäin suositeltavaa käyttää kuorma-auton alkuperäisen valmistajan osia ja lisävarusteita, koska ne on suunniteltu sopimaan ajoneuvoon täydellisesti ja varmistavat optimaalisen aerodynamiikan."

Kuorma-autossa mahdollisimman sileä pinta ja ulkoisten osien kapeat välykset auttavat parantamaan polttoainetehokkuutta.

Tässä on lisätietoja aerodynamiikan merkityksestä. Edellä mainituista palveluista saat lisätietoja lähimmältä Volvo Trucksin jälleenmyyjältä.