Kuorma-autot

Bert Johansson
2022-03-24
4 min
Polttoaineen säästäminen
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

Ajoneuvon säännöllinen huolto säästää polttoainetta

Hyvin huollettu kuorma-auto on polttoainetaloudellinen kuorma-auto. Seuraavassa on joitakin esimerkkejä kohteista, joiden säännöllinen huolto pitää ajoneuvon hyvässä kunnossa ja estää tarpeettoman polttoaineenkulutuksen kasvun. 
 

Laadukas polttoaine vie pidemmälle

Polttoaineen ominaisuudet voivat vaihdella, mikä vaikuttaa sekä kuorma-auton polttoainetaloudellisuuteen että polttoainejärjestelmän luotettavuuteen käytössä. Ero polttoaineen kulutuksessa voi olla jopa viisi prosenttia polttoaineen ominaisuuksista riippuen. Mikäli polttoaineen rikkipitoisuus on yli 0,001 %, sen käyttö voi vahingoittaa moottoria ja pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmää. Tästä syystä käytä aina oikeaa valmistajan suosittelemaa polttoainetta.


Puhtaan hiukkassuodattimen merkitys

Euro 6 ‑moottoreilla varustetut kuorma-autot on varustettu dieselmoottorin hiukkassuodattimella (DPF), joka poistaa nokea pakokaasuista nykyisen Euro 6 ‑päästölainsäädännön velvoitteiden täyttämiseksi. Hiukkassuodattimen riittämätön huolto voi kuitenkin lisätä polttoaineen kulutusta jopa kaksi prosenttia. Huoltamaton hiukkassuodatin voi aiheuttaa moottorin ylimääräistä kulumista, aiheuttaa Euro 6 ‑standardin mukaisen päästörajan ylittymisen sekä vaurioittaa suodatinta ja johtaa odottamattomiin seisokkeihin.

Ongelmien välttämiseksi käytä aina oikeaa polttoainetta ja öljyä valmistajan ohjeiden mukaisesti. Muussa tapauksessa hiukkassuodatin voi tukkeutua ja vaurioitua. Hiukkassuodatin on myös puhdistettava säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaisesti.


Öljyn oikean lämpötilan merkitys

Oikea vaihteistoöljyn lämpötila alentaa kitkavastusta ja parantaa polttoainetaloudellisuutta. Ulkolämpötilan ollessa noin 20 °C (ja ennen kuin ajoneuvolla on ajettu pidempään, noin tunnin ajan) öljy lämmitetään öljynlauhduttimella, mikä säästää polttoainetta jopa 0,3 prosenttia. Lämpimissä ilmastoissa vaihteiston öljynlauhdutin estää vaihteistoa ylikuumenemasta, mikä puolestaan hidastaa vaihteiston osien kulumista.

 On tärkeää käyttää vain suositeltua öljyä, jonka viskositeetti ja juoksevuus on oikea. Tämä pätee myös moottori- kuin akseliöljyyn.


Haitalliset ilmavuodot

Ilmajarrujärjestelmän vuoto voi aiheuttaa polttoaineenkulutuksen kasvamisen jopa kahdella prosentilla vuodon suuruudesta riippuen. Tämä johtuu siitä, että kompressori on kytkettävä päälle vuodon kompensoimiseksi. Kompressorin käyttö vie moottorilta tehoa noin 15 hevosvoimaa. Jonkinasteiset pienet ilmavuodot ovat hyväksyttäviä, esimerkiksi silloin, kun kuorma-auto on pysäköity yön yli tai viikoittaisen lepoajan ajaksi. Jos huomattava määrä ilmaa häviää lyhyiden taukojen aikana, kyseessä on hyväksyttävää suurempi vuoto. Ilmavuodon riski on erityisen suuri perävaunuliitoksissa.


Pyörien suuntaus kohdalleen

Väärin kohdistetut pyörät etu- ja taka-akselilla aiheuttavat ohjauksen epävakautta ja lisäävät ilmanvastusta. Tavanomaisessa vetoautossa väärä suuntaus voi lisätä polttoaineenkulutusta jopa kolme prosenttia. Vaikutus on vielä suurempi, jos perävaunussa on sama suuntausongelma. Jos yksikään perävaunun akseleiden pyöristä ei ole oikein kohdistettu, polttoaineenkulutus voi kasvaa todella huomattavasti.


Oikeat rengaspaineet takaavat taloudellisuuden

Alitäytetyt renkaat lisäävät vierintävastusta, mikä puolestaan lisää polttoaineen kulutusta. Testit osoittavat, että jo yhden baarin verran liian pieni rengaspaine voi lisätä polttoaineenkulutusta kahdella prosentilla. Riittämätön ilmanpaine myös lyhentää renkaan käyttöikää noin 20 prosenttia.


Pienistä prosenttiosuuksista kasvaa suuri rahareikä, joka lisää nopeasti käyttökuluja. Niiden yhteisvaikutus voi viedä suuren osan yrityksesi tuloksesta. Raha on kuitenkin vain yksi syy siihen, miksi säännöllinen huolto on välttämätöntä.


Lue lisää Aidosta Volvo Huollosta.