Kuorma-autot

Akut ja lataus

 

Miten akut vertautuvat muihin polttoainelähteisiin, ja miten akkukäyttöisiin sähköajoneuvoihin käytännössä siirrytään? Jos haluat tarkempaa tietoa siitä, millä tavoin ja miksi akkukäyttöinen sähköisyys on hyvä, tulevaisuudenkestävä ratkaisu yrityksellesi, siirry kysymys- ja vastausosioon tästä.

 

Edellytämme kaikilta toimittajilta sekä heidän toimittajiltaan ihmisoikeuksiin, ympäristöön ja yritysetiikkaan liittyvien arvojemme noudattamista.

Litiumioniakut sisältävät tiettyjä niukasti saatavilla olevia materiaaleja, kuten raskasmetalleja ja harvinaisia maametalleja. Osa niukasti saatavilla olevista materiaaleista, joita käytetään litiumioniakuissa ja muissa sähköisen liikenteen komponenteissa, on toisinaan peräisin lähteistä, joille koituu suoraa tai epäsuoraa hyötyä niiden alkuperäalueilla toimivista aseellisista ryhmittymistä. Näitä materiaaleja kutsutaan usein konfliktimineraaleiksi. Volvo Trucks valvoo koko tuotantoketjua, jotta kaikki kuorma-autojen akuissa käytettävä tantaali, volframi, telluuri, kulta ja koboltti ovat peräisin muualta kuin konfliktialueilta. Volvo Group kunnioittaa ihmisoikeuksia eikä suvaitse minkäänlaista lapsityövoimaa tai pakkotyötä. Teemme myös yhteistyötä Euroopan autoteollisuuden kanssa Drive Sustainability -aloitteen (www.drivesustainability.org) kautta. Yhteistyön tarkoituksena on edistää myönteistä muutosta autoteollisuuden toimitusketjun suhtautumisessa ihmisoikeuksiin ja ympäristöön.

Elinkaarensa loppuun ehtineitä akkuja ei vielä ole kovin paljon, mutta sähkökuorma-autojen tuotantomäärien kasvaessa myös materiaalivirtojen kierrätys- ja uudelleenkäyttötarve kasvaa. Volvo Trucks valmistautuu tähän tekemällä yhteistyötä jätehuollon urakoitsijoiden ja muiden toimijoiden kanssa, jotta sähköakkujen kierrätyssuhde saadaan maksimoitua. Tutkimme myös vanhojen akkujen uusiokäyttömahdollisuuksia. Tavoitteena on pidentää niiden hyödyllistä käyttöikää muissa käyttötehtävissä, esimerkiksi rakennusten energian varastoinnissa.

 

Volvo Group on perustanut Volvo Energyn, liiketoiminta-alueen, joka huolehtii akuista sen jälkeen, kun niitä on käytetty kuorma-autossa. Tarjolla on paljon mahdollisuuksia, kuten uudelleenkäyttö esimerkiksi energian varastoinnissa sekä uudelleenvalmistus, kunnostus ja kierrätys. Seuraamme tarkasti kierrätysteknologioiden kehittymistä ja olemme mukana useissa projekteissa, joissa sähköajoneuvojen akkuja käytetään esimerkiksi aurinkoenergiajärjestelmien varastoinnissa ja muissa sovelluksissa, kun niiden toiminnallinen valmius ei enää täytä ajoneuvokäytön edellytyksiä.

Tämä on maakohtaista. Yleisesti uusiutuvan energian saatavuus kuitenkin kasvaa nopeasti, ja se on usein fossiilisia polttoaineita kustannustehokkaampaa. Yhtenä maailman suurimmista raskaiden kuorma-autojen valmistajista Volvolla on mahdollisuus tehdä yhteistyötä muiden vaikutusvaltaisten sidosryhmien, kuten energiantuottajien, kanssa. Olemme sitoutuneet näyttämään tietä kohti fossiilivapaata tulevaisuutta, ja teemme kaikkemme vihreän energian edistämiseksi asiakkaidemme ja päättäjien piirissä sekä erilaisten projektien ja foorumien kautta. Katso lisätietoja EU:n energianlähteistä Volvo Trucksin ekologisen jalanjäljen laskurista.

Sähköajoneuvot tarvitsevat ladattaessa huomattavan määrän energiaa. Energiantarvetta voidaan hallita kannustamalla käyttäjiä lataamaan ajoneuvoja yön aikana ja hajauttamaan näin kysyntää ja tasapainottamaan sitä älykkäästi suurten ja paikallisten sähköverkkojen kesken. Infrastruktuurin kehittämiseen ja uusiin latausasemiin investoidaan tällä hetkellä merkittävästi – ja tarve on kiireellinen. Alkuvaiheessa valtaosa kuorma-autoista on ladattava omassa tukikohdassa. Volvo haluaa painottaa, että kansallisten viranomaisten on edistettävä kannustimien avulla sellaisten suurikapasiteettisten julkisten latausasemien rakentamista, joissa on riittävästi tilaa kuorma-autoille.

 

Volvo Group, Daimler Truck ja Traton Group ovat perustaneet yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on asentaa ja ottaa käyttöön vähintään 1 700 julkista latauspistettä lähellä moottoriteitä sekä logistiikkakeskuksissa ja kuormanpurkualueilla viiden vuoden kuluessa toiminnan aloittamisesta. Latausasemien on tarkoitus toimia täysin vihreällä sähköllä ja tarjota latausratkaisu kaikenmerkkisille raskaille akkukäyttöisille sähköajoneuvoille.

Volvon sähkökuorma-autot täyttävät nämä kummatkin kriteerit:

 

(a) Vähintään 85 % painosta voi käyttää uudelleen tai kierrättää.

 

(b) Vähintään 95 % painosta voi hyödyntää.

 

Sähkökuorma-automme täyttävät nämä vaatimukset marginaalilla ISO 22628 -standardin mukaisesti. Saatavilla ovat raportit, joista käy ilmi kunkin kuorma-automallin materiaalikoostumus sekä kierrätettävyys- ja hyödynnettävyysasteet.

Toimittaessamme kuorma-auton arvioimme reittien tiedot huolellisesti asiakkaan kanssa ja laskemme, missä reitin kohdassa ajoneuvoa on ladattava, jotta kuljetusvaatimukset täyttyvät. Volvo tutkii jatkuvasti ajoneuvojen lataamiseen liittyviä uusia vaihtoehtoja ja yhteistyömahdollisuuksia.

Alkuvaiheessa kuorma-autoja ladataan ensisijaisesti asiakkaiden omissa tukikohdissa yön aikana. Sähköajoneuvojen yleistyessä niitä on kuitenkin tarpeen ladata – ja siihen on myös valmiuksia – monessa muussakin paikassa, kuten lastauslaiturilla, korjaamolla, levähdyspaikalla ja muilla kuorma-autojen pysäköintialueilla.

Raskaiden kuorma-autojen akkuja voi ladata vaihtovirtalaturilla (esimerkiksi matkalatauslaitteella) enintään 43 kW:n teholla ja tasavirtajärjestelmässä (kiinteä latausasema), jonka kapasiteetti on 250 kW.

Vaihtovirtalaturilla (AC) akkujen lataaminen täyteen kestää noin 9 tuntia. Tasavirtalaturilla (DC) latausaika lyhenee noin 2 tuntiin. Älypuhelimen akun tavoin kuorma-auton akun lataus on nopeampaa aina 80 prosenttiin saakka, sillä lataus hidastuu prosessin loppua kohden akkukennojen suojaamiseksi.

Akun käyttöikä määräytyy monien eri tekijöiden mukaan. Ajan myötä tapahtuu luonnollista ikääntymistä, mutta asiaan vaikuttaa myös se, paljonko energiaa akun läpi kulkee. Gold-huoltosopimus kattaa kuorma-auton huollon ja kunnossapidon sekä akkujen toimintakunnon koko sopimuskauden ajan.

Kuljettaja voi seurata akun varaustilaa kuorma-auton mittaristosta. Myös etäseuranta Volvo Connect ‑portaalista on mahdollista, ja siellä kuorma-auton sijaintia ja akun varaustilaa voi katsoa eri näkymissä. Myös Volvon MyTruck-sovelluksessa on varauksen seurantatoiminto ja lisäksi muita sähkökuorma-autoille hyödyllisiä toimintoja.

Volvon sähkökuorma-autojen huoltosopimus sisältää akkujen toimintakunnon seurannan, jonka ansiosta ne säilyttävät kapasiteettinsa koko niiden käyttöiän ajan. Sopimus takaa myös, että akku toimii myös sen jälkeen, kun kuorma-autoon kuuluva voimansiirtolinjan kahden vuoden takuu umpeutuu. Akun käyttöikään vaikuttavat monet eri tekijät, esimerkiksi luonnollinen ikääntyminen ajan myötä ja se, miten paljon energiaa akun läpi kulkee. Gold-huoltosopimus kattaa kuorma-auton huollon ja kunnossapidon sekä akkujen toimintakunnon koko sopimuskauden ajan.

Niissä käytetään litiumioniakkuja. Mallista riippuen kuorma-autoissa voi olla 2–6 akkua. Kunkin akun energiakapasiteetti on 90 kWh ja paino 505 kg. Vuonna 2022 avasimme ensimmäisen akkutehtaan Belgian Gentissä. Tehdas toimittaa akkuja sähkökäyttöisiin raskaisiin kuorma-autoihimme.

Volvo tutkii ja tarjoaa uudelleenvalmistus-, kierrätys- ja uusiokäyttöratkaisuja, joissa akuilla voi olla hyvinkin erilaisia käyttötarkoituksia.

CCS2-lataus tasavirralla (DC) enintään 250 kW:n teholla (600–750 V) ja tyypin 2 lataus vaihtovirralla (AC) enintään 43 kW:n teholla.

Haluatko esittää kysymyksiä?

Paikallinen Volvo Trucks -jälleenmyyjä vastaa mielellään kysymyksiisi. Käy paikan päällä, soita tai pyydä heitä käymään.