Kaasukäyttöisten kuorma-autojen kysyntä kasvaa, ja kuljetusyritykset pitävät niitä kätevänä ratkaisuna CO2 jalanjäljen vähentämiseen tuottavuutta ja ajettavuutta tinkimättä. Mutta ovatko kaikki kaasukäyttöiset kuorma-autot samanlaisia – vai onko käytetyissä tekniikoissa eroja?
Maailmanlaajuisesti auto- ja kuljetusalan tarve alentaa CO2-päästöjä on kasvussa sidosryhmien, kuten asiakkaiden ja poliittisten päättäjien, vaatimusten myötä. Sen vuoksi Volvo Trucks työskentelee monenlaisten tekniikoiden, kuten vety- ja akkutekniikan parissa. Lisäksi kehitämme kaasukäyttöisiä kuorma-autoja, joiden kysyntä kasvaa, koska ne tarjoavat toimivan vaihtoehdon niille, jotka haluavat pienentää hiilijalanjälkeään välittömästi. Oikean tekniikan avulla ne pystyvät samantasoiseen suorituskykyyn kuin dieselkuorma-autot.
Useimmat markkinoilla olevat kaasukäyttöiset kuorma-autot perustuvat ottomoottoriin, joka on pohjimmiltaan bensiinimoottori, jossa sytytystulpan kipinä sytyttää polttonesteen. Tekniikka on jo laajalti käytössä henkilöautoissa. Kuorma-autoissa moottorin alhaisemman puristussuhteen vuoksi sillä on kuitenkin rajoituksia tehon ja vääntömomentin toimittamisessa: Molemmat ovat välttämättömiä raskaita kuormia kuljetettaessa ja ylämäkeen ajettaessa.
Vaihtoehtoinen reitti – ja Volvo Trucksin valitsema – on käyttää pohjana tavallista dieselmoottoria ja mukauttaa se kaasukäyttöön. Tässä keskeinen elementti on HPDI (korkeapaineinen suoraruiskutus*) -tekniikka, jossa pieni määrä sytytyspolttonestettä ruiskutetaan korkeapaineisesti, mikä aiheuttaa puristussytytyksen ennen kaasun lisäämistä. Tällä tekniikalla on mahdollista saavuttaa korkea puristussuhde, mikä johtaa parempaan energiatehokkuuteen, pienempään polttoaineenkulutukseen ja suurempaan moottoritehoon. Tämä mahdollistaa diesel-kuorma-auton suorituskyvyn, joten Volvon kaasukäyttöiset kuorma-autot pystyvät toimimaan erinomaisesti raskaiden kuormien kanssa ja mäkisissä maastoissa säilyttäen nopeuden.
Kaasukäyttöiset kuorma-autot tarjoavat kuljetusyrityksille erinomaisen win-win-tilanteen, sillä niiden avulla yritykset voivat yhdistää alhaiset kokonaiskustannukset pienempään hiilijalanjälkeen säilyttäen samalla tuottavuutensa.
Valittavana on useita erilaisia kaasupolttoaineita. Useimmat yritykset kuitenkin valitsevat kaasukäyttöiset kuorma-autot, jotka on sovitettu LNG (nesteytetty maakaasu) -käyttöön. Tällaiset kuorma-autot voivat käyttää joko tavallista LNG:tä tai LBG:tä, joka tunnetaan myös biokaasuna, biometaanina tai uusiutuvana kaasuna (RNG). Pelkästään tavallinen LNG-polttoneste voi vähentää CO2 -päästöjä dieseliin verrattuna jopa 20 %. LBG on kuitenkin ei-fossiilinen kaasu, joka on tuotettu orgaanisesta jätteestä ja joka tarjoaa kustannustehokkaan tavan CO2-päästöjen lähes täydelliseen poistamiseen erityisesti markkinoilla, joilla uusiutuville polttoaineille myönnetään verohelpotuksia ja valtiontukia.
Kaasukäyttöisten kuorma-autojen hyvä puoli on, että niissä ei ole eroa tavallisten LNG:n tai LBG:n käytössä. Ne voivat vaihtaa saumattomasti kahden polttoainetyypin välillä – tai jopa sekoittaa niitä keskenään. Monet yritykset ovat jo päättäneet korvata dieselkuorma-autonsa kaasukäyttöisillä ja vähentää siten välittömästi CO2-päästöjään. Kuljetusyritykset hyötyvät siitä todella, sillä ne voivat yhdistää alhaiset kokonaiskustannukset pienempään hiilijalanjälkeen ja samalla säilyttää tuottavuuden.
Lue lisää Volvo Trucksin kaasukäyttöisestä valikoimasta. Saatat myös olla kiinnostunut lukemaan:
* HPDI-järjestelmän toimittaa teknologiatoimittaja Cespira: www.cespira.com