Kuorma-autot

Jonas Nordquist
2022-11-18
5,5 min
Polttoaineen säästäminen
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

Viisi vinkkiä polttoaineen säästämiseen ja kuorma-auton polttoainetalouden parantamiseen

Hyvinäkin aikoina kuorma-auton polttoaineenkulutus on tärkeää minimoida, jotta liiketoiminta on kannattavaa. Mutta näinä inflaation, energian kallistumisen ja elinkustannuskriisin aikoina mikään säästö ei ole liian pieni. Hyvä uutinen on, että voit heti parantaa ajoneuvosi polttoainetaloutta monin tavoin.

1. Pidä ajoneuvosi hyvässä kunnossa ja huolla se säännöllisesti

 • Säännölliset huollot ja ylläpitotoimet: Huoltomekaanikot voivat auttaa sinua tunnistamaan, mikä seikka aiheuttaa liiallista polttoaineenkulutusta, kuten jarrujen takertelu ja tukkeutuminen, ilmansuodattimien tukkeutuminen sekä ahtopaine- ja polttoainevuodot.
 • Polttoaineen ja öljyn laatu: Käytä aina oikeaa polttoainetta ja öljyä valmistajan ohjeiden mukaisesti. Voiteluöljyt vähentävät kitkaa, mutta ajan myötä ne hajoavat, joten määräaikaishuollon väliin jättämisestä voi seurata tarpeetonta energiahukkaa. Noudattamalla öljynvaihtovälejä varmistat, että moottorisi käy mahdollisimman vähin häviöin. 
 • Ajoneuvojen päivitykset: Ohjelmistot ovat yhä tärkeämpiä kuorma-autojen ja niiden moottoreiden suorituskyvyn ja polttoainetalouden parantamisessa, ja valmistajat tekevät jatkuvasti päivityksiä ja parannuksia. Kysy paikalliselta korjaamolta, mitä ohjelmistopäivityksiä kuorma-autoosi on saatavilla. 


          Lue lisää siitä, miten ajoneuvon säännöllinen huolto säästää polttoainetta.


2. Valitse oikeat renkaat ja tarkista pyörien oikea suuntaus

 • Oikeat renkaat: Etsi rengasmerkintöjen ja luokitusten avulla renkaat, joiden vierintävastus on pieni, sillä tämä voi vaikuttaa merkittävästi polttoaineenkulutukseen. Esimerkiksi uusimpien A-luokan renkaiden kulutuspintaa on parannettu ja niiden kumi- ja kylkiseokset vähentävät vierintävastusta ja kitkaa. Ajatellaan, että C- ja D-luokan renkaat voivat auttaa vähentämään kustannuksia pidentämällä käyttöikää, mutta usein A-luokan renkaiden polttoainesäästöt ylittävät renkaanvaihtojen tihentymisestä aiheutuvat kustannukset, etenkin pitkien ajomatkojen kuorma-autoissa.
 • Rengaspaine: Alitäytetyt renkaat lisäävät vierintävastusta, mikä puolestaan lisää polttoaineenkulutusta. Samalla renkaiden kuluminen lisääntyy.
 • Akselien suuntaus: Kun etu- ja taka-akselit on kohdistettu väärin, se lisää huomattavasti vierintävastusta, mikä lisää polttoaineenkulutuksen lisäksi myös renkaiden kulumista. Tavanomaisessa vetoautossa tämä voi lisätä polttoaineenkulutusta jopa 3 % – tai enemmän, jos myös perävaunun suuntaus on väärä. Jos perävaunun kaikki akselit on suunnattu väärin, kulutus voi kasvaa jopa 15 %. Huoltomekaanikko voi tarkistaa ja korjata pyörien suuntauksen seuraavan määräaikaishuollon yhteydessä.

         
             Lue lisää siitä, miten vierintävastus vaikuttaa polttoaineenkulutukseen.

3. Varmista ajoneuvosi aerodynamiikan optimaalisuus

 • Lisää kattospoileri ja ilmanohjaimet: Suurilla nopeuksilla kattospoileri voi vähentää polttoaineenkulutusta jopa 5 %. Jos kuitenkin olet tosissasi aerodynamiikan maksimoinnissa, on myös tärkeää varmistaa, että kattospoileri on säädetty oikein. Volvo Trucksin tutkimus osoitti, että kun kattoilmanohjain asennetaan 5 cm liian matalalle tai 10 cm liian korkealle, mahdolliset säästöt pienenevät jopa prosentilla. Tästä syystä kattospoileri kannattaa ehdottomasti asennuttaa korjaamolla.
 • Lisää sivutuuliohjaimet: Ellei niitä ole jo asennettu, ne voivat säästää jopa 3 % polttoainetta.
 • Poista tarpeettomat ulkoiset lisävarusteet: Vaikka lisävalot, härkäpuskurit, valopalkit, paineilmatorvet ja muut ulkoiset lisävarusteet saattavat olla tärkeitä toiminnallesi, muista, että ne vaikuttavat ilmavirtaukseen ja polttoaineenkulutukseen, joten niiden käyttöä kannattaa harkita.

         
         Lue lisää siitä, miten aerodynamiikka ja kuorma-auton lisävarusteet vaikuttavat polttoaineenkulutukseen.


4. Käytä strategista harkintaa reittisuunnittelussa ja aikataulutuksessa

 • Optimaaliset reitit: Ajoneuvon painosta riippuen pidempi tasainen reitti saattaa vaatia vähemmän polttoainetta kuin lyhyempi mäkinen reitti. Lisäksi voi olla järkevää välttää ruuhkia ja huonokuntoisia teitä, koska nekin voivat lisätä polttoaineenkulutusta.
 • Käytä digityökaluja ja kuljetusten tietojärjestelmiä: Ne voivat auttaa kokonaisten kalustojen aikatauluttamisessa ja reittisuunnittelussa, jotta kuorma-autot eivät tuhlaa polttoainetta.

         
         Lue lisää siitä, miten kuljetusten tietojärjestelmä auttaa säästämään polttoainetta.


5. Kannusta ja motivoi kuljettajiasi ajamaan taloudellisemmin

 • Kuljettajakoulutus: Hyvät ajotekniikat, kuten nopeuden säätely, ennakointi, vaihteiden valinta ja vakionopeudensäätimen käyttö, voivat parantaa merkittävästi kuorma-auton polttoaineenkulutusta. Kuljettajakoulutusohjelmat voivat auttaa kuljettajia parantamaan tekniikkaansa.
 • Digityökalut: Kuljetusten tietojärjestelmät ja muut digityökalut auttavat seuraamaan eri kalustojen polttoaineenkulutusta ja tunnistamaan parannuskohteita. 
 • Palkkiot ja kannustimet: Osallista koko tiimi polttoaineen säästämiseen kannustamalla polttoainetehokkaaseen ajamiseen ja antamalla siitä tunnustusta sisäisten kilpailujen ja ryhmätavoitteiden avulla.

Lue lisää polttoaineen säästämisestä

Näin tekniikka voi auttaa kuljettajakoulutuksessa ja taloudellisessa ajamisessa, ja näin voit parhaiten toteuttaa aloitteita, jotka kannustavat polttoainetaloudelliseen ajoon kalustosi kaikilla autoilla. Kaiken edellä mainitun lisäksi voit vähentää polttoaineenkulutusta myös erittelemällä uuden kuorma-auton ominaisuudet huolellisesti. Lue lisää kuorma-autojen polttoainetaloudellisuuden parantamisesta täältä.