Kuorma-autot

Vaikuttavatko kuorma-autosi lisävarusteet polttoaineenkulutukseen?

| 3 min
Aerodynamiikka vaikuttaa merkittävästi ajoneuvon polttoaineenkulutukseen ja tätä kautta kuljetusalan kannattavuuteen. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jokainen lisävaruste nostaa polttoaineenkulutusta yhdellä prosentilla.

Lisävarusteiden vaikutuksen laskeminen polttoaineenkulutukseen

Polttoaineenkulutukseen vaikuttavat muutkin kuin selkeästi ilmanvastusta aiheuttavat varusteet, kuten keulan Michelin-ukko. Tämä koskee varusteita, jotka eivät saa yhtä paljon huomiota. Koska polttoaineen osuus on noin kolmannes kuljetusalan kokonaiskustannuksista, lisävarusteiden vaikutus voi olla yllättävän suuri, varsinkin jos lisävarusteita on paljon.
 

Jotkut niistä ovat varmasti välttämättömiä, kuten turvallisuuteen vaikuttavat lisävalot.
 

Karjarauta voi lisätä turvallisuuden tunnetta erityisesti alueilla, joissa eläimet aiheuttavat onnettomuusriskin. Karjarautojen ja esimerkiksi lisävalojen vaikutus kuorma-auton aerodynaamisiin ominaisuuksiin on otettava huomioon, samoin niiden kielteinen vaikutus jäähdyttimen ilmavirtaan. Tuuletin pitää käynnistää useammin, mikä puolestaan lisää polttoaineenkulutusta.
 

Kuorma-autoon voidaan myös lisätä varusteita, jotka säästävät polttoainetta. Jotkut varusteet täytyy sisällyttää kuorma-auton erittelyyn tilattaessa, kuten kattospoileri (voi säästää polttoainetta jopa 5 prosenttia), etuspoilerit, sivutuuliohjaimet, sivuhelmat ja aerodynaamiset pölykapselit. Polttoainetta säästäviä lisävarusteita ovat sivuikkunoiden ilmanohjaimet ja lokasuojat.
 

En tarkoita tällä sitä, ettei yritys saisi määrittää oman kalustonsa ulkonäköä ja varustelua haluamallaan tavalla. Kannattaa kuitenkin varmistaa ajoneuvoa ja lisävarusteita valittaessa ja tilattaessa, että kaikki varusteet on huomioitu polttoaineenkulutusta laskettaessa.
 

Haluatko lisätietoja kuorma-auton lisävarusteiden vaikutuksesta polttoaineenkulutukseen? Voit ladata laatimani oppaan, josta saat seuraavat tiedot:
 

  • yleiskuvaus kuorma-auton osien vaikutuksesta polttoaineenkulutukseen
  • yhteenveto ajotavan vaikutuksista kuorma-auton polttoaineenkulutukseen.
     

 

Johan Eknander

Johan Eknander is a System Engineer at Volvo Trucks.

Voimmeko kertoa sinulle lisää Volvo kuorma-autoista ja palveluista?

Asiaan liittyviä artikkeleja

Latest Press Release

Latest Press Release