Kuorma-autot

Harkitsetko vaihtoa sähkökuorma-autoon kaupunkiliikenteessä? Seuraavassa on muutamia kysymyksiä pohdittavaksi.

| 5 min
Sähkökuorma-autoista on tullut todellisuutta ja jo suoranainen välttämättömyys monissa kuljetustehtävissä. Toimiiko yrityksesi tiheään rakennetussa urbaanissa ympäristössä? Tarvitsetko apua seuraavan askeleeseen ottamiseen kohti sähköistettyjä kuljetusratkaisuja? Seuraavassa on muutamia kysymyksiä pohdittavaksi.

Millaisia ovat sinun kuljetustarpeesi?

Vähäisen melun ja päästöjen ansiosta sähkökuorma-autot ovat ihanteellisia käytettäviksi asuinalueilla ja kaupunkiympäristöissä, kuten jätekuljetuksissa, jakeluajossa ja kevyissä rakennustyömaakuljetuksissa.
 

Kuinka painavia kuormia autolla on tarkoitus kuljettaa?

Mitä suurempi kuorma, sitä enemmän akkuja tarvitaan matkan ajamiseen. Akut lisäävät ajoneuvon kokonaispainoa, ja paino taas vaikuttaa kantamaan. Tämä tulee huomioida esimerkiksi rakennustyömaiden kuljetuksissa ja jätehuollossa. Euroopan unionin direktiivin mukaan uusiutuvia polttoaineita käyttäville ajoneuvoille sallitaan yksi lisätonni akun painon kompensoimiseksi. Volvo Trucks tekee jatkuvasti realistisia reittisimulaatioita, joiden avulla varmistetaan, että kuorma-auton tekninen erittely vastaa käyttötarkoitusta ja että kuorma-auto suoriutuu sille ajatellusta tehtävästä.
 

Kuinka pitkälle sinun tarvitsee ajaa?

Sähkökuorma-autolla voidaan tällä hetkellä ajaa 70–300 km yön aikana tapahtuvalla latauksella käyttötarkoituksesta riippuen. Tätä pidempien kuljetustehtävien suunnittelu tarkoittaa luonnollisesti lisälatausten ajoittamista tiettyihin paikkoihin matkan varrella kuljettajan lepoaikoihin sovitettuna.
 

Mitä latausvaihtoehtoja sähkökuorma-autoille on?

Alkuvaiheessa kuorma-autoja ladataan ensisijaisesti asiakkaiden omissa tukikohdissa yön aikana. Tasavirralla toimivat pikalatauslaitteet ovat mielenkiintoinen vaihtoehto, joiden ansiosta kuorma-autoa voidaan käyttää kahdessa työvuorossa. Sähköajoneuvojen yleistyessä niitä on kuitenkin tarpeen ladata – ja siihen on myös valmiuksia – monessa muussakin paikassa, kuten huoltoasemilla, lastauslaiturilla, korjaamolla, levähdyspaikalla ja muilla kuorma-autojen pysäköintialueilla. Volvo Trucksin kuorma-autoihin sisältyy latauslaitteisto. Toimituksen yhteydessä reittien tiedot arvioidaan huolellisesti asiakkaan kanssa. Tällöin lasketaan, missä reitin kohdassa ajoneuvoa on ladattava, jotta kuljetusvaatimukset täyttyvät.
 

Oletko valmis investoimaan reittisuunnitteluun ja kuljettajakoulutukseen?

Jotta sähkökuorma-autosta saadaan paras hyöty, sitä on ajettava siten, että energian talteenotto on mahdollisimman tehokasta ja kantama pysyy mahdollisimman hyvänä. Kuljettajia on autettava opettelemaan sähköisen voimansiirtotekniikan käyttöä tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Kuljettajien koulutus ja työkalut, jotka auttavat suunnittelemaan taloudellisia reittejä, voivat olla kannattava investointi.
 

Parantaako sähkökuorma-auto yrityksen imagoa ja kasvattaako se liiketoimintaa?

Sähkökuorma-auto on dieselkäyttöistä hiljaisempi ja kestävän kehityksen mukainen vaihtoehto. Se auttaa yritystäsi pienentämään hiilijalanjälkeään, parantamaan imagoaan ja saamaan sopimuksia sellaisten yksityisasiakkaiden tai julkishallinnon tahojen kanssa, joilla on vahvat kestävän kehityksen mukaiset tavoitteet. Hiljainen ja uudenaikainen teknisesti edistynyt ajoneuvo on myös miellyttävä ajaa ja suuri vetovoimatekijä kuljettajille, joita on nykyään niukasti saatavilla. Jos markkinointi ja imagon rakentaminen ovat yrityksellesi tärkeitä, sähköistetyt kuljetusratkaisut voivat olla hyvä vaihtoehto.
 

Ajaako yrityksesi jakeluliikennettä kaupunkiympäristössä yöaikaan?

Monissa suurissa kaupungeissa yötoimituksia tehdään enenevässä määrin hiljaisilla sähkökuorma-autoilla. Tämä tuo lisää joustavuutta yrityksille, joiden ei tarvitse lähettää kaikkia kuorma-autoja liikkeelle aamuruuhkan aikaan. Monipuolinen toimitusten suunnittelu on houkuttelevaa ja mahdollistaa resurssien jakamisen aiempaa taloudellisemmin. Ruuhkaliikenteen ja melusaasteen vähentäminen kaupunkiympäristössä on viranomaisten prioriteetti kaikkialla maailmassa.
 

Onko sähkökuorma-auto kannattava valinta?

Uusia liiketoimintamahdollisuuksia on vähitellen aukeamassa yrityksille, jotka haluavat kuljettaa tavaraa silloin, kun ajaminen fossiilisia polttoaineita käyttävillä kuorma-autoilla ei ole mahdollista kuljetuksen määränpään tai vuorokaudenajan vuoksi. Yhä useammissa kaupungeissa aiotaan ottaa käyttöön nollapäästöalueita, joissa saa ajaa vain sähköajoneuvoilla. Myös hiilineutraalia yhteiskuntaa edistävästä verotuksesta keskustellaan. Yhä useammat sähkökuorma-autoja käyttävät yritykset ovat perustamassa vihreitä kumppanuuksia, joilla voi olla liikkeelle sysäävä vaikutus liikenteen sähköistymiseen.
 

Oletko valmis ottamaan seuraavan askeleen kohti sähköistettyjä kuljetusratkaisuja? Ota yhteyttä paikalliseen jälleenmyyjääsi, kun haluat lisätietoja sähköisten ratkaisujen mahdollisuuksista yrityksellesi.

Sähkökuorma-autoratkaisut

Janne Silvonen

Commercial and Technical Manager Electromobility

Lähetä sähköpostia Jannelle

Voimmeko kertoa sinulle lisää Volvo kuorma-autoista ja palveluista?

Sähkökuorma-autot

Asiaan liittyviä artikkeleja

Latest Press Release

Latest Press Release