Kuorma-autot

Mitä sinun tulee tietää sähkökuorma-auton toimintasäteestä

| 3 min
Kuinka pitkän matkan sähkökuorma-autolla voi ajaa? Täältä löydät vastauksen tähän ja muihin akkuihin, kantamaan ja kuljettajan ajotapoihin liittyviin kysymyksiin.
Latausasema
Sähkökuorma-auton ajoakun kantamaan vaikuttavat usein samat tekijät, jotka vaikuttavat dieselmoottorin polttoaineenkulutukseen.

Kuinka pitkän matkan sähkökuorma-autolla voi ajaa, kun akku on ladattu täyteen?

Keskipainoisen 30 tonnin 4x2-vetoauton tyypillinen toimintasäde on noin 300 km. Kuorma-auton teknisen erittelyn ja käyttötarkoituksen mukaan toiminta-alue voi olla huomattavasti pidempikin, sillä siihen vaikuttavat monet eri tekijät.
 

Millainen vaikutus säällä on sähkökuorma-auton kantamaan?

Huono sääolot, kuten sade, alhainen lämpötila ja voimakas vastatuuli, lisäävät energiankulutusta ja lyhentävät ajoneuvon toimintasädettä. Aivan samalla tavalla tällaiset olot lisäävät polttoaineenkulutusta perinteisessä dieselkäyttöisessä ajoneuvossa.
 

Miten kuljettajan ajokäyttäytyminen vaikuttaa kuorma-auton kantamaan?

Kaupunkiympäristössä ja alueellisessa jakeluliikenteessä hyvin perehdytetty kuljettaja voi saada aikaan noin 20 prosentin energiansäästön huonosti perehdytettyyn kuljettajaan verrattuna. Optimaalinen ajotapa tarkoittaa ensisijaisesti ennakointia: mahdollisimman vähäistä jarrutusta ja kiihdytystä täsmälleen samoin kuin perinteisestä dieselkäyttöisestä ajoneuvoa ajettaessa. Merkittävin ero on, että sähkökuorma-auton tapauksessa tasainen jarruttaminen on vieläkin tärkeämpää, sillä jarrutusenergia otetaan talteen ja varastoidaan ajoakkuun, mikä pidentää kantamaa.
 

Miten jarruttaminen vaikuttaa ajoakkuun?

Jarrutuksen aikana ajoneuvon liike-energia otetaan talteen ja sitä käytetään akun lataamiseen. Liike-energian talteenotto pidentää osaltaan kantamaa.
 

Onko muita tekijöitä, jotka vaikuttavat ajoakun kantamaan?

Ajoneuvon korilla voi olla suuri vaikutus kantamaan, jos korivarustus tarvitsee ajoakkujen energiaa toimiakseen. Esimerkiksi betonisekoitin kuluttaa paljon enemmän energiaa kuin tavanomainen jakeluauto. Ajoneuvon painolla on myös suuri vaikutus energiankulutukseen, samoin kuin maaston tasaisuudella – pitkälti samalla tavalla kuin perinteisessä dieselkuorma-autossa.
 

Mitä akulle tapahtuu, kun ajoneuvo on pysähdyksissä?

Energiankulutus pysähdyksen aikana on rajoitettua, voimansiirtoa käytetä muihin paljon energiaa kuluttaviin toimintoihin, kuten betonisekoittimen pyörittämiseen.
 

Vaikuttaako sähkölaitteiden käyttö tai matkapuhelimen lataaminen ajoakun kantamaan?

Ei, valtaosa ajoakkuun varastoidusta energiasta käytetään voimansiirron tarpeisiin. Lisäjärjestelmien, kuten lämmityksen, jäähdytyksen, pumppujen tai minkä tahansa kuluttajakäyttöön tarkoitetun sähkölaitteen energiankulutus on vähäistä voimansiirron kulutukseen verrattuna. Esimerkiksi älypuhelimen käyttö kuluttaa alle 0,01 kilowattituntia sähköenergiaa, jota voidaan varastoida ajoakkuun yli 500 kWh.
 

Mitä tapahtuu, jos kuorma-auton ajoakusta loppuu virta?

Ajoakun varausta voidaan seurata kojelaudasta ja etänä koko ajan. Jos varaus lähestyy nollaa, kuljettaja saa ilmoituksen ja moottorin käytettävissä olevaa tehoa vähennetään, mikä luonnollisesti vaikuttaa ajettavuuteen.
 

Voimmeko kertoa sinulle lisää Volvo kuorma-autoista ja palveluista?

Asiaan liittyviä artikkeleja