Kuorma-autot

Klas Nilsson Samuel Nerdal
2024-01-22
Teknologia ja innovaatiot Kuljettajien maailma
Authors
Klas Nilsson
Product Manager, Volvo FH and Volvo FH16
Samuel Nerdal
Product Manager Electronics and Electrical Solutions

Kuorma-autonkuljettajan ajomukavuuden parantaminen kannattaa

Monille kuorma-autonkuljettajille ajoneuvo on enemmän kuin työpiste – se on toinen koti. Investoimalla kuljettajan ajomukavuuteen ja ominaisuuksiin, jotka helpottavat jokapäiväistä asumista ja työskentelyä kuorma-autossa, liikennöitsijät investoivat kuljettajan hyvinvointiin ja sen lisäksi tekevät yrityksestään parhaiden kuljettajien suosiman työpaikan.

"Maailmanlaajuinen kuljettajapula on vaikuttanut siihen, että kuljettajilla on yhä enemmän vaikutusvaltaa yritysten tilaamien uusien kuorma-autojen erittelyyn ja merkkiin", sanoo Klas Nilsson, Volvo FH- ja Volvo FH16 -tuotepäällikkö. "Monet kuljettajat ajavat 8–10 tuntia päivässä ja nukkuvat ohjaamossa jopa seitsemänä yönä viikossa. Ei siis ihme, että kuorma-auton ajomukavuus ja käytännöllisyys vaikuttavat merkittävästi siihen, minkä työnantajan palveluksessa kuljettaja haluaa työskennellä."
 

Mitä kuljettajat haluavat kuorma-autolta?

Volvo Trucks kohtaa vuosittain satoja kuorma-autonkuljettajia eri puolilla maailmaa, ja me esitämme heille juuri tämän kysymyksen. Kuljettajia on haastateltu koulutustilaisuuksissa, mielipidekyselyissä ja syvähaastattelujen avulla, ja heitä on käyty tapaamassa myös kuorma-autojen taukopaikoilla sekä työmailla.

"Haastattelemme toisaalta päivittäistä lähikuljetustyötä tekeviä ja toisaalta kaukokuljetuksista vastaavia kuljettajia, jotka asuvat ajoneuvossaan, ja kuljettajia erityyppisissä kuljetustehtävissä edellisten välillä", kertoo Volvo Trucksin sähkö- ja elektroniikkajärjestelmien tuotepäällikkö Samuel Nerdal. "Keskustelemalla kuljettajien kanssa pysymme ajan tasalla heidän käsityksistään ja mielipiteistään. Näin varmistamme, että kuljettajat ovat Volvon kehitystyön keskiössä."

Keskustelujen perusteella me Volvo Trucksilla olemme havainneet, että useimmille kaukoliikenteen kuljettajille tärkeimpiä ovat nukkumismahdollisuus ja lepotilojen mukavuus, kun taas muiden segmenttien kuljettajat arvostavat ajomukavuutta ja hyvää näkyvyyttä ympäristöön.

"Olemme haastatelleet kuljettajia 20 vuoden ajan, ja vastaukset pysyvät jatkuvasti samansuuntaisina", Klas lisää. "Kuljetusalan sisällä on jonkin verran hajontaa. Kaukokuljetusten kuljettajat pitävät vuodetta ja ruoanlaittotilaa ensiarvoisen tärkeänä, kun taas työssään usein ohjaamoon nousevat ja siitä poistuvat kuljettajat luonnollisesti arvostavat vaivatonta kulkua ohjaamoon. Kolme tekijää ovat kuitenkin aina tärkeitä: mukava lepotila, ajomukavuus ja näkyvyys ohjaamon ympäristöön."
 

Miten ohjaamosta tehdään toinen koti

Kuljettajien antaman palautteen perusteella Volvo Trucks on ottanut uusimmassa ajoneuvomallistossaan käyttöön useita uusia ja päivitettyjä ominaisuuksia, jotka parantavat kuljettajan toimintaympäristöä ja ajomukavuutta. Uusi huippuluokkainen Globetrotter XXL -ohjaamo on 250 mm pidempi kuin aiemmat ohjaamoversiot. Oleskelutilaa on enemmän, ja ohjaamoon mahtuu aiempaa leveämpi vuode. Myös sisätilan rakennetta on muokattu, jotta asuminen tien päällä olisi mukavampaa.

Esimerkkinä tästä on ohjaamon etuhyllyyn integroitu mikroaaltouuni. Lisäksi Globetrotter XXL -ohjaamon etuosan astinlautaa on pidennetty niin, että sitä voidaan käyttää penkkinä. Jätehuollossa tai taajamien jakeluajossa työskenteleville kuljettajille, jotka joutuvat toistuvasti poistumaan ohjaamosta, on tarjolla Volvo FM Low Entry -versio. Ohjaamon askelmat saadaan erittäin matalalle, joten kuljettaja pääsee helposti sisään ja ulos.
 

Sivupeilit on korvattu uudella Camera Monitor System -kamerajärjestelmällä, joka parantaa kuljettajan näkyvyyttä eteen erityisesti liikenneympyröissä ja risteyksissä. Kamerat parantavat myös henkilöturvallisuutta kuljettajan nukkuessa ohjaamossa, koska kuljettaja näkee ajoneuvon sivuille tarvitsematta avata verhoja tai ovia.

Ohjaamon näytön pienoisohjelmat ja sovellukset helpottavat digitaalisten työkalujen ja toimintojen käyttöä.
Kuljettajilla on yhä enemmän vaikutusvaltaa yritysten tilaamien uusien kuorma-autojen erittelyyn ja merkkiin… ja kuorma-auton ajomukavuus ja käytännöllisyys voivat vaikuttaa merkittävästi siihen, minkä työnantajan palveluksessa kuljettaja haluaa työskennellä.

Miksi multimedia ja äänenlaatu ovat tärkeitä kuorma-autossa

Koska kuljettajien päivittäisten tehtävien määrä kasvaa, käyttöliittymien ja digitaalisten työkalujen merkitys kasvaa jatkuvasti. Uusiin kuorma-autoihin on saatavissa uusi tilauspohjainen navigointijärjestelmä, joka helpottaa kuljettajien päivittäistä työtä. Kuljettajat hyötyvät sisäänrakennetusta navigointijärjestelmästä, joka on turvallinen, helppokäyttöinen ja reagoi nopeasti komentoihin sekä muuttuviin ajo- ja liikenneolosuhteisiin.

Tämä navigointijärjestelmä ja sen automaattiset karttapäivitykset on mukautettu kuorma-auton tarpeisiin. Se varmistaa tehokkaan tavarantoimituksen ja jakelun. Järjestelmät on integroitu Volvo Connect-kalustonhallintajärjestelmään* ja My Business Apps -sovellukseen, joten kohteet ja reitit voidaan helposti ja turvallisesti jakaa kalustopäälliköiden, kuljettajien ja muiden kolmansien osapuolten kesken.

Kaikkien Volvon hyväksymien kolmansien osapuolten sovellukset voidaan määrittää My Business Apps -sovelluksen avulla Volvo Connect -kalustonhallintajärjestelmässä oleviin ajoneuvoihin. Sovelluksia voidaan siten käyttää kuljettajan SID-näytössä, eikä ohjaamossa tarvita älypuhelinta tai tablettia niiden käyttöön. Parannusten ansiosta kuljettajien työympäristö on entistä turvallisempi, tehokkaampi ja käyttäjän mukaan muokattavissa, ja uudistukset takaavat modernin ja päivitetyn ajokokemuksen. 

Ohjaamon uusien sisätilojen kehittämisessä on keskitytty erityisesti käyttöliittymien parantamiseen. Ohjaamon näyttöä on selkeytetty pienoisohjelmilla ja sovelluksilla, joten tarvittavien työkalujen ja toimintojen käyttö on kuljettajille yksinkertaisempaa ja helpompaa. 

Lisäksi USB-porttien määrää on lisätty Volvo FH -mallissa kolmesta kuuteen ja Volvo FM -mallissa yhdestä neljään. Kaikissa malliston ohjaamoissa on uusittu äänentoistojärjestelmä, jonka äänenlaatua on parannettu uusilla kaiuttimilla. Äänentoistojärjestelmään on saatavana uudistettu ulkoinen digitaalivahvistin ja subwoofer-bassokaiutin, joilla äänenlaatua voidaan parantaa entisestään.

"Kuljettajat arvostavat yhä enemmän laadukasta äänentoistojärjestelmää, koska he käyttävät suuren osan ajastaan äänikirjojen, radion tai oman medialaitteen kuunteluun", Samuel sanoo. "Siksi olemme panostaneet äänentoistojärjestelmän parantamiseen, ja nyt eron aiempaan voi todellakin kuulla. Kaikissa ajoneuvoissa on varusteena kaukosäädin, jolla voidaan katkaista akkuvirran syöttö. Tämä helpottaa virransäästöä ja pidentää kuorma-auton akkujen käyttöikää. Lisäksi kaukosäätimellä voidaan myös tarkistaa valojen toiminta. 

Ohjaamon äänentoistojärjestelmää on parannettu uusilla kaiuttimilla, ja järjestelmään on saatavana ulkoinen digitaalivahvistin ja subwoofer-bassokaiutin.
Kuljettajat arvostavat yhä enemmän laadukasta äänentoistojärjestelmää… Siksi olemme panostaneet äänentoistojärjestelmän parantamiseen, ja nyt eron aiempaan voi todellakin kuulla.

Miten digitaaliset työkalut ja ohjelmistoratkaisut parantavat käyttömukavuutta kuljettajan kannalta

Monille kuljettajille työssä epämukavinta on henkinen ja fyysinen rasitus, joka johtuu istumisesta pitkiä aikoja paikallaan. He joutuvat myös jatkuvasti tekemään ajonopeuteen ja kulkusuuntaan pieniä korjauksia. Volvo Trucks on kehittänyt Volvo Dynamic Steering-ohjausjärjestelmän, jonka ansiosta ohjausta ei tarvitse enää hienosäätää, ja ajaminen on entistä jouhevampaa. 

 

Volvo Dynamic Steering -ohjausjärjestelmän uusimmat päivitykset sisältävät Pilot Assist -toiminnon, joka tarkkailee jatkuvasti kuorma-auton sijaintia kaistalla. Järjestelmä korjaa ohjausta kevyesti, jos ajoneuvo on ajautumassa pois omalta kaistaltaan. Se tarkkailee myös edellä ajavaa ajoneuvoa ja varmistaa turvallisen ajoetäisyyden. Mäkisellä reitillä Volvo Trucksin I-See-toiminto hyödyntää karttapohjaisia tietoja ja ennakoi reitin korkeuseroja. Toiminto valitsee ennakolta optimaalisen vaihteen ja vääntömomentin, jotta ajaminen on mahdollisimman tasaista.

 

"Jos kuorma-autossa on I-See- ja Pilot Assist -toiminnot, vakionopeudensäädintä voidaan käyttää lähes kaikilla nopeuksilla ja melkein missä tahansa tilanteessa, jopa liikenneympyröissä tai vilkkaassa liikenteessä", Klas toteaa. "Tämä helpottaa kuljettajan työtä ja tekee ajamisesta turvallisempaa. Lisäksi toiminnon avulla voidaan myös säästää polttoainetta."

 

Katso, miten voit houkutella kuorma-autonkuljettajia yritykseesi ja pitää heidät palveluksessasi, ja lue aikaisempi artikkelimme, jossa käsitellään seuraavia aiheita:

  • Mikä motivoi kuorma-auton kuljettajaa?
  • Kuinka pidät kuljettajat yrityksessäsi?
  • Miksi on tärkeää huomioida kuljettajien prioriteetit?

 

*Volvo Connect on Volvo Trucksin oma kuorma-autokaluston hallintajärjestelmä ja portaali kaikkiin Volvo Trucksin digitaalisiin palveluihin.

Katso lisätietoja uusimmista päivityksistä ja tuoteominaisuuksista verkkosivustoltamme: