Volvo kuorma-autot

Suomi

×

Volvo Trucksin Älykäs kuljetus -testijaksolla koulutus, seuranta ja suorituskykyinen kalusto paransivat tehokkuutta ja polttoainetaloudellisuutta

Kuljettajat tekivät todella hienoja tuloksia normaaleissa ajotehtävissä Volvo Trucksin viime keväänä ja kesänä järjestämän Älykäs kuljetus 2017 -testijakson aikana. Volvon kuljettajakoulutus, kuorma-auton tekniset ominaisuudet ja ajotapojen seuranta mahdollistivat onnistumiset. Testijakson aikana 28 kuljetusliikettä eri puolilla Suomea sai viikoksi käyttöönsä Volvo FH -kuorma-auton. Yhteensä 51 kuljettajaa oppi helposti Volvon käsittelyn ja sai uusia vinkkejä taloudelliseen ajotapaan.

- Volvo Trucks haluaa auttaa suomalaisia kuljetusyrityksiä menestymään ja tekemään parempaa tulosta. Siksi järjestimme Älykäs kuljetus -testijakson, Volvon palvelutuotteista vastaava Vesa Soppi kertoo.

Testijaksolla kuljettajat kokivat omissa kuljetustehtävissään, miten Volvo FH -kuorma-autojen tekniset ominaisuudet yhdessä asiantuntevan koulutuksen ja ajotapojen seurannan kanssa mahdollistivat tehokkaan suorituskyvyn tinkimättä polttoainetaloudellisuudesta.

- Kannattava liiketoiminta edellyttää polttoainetaloudellista ja suorituskykyistä kalustoa ja sen oikeanlaista käyttöä. Näin saavutetaan säästöjä, jotka näkyvät polttoainelaskun lisäksi kuorma-auton muissa huolto- ja käyttökustannuksissa, Soppi sanoo.

"Diesel-mittari kiitti"

Mikkeliläiselle Kuljetusliike Laatikaiselle testijakson tärkein anti oli, että yritys pääsi kokeilemaan, miten Volvo FH toimii oikeissa ajotehtävissä. Kokemukset olivat niin hyvät, että yrittäjä Miikka Laatikainen päätti hankkia uuden Volvon testijakson jälkeen.

- Saimme vertailukelpoista tietoa suhteessa muihin merkkeihin. Kuljettajat olivat tyytyväisiä Volvoon ja sen ominaisuuksiin, kuten älykkääseen vakionopeudensäätimeen. He pitivät Volvoa hyvänä työkaluna, jolla tekee mielellään töitä. Yrittäjänä minua kiinnosti pieni polttoaineenkulutus. Diesel-mittari kiitti, niin vähällä Volvo kulki, Miikka Laatikainen toteaa.

Testiautot olivat kuljetusliikkeiden perusajoissa, eivätkä kuormat ja painot poikenneet normaaleista kuljetustehtävistä. Kuorma-autojen ominaisuudet ja palvelut ovat osa Volvon tuotevalikoimaa, joiden avulla kuka tahansa voi varmistaa kaluston tuottavuuden. Volvon seurantatyökalujen lisäksi kuljetusliikkeet seurasivat kulutusta käsikirjanpidon avulla. Näin varmistettiin, että tulokset ovat luotettavia.

Tuottavia ja tehokkaita kuljetuksia

Testijaksolla keskinopeus oli 67,45 km/h, eli erittäin tuottavissa lukemissa. Polttoaineen keskikulutus oli 24-43 l/100 km kuljetustehtävästä riippuen. Kuorma-autoilla ajettiin muun muassa kevyttä ja raskasta kaukoliikennettä erilaisilla yhdistelmillä, jakelua sekä irtoperiä.

Kaikkien kuljettajien kokonaispisteiden keskiarvo testijakson aikana seurantajärjestelmä Dynafleetissä oli erinomaiset 94 pistettä sadasta. Se osoittaa kuljettajien motivaation, seurannan ja koulutuksen vaikutuksen taloudelliseen ajotapaan ja hyvään polttoainetalouteen. Kuljettajat hyödynsivät auton teknisiä apuvälineitä ja oppimiaan taitoja erinomaisesti.

- Osasin odottaa hyviä suorituksia, mutta silti taso yllätti. Parhaat olivat todella kovan luokan tuloksia. Kuljettajat hyödynsivät apuvälineitä maksimaalisella tavalla, Vesa Soppi sanoo.

Suoritusten arvoa nostaa, ettei monella kuljettajalla ollut kokemusta Volvosta. Myös nämä kuljettajat onnistuivat erinomaisesti. Se on merkki siitä, että Volvo on selkeä ja looginen työympäristö, jonka käyttö on helppo oppia ja sisäistää. Kuljettajien palaute koulutuksesta, kuorma-autosta ja sen ominaisuuksista oli erittäin positiivista.

- Koulutuksesta jäi hyödyllisiä asioita päähän, ja ajaessa kokeilin tiettyjä juttuja kuten rullausta. Siitä asiat sitten alkoivat luistaa. Pääsin tosi hyvin sisälle Volvoon. Vaikka minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta automaattivaihteistoista, opin sen salat nopeasti, sanoo kuljettaja Sonja Vähämäki Kuljetusliike Marko Pohja Oy:stä.

Koulutus maksaa itsensä takaisin

Jokainen testiviikko alkoi koulutuksella, jossa Volvon asiantuntijat opastivat kuljettajat kuorma-auton ominaisuuksiin ja niiden polttoainetaloudelliseen käyttöön. Testijakson aikana Volvon polttoainetalouspalveluiden ja kuljettajakoulutuksen asiantuntijat sparrasivat kuljettajia.

- Kuljettajien onnistuminen edellyttää, että yrityksellä on selkeä ja julkilausuttu näkemys kokonaistaloudellisuuden merkityksestä ja työntekijöillä mahdollisuus seurata omaa suoriutumistaan. Näin he voivat ymmärtää, mitä se tarkoittaa heidän omassa työssään. Hyvä henki yrityksessä vaikuttaa positiivisesti lopputulokseen. Jos jokin osa putoaa pois, kokonaisuus ei toimi, Vesa Soppi korostaa.

Kuorma-auton luovutustilaisuuteen pitää käyttää aikaa. Näin kuljettajat oppivat auton oikean käyttötavan. Se on investointi, joka maksaa itsensä takaisin nopeasti.

- Volvolla teemme luovutustapahtumasta mahdollisimman hyvän ja näin varmistamme, että auton käyttäjät ymmärtävät laajemmin, miten tekniset apuvälineet toimivat. Käytännön kautta opitut taidot menevät selkäytimeen, Soppi kertoo.

Tietoa kehittämisen tueksi

Toinen onnistumisen avain on seuranta. Testijaksolla seurannan ansiosta kuljettajat kokivat konkreettisesti, miten ajoneuvon tekniset ominaisuudet, seuranta ja koulutus vaikuttavat tuloksiin. Yrittäjän arki helpottuu ja aikaa säästyy, kun liiketoiminnan kehittämiseen tarvittava tieto on helposti saatavilla.

- Dynafleet on hyvä järjestelmä ja helppo käyttää. Se neuvoi hyvin, mikä meni nappiin ja missä on parantamisen varaa. Dynafleetin avulla pystyi seuraamaan, mitkä asiat vaikuttivat kulutukseen, ja parantamaan omaa ajamista sen mukaan, kertoo kuljettaja Kenneth Nyby Piccolo Logistics Oy:stä.

Nykyaikaisen kuorma-auton polttoaineenkulutukseen vaikuttaa kaksi tekijää yli muiden: auton tekninen erittely ja kuljettajan ajotapa. Kuljettaja voi ajotavallaan lisätä tai vähentää polttoaineenkulutusta jopa kymmenen prosenttia. On tärkeä tehdä voimansiirron erittely kuljetustehtävien mukaisesti. Samassa ajossa olevien mutta eri tavalla eriteltyjen autojen kulutuksessa voi olla useiden litrojen ero.

Vesa Soppi kertoo, että Volvon valikoimasta löytyvät työkalut, joiden avulla voi helposti seurata yrityksen ajoneuvoja ja kuljettajien suoritusta. Kuljettajien osaamisen kehittämiseksi on muun muassa koulutusta, jossa syvennetään osaamista yrityksen kuljetustehtävien ja tarpeiden mukaisesti.

- Analysoitu tieto ja kuljettajien kokemukset osoittavat, että Volvo tarjoaa kokonaistaloudellisen paketin, jolla kuljetusliike pystyy parantamaan kannattavuuttaan. Volvo Trucks kehittää edelläkävijänä uusia ominaisuuksia, joilla voidaan parantaa kuorma-auton tehokasta ja taloudellista käyttöä.

Tilaa raportti testijakson tuloksista ja lue lisää muun muassa kuljettajien kommentteja volvotrucks.fi/alykaskuljetus

Älykäs kuljetus -testijakso lyhyesti

• Ajoaika n. 1 000 h, 7 viikon aikana
• Keskinopeus 67,45 km/h
• Polttoaineenkulutus 24-43 l/100 km riippuen kuljetustehtävästä
• Kuorma-autoilla ajettiin mm. kevyttä ja raskasta kaukoliikennettä erilaisilla yhdistelmillä, jakelua sekä irtoperiä 
• Kuljettajien kokonaispisteiden keskiarvo Dynafleetissä oli 94/100 pistettä
• Testijaksoon osallistui 28 kuljetusyritystä, 51 kuljettajaa

Tilaa raportti

Lue lisää kuljettajien kommentteja

Lue lisää Miikka Laatikaisen kommentteja

Lue lisää testijaksosta 

Lisätietoja: 
Vesa Soppi, palvelutuotepäällikkö, Volvo Finland Ab, vesa.soppi@volvo.com, p. 010 655 5832

Kuvat