Kuorma-autot

Anna Wrige Berling
2023-05-23
Teknologia ja innovaatiot Turvallisuus
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

Volvo Trucksin yhdeksän uutta ja päivitettyä turvallisuusominaisuutta

Teknologia on nykyaikaisen liikenneturvallisuuden perusta, ja tämä pätee etenkin Volvo Trucksiin, jossa on vuosien varrella kehitetty monia mullistavia ominaisuuksia. Nyt on julkistettu kokonaan uusia turvallisuusominaisuuksia, jotka ovat olennainen osa Volvon onnettomuuksien nollaamisen visiota. Vision tavoitteena on ehkäistä kaikki Volvon kuorma-autoihin liittyvät onnettomuudet.

Yhdeksän uutta ja päivitettyä ominaisuutta on suunniteltu varoittamaan kuljettajia vaaroista ja havaitsemaan esteet kuolleissa kulmissa erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Tässä on selostettu lyhyesti ominaisuudet ja päivitykset sekä se, miten ne voivat lisätä kuljettajien ja muiden tienkäyttäjien turvallisuutta.

"Esittelemme lisää turvallisuusjärjestelmiä, jotka voivat parantaa kuljettajan taitoja ja auttaa suojelemaan häntä ja muita tienkäyttäjiä. Hyödyntämällä viimeisintä tekniikkaa voimme ennakoida mahdolliset törmäykset ja auttaa estämään ne", sanoo Volvo Trucksin liikenne- ja tuoteturvallisuuspäällikkö Anna Wrige Berling.


Kuorma-autojen turvallisuusjärjestelmien kehittäminen

Kaikki uudet turvallisuusominaisuudet ovat tulosta jatkuvasta kehitystyöstä, joka perustuu kattaviin selvityksiin liikenneonnettomuuksista. Tämä on mahdollista muun muassa siksi, että Volvo Trucks on yli 50 vuoden ajan kerännyt ja analysoinut tietoja ajoneuvoihinsa liittyvistä onnettomuuksista. Laajassa tietämyksessä onnettomuuksien syistä korostuvat yleiset skenaariot, ja se on korvaamattoman hyödyllinen Volvon uusien kuorma-autojen turvallisuusjärjestelmien luomisessa.

"Ei ole mikään salaisuus, että turvallisuus on aina ollut identiteettimme ytimessä. Perusteellisten onnettomuustutkimusten lisäksi perehdymme kuorma-autojen turvallisuuteen kaikista näkökulmista. Pysähdy, Katso, Vilkuta- ja Näe hyvin ja tule nähdyksi -kampanjamme ovat osoitus tästä turvallisuusajattelusta", Anna Wrige Berling toteaa.

Liikenneturvallisuus on aina ollut Volvo Trucksille etusijalla. Viime aikoina sen painoarvo on entisestään lisääntynyt politiikassa, joten on säädetty esimerkiksi EU:n yleinen turvallisuusasetus, joka velvoittaa käyttämään kuorma-autoissa aktiivisia turvallisuusjärjestelmiä. Volvo Trucks toivottaa tervetulleiksi tiukentuneet lakisääteiset turvallisuusvaatimukset. Monet Volvo Trucksin uusista ja päivitetyistä järjestelmistä itse asiassa ylittävät lakivaatimukset.

Anna Wrige Berlingin mielestä on mahtavaa nähdä hyödynnettävän myös turvallisuusteknologioita, jotka voivat auttaa kuljettajaa muutenkin, kuten lievittävät stressiä esimerkiksi kaupunkien ruuhkissa. Hän toteaa: "Meille Volvo Trucksilla tärkein turvallisuusjärjestelmä on edelleen kuljettaja. Uudet turvaominaisuutemme on kuitenkin suunniteltu tukemaan heitä nykypäivän vilkkailla teillä ja vähentämään törmäysriskiä. Uusi teknologia, onnettomuuksien jatkuva tutkimus ja kokonaisvaltainen kuva kuorma-autojen turvallisuudesta auttaa edistämään visiotamme onnettomuuksien määrän nollaamisesta."

Meille Volvo Trucksilla tärkein turvallisuusjärjestelmä on edelleen kuljettaja. Uudet turvaominaisuutemme on kuitenkin suunniteltu tukemaan heitä nykypäivän vilkkailla teillä ja vähentämään törmäysriskiä.

Uudet turvallisuusominaisuudet

1. Etuosan lähitunnistus – Uusi

Auttaa vähentämään törmäyksiä varoittamalla kuljettajaa, kun kuorma-auton edessä olevalla riskialueella havaitaan jalankulkija tai pyöräilijä. Suunniteltu lisäämään kaikkien tienkäyttäjien turvallisuutta. 

2. Oven avauksen varoitusjärjestelmä – Uusi

Tämä älykäs järjestelmä toimii kuorma-auton molemmilla puolilla ja auttaa estämään avautuvia ovia törmäämästä muihin tienkäyttäjiin kuorma-auton ollessa pysähdyksissä, myös moottorin ollessa sammutettuna. Siten se tarjoaa lisäsuojaa pyöräilijöille ja jalankulkijoille kuorma-auton molemmilla puolilla.

3. Sivutörmäyksen esto – Uusi

Suunniteltu vähentämään törmäysriskiä kuorma-auton kääntyessä tai kaistaa vaihtaessa tarkkailemalla ajoneuvon sivuilla olevia alueita ja varoittamalla kuljettajaa sivuilla olevista muista tienkäyttäjistä. Ominaisuus tarjoaa sivutörmäysten eston kuorma-auton molemmilla puolilla ja ehkäisee myös onnettomuuksia kaistanvaihtojen yhteydessä, joten se ylittää tulevat määräykset.

4. Auto Hold – Uusi

Auto Hold -ominaisuus auttaa pitämään kuorma-auton paikallaan, kunnes kaasupoljinta painetaan, ja se tarjoaa kuljettajalle varmuutta ja apua rinteissä ja mäissä.

5. Rengaspaineen seurantajärjestelmä – Uusi

Renkaiden vanteille asennetut parannetut anturit varoittavat kuljettajaa paineen alhaisuudesta ja renkaan puhkeamisen tai muun rikkoutumisen vaarasta. Myös tämä järjestelmä ylittää lakisääteiset vaatimukset, ja se pystyy valvomaan laajaa ali- ja ylipainealuetta. Turvallisuuden lisäksi etuna on myös parempi energiatehokkuus.
 

Päivitetyt turvallisuusominaisuudet

6. Hätäjarrulla varustettu törmäysvaroitin – Päivitetty

Volvo Trucksin edistyksellinen hätäjarrutusjärjestelmä jo pitkään ylittänyt lakisääteiset määräykset peräänajojen estämiseksi. Siinä hyödynnetään kuorma-auton etuosassa sijaitsevaa uusinta tutka- ja kameratekniikkaa.

7. Kuljettajan vireystilan valvonta – Päivitetty

Tämän älykkään ominaisuuden Volvo Trucks on tarjonnut jo pitkään ennen kuin laki sitä edellytti. Se tarkkailee ja analysoi kuorma-auton liikkeitä kaistalla havaitakseen kuljettajan väsymyksen. Järjestelmä hälyttää ja kehottaa sitten kuljettajaa pitämään tauon tarvittaessa. Nyt se hyödyntää myös kuorma-auton uusinta kameratekniikkaa.

8. Älykäs nopeusavustin – Päivitetty

Tämä älykäs ominaisuus pitää kuljettajan ajan tasalla nopeusrajoituksista tunnistamalla nopeusrajoitusmerkit ja näyttämällä rajoituksen mittaristonäytössä. Se on nyt päivitetty näyttämään kyseisen ajoneuvoyhdistelmän nopeusrajoitus.

9. Mukautuvat kaukovalot – Päivitetty

Mukautuvat kaukovalot toimivat niin, että etuajovalojen LED-osiot sammuvat automaattisesti, kun muut ajoneuvot lähestyvät yöajossa. Näin kaukovalot valaisevat kattavasti alueet, joilla ei ole muita ajoneuvoja. Tutka ja kamera on päivitetty.


Kysy lisää uusista ja päivitetyistä turvallisuusominaisuuksista omalta Volvo Trucks -jälleenmyyjältäsi.

Näin aktiiviset turvallisuusjärjestelmät tukevat kuljettajia ja auttavat vähentämään törmäysriskiä