Kuorma-autot

Volvo Trucks
2022-06-27
3 min
Teknologia ja innovaatiot Turvallisuus Sähköajoneuvot
Author
Volvo Trucks

Liikenneonnettomuuksien vähentäminen nollaan – kaukainen haavekuva vai realistinen tulevaisuus?

Mitä tarvittaisiin raskaiden kuorma-autojen onnettomuuksien vähentämiseksi nollaan? Kysyimme tätä Volvo Trucksin liikenne- ja tuoteturvallisuusjohtajalta Anna Wrige Berlingiltä.


Tavoitteena on nolla onnettomuutta. Ollaanko tätä jo lähestymässä?

Tavoitteemme on todellakin nolla onnettomuutta, ja vaikka olemme ylpeitä työstämme, meillä on vielä paljon matkaa kuljettavana. Liikennekuolemat asukasta kohden vähenevät maailmanlaajuisesti, mutta kokonaismäärä on edelleen nousussa monissa osissa maailmaa. Raskaisiin kuorma-autoihin liittyvissä liikenneonnettomuuksissa kuolee vuosittain tuhansia ihmisiä, joten emme voi olla vielä läheskään tyytyväisiä.
 

Yli 90 prosenttia kaikista onnettomuuksista johtuu inhimillisistä tekijöistä. Sanoisitko, että kuorma-autonkuljettajat eivät ole tarpeeksi taitavia?

On totta, että inhimilliset tekijät vaikuttavat useimpiin onnettomuuksiin – tämä koskee kuitenkin kaikkia tienkäyttäjiä, ei ainoastaan kuorma-autonkuljettajia. Sanoisin, että useimmat kuorma-autonkuljettajat ovat erittäin taitavia. On myös tärkeää muistaa, että inhimillisillä tekijöillä on myös myönteinen puoli. Kuorma-autonkuljettajat – kuten myös muut tienkäyttäjät – välttävät toimintansa ja reaktioidensa ansiosta paljon enemmän onnettomuuksia kuin aiheuttavat. Inhimillisten tekijöiden merkitys onnettomuuksiin on kuitenkin kiistaton tosiseikka. Siksi kuljettajien koulutus, entistä turvallisuuskeskeisempi asenne ja kaikkien tienkäyttäjien riskitietoisuus ovat erittäin tärkeitä seikkoja onnettomuuksien määrän vähentämisessä.

Liikenneturvallisuus on monimutkainen palapeli, jonka suurimpia paloja ovat turvalliset ajoneuvot, turvalliset tiet ja turvalliset tienkäyttäjät

Mitä tarvitaan, jotta voisimme ottaa suuria harppauksia kohti nollaa?

Liikenneturvallisuus on monimutkainen palapeli, jonka suurimpia paloja ovat turvalliset ajoneuvot, turvalliset tiet ja turvalliset tienkäyttäjät. Volvo Trucksin tärkein panos on kehittää turvallisia ajoneuvoja, mutta olemme myös riippuvaisia investoinneista parempaan liikenneympäristöön ja ennen kaikkea pyrkimyksiin parantaa turvallisuuskeskeistä asennetta kaikkien tienkäyttäjien keskuudessa.

Anna Wrige Berling on Volvo Trucksin liikenne- ja tuoteturvallisuusjohtaja.

Mitä Volvo Trucksin pitää tehdä?

Ajoneuvojen turvallisuus on jatkossakin painopisteemme ja kehitämme jatkuvasti uusia järjestelmiä yhä useampia liikennetilanteita ja onnettomuustyyppejä varten. Meidän on myös varmistettava, että turvallisuusjärjestelmiämme käytetään tarkoituksenmukaisella tavalla. Turvavyö on todennäköisesti selkein esimerkki siitä, että näin ei aina ole. Monet eivät käytä aina turvavyötä, mikä johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin. Valitettavasti sama koskee muitakin turvallisuusjärjestelmiä – niitä ei käytetä täysimääräisesti ja joskus niitä käytetään väärin. Tämä on ongelma, joka on ratkaistava. Jatkamme myös tietoisuuden lisäämistä raskaiden kuorma-autojen liikenneturvallisuudesta sekä parannamme kuorma-autonkuljettajien ja muiden tienkäyttäjien turvallisuusajattelua.

 

Millainen Volvo Trucksin turvallisuuskeksintö on tulevaisuuden haaveissasi?

Järjestelmä, joka osaa tunnistaa ihmisten toimet täydellisesti ja tietää tarkalleen, mitä kuorma-auton ympärillä on ennakoidakseen muiden kuljettajien ja tienkäyttäjien aikomukset.
 

Onko liikenneonnettomuuksien vähentäminen nollaan kaukainen haavekuva vai realistinen tulevaisuus?

Sen ei pitäisi olla mahdotonta, sillä lähes kaikki onnettomuudet olisivat jo vältettävissä nykyisen ajoneuvotekniikan ja tienkäyttäjien turvallisen toiminnan avulla. Tästä huolimatta voidaan kuitenkin väittää, että aina tulee tilanteita, joissa valitettavat ja arvaamattomat olosuhteet voivat johtaa onnettomuuksiin. Ja se on luultavasti totta – ainakin lähitulevaisuudessa. 

Oli miten oli, mikään muu luku kuin nolla ei ole hyväksyttävä. Se toimii johtoajatuksena työssämme ja tavoitteessamme parantaa liikenneturvallisuutta kaikkialla maailmassa. Jokainen pelastettu ihmishenki matkalla kohti nollaa onnettomuutta on voitto.

Liikennekuolemat asukasta kohden vähenevät maailmanlaajuisesti, mutta kokonaismäärä on edelleen nousussa monissa osissa maailmaa.