Kuorma-autot

Bert Johansson
2023-05-29
Käyttöaste Kuljettajien maailma
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

Kahdeksan ennakoivaa huoltovinkkiä kuorma-autojen toimintahäiriöiden välttämiseksi

Kuorma-auton jatkuvan toiminnan varmistaminen on avainasemassa liiketoiminnan keskeytysten välttämiseksi. Tässä on kahdeksan yleistä syytä toimintahäiriöille ja mitä voit tehdä niiden välttämiseksi.

Luonnollisen kulumisen vuoksi kuorma-autojen käyttökatkoksia ei voida välttää kokonaan. Voit kuitenkin vähentää toimintahäiriöiden riskiä ennaltaehkäisevän kunnossapidon avulla.

"Yleinen perussuositus käyttöasteen parantamiseksi on säännöllisten tarkastusten tekeminen. Päivittäisten tarkastusten ansiosta kuljettaja voi puuttua havaittuihin ongelmiin jo ennen kuin niistä muodostuu merkittäviä. Monet ongelmat voidaan myös välttää noudattamalla kuorma-auton määräaikaishuolto-ohjelmaa", toteaa Volvo Trucksin operatiivinen kehityspäällikkö Bert Johansson.

Tietenkin jotkin toimintahäiriöt ovat yleisempiä kuin toiset.
 

Tässä on luettelo kahdeksasta yleisimmästä toimintahäiriöstä ja siitä, mitä voit tehdä niiden välttämiseksi.

1. HUOLEHDI AKUN KUNNOSTA 
Akun toimintahäiriö on yleisin syy kuorma-auton vikaantumiseen. Nykyaikainen kuorma-auto on erittäin riippuvainen toiminnoista ja järjestelmistä, jotka käyttävät akkuvirtaa. Akku saattaa tyhjentyä, jos sitä kuormitetaan liikaa. Hyvin ladatut, puhtaat akut yhdessä hyvin hoidetun akkukotelon ja sähköliitäntöjen kanssa ovat ratkaisevan tärkeitä toimintahäiriöiden välttämisessä. Vältä toimintahäiriöt pitämällä akut puhtaina ja ladattuina. Varmista, että akkukotelon sähköliitännät ovat puhtaat suihkuttamalla liitäntöihin korroosionestoainetta.

2. VÄLTÄ JARRUJEN LUKKIUTUMINEN TAI LOPPUUNKULUMINEN
Jarrut altistuvat voimakkaalle kulumiselle, ja jarrujen lukkiutuminen ja jumiutuminen ovat hyvin yleisiä ongelmia, jotka vaativat apua tien päällä. Syitä tällaiseen toimintahäiriöön voivat olla halkeilleet levyt, kuluneet jarrupalat ja/tai juuttuneet jarrusatulat. Kaikki nämä voidaan välttää säännöllisillä ennakoivilla huoltotarkastuksilla. Varmista, että noudatat huolto-ohjelman mukaisia huoltovälejä.

3VARMISTA, ETTÄ KÄYNNISTYSMOOTTORIN SÄHKÖLIITÄNNÄT OVAT PUHTAAT
Kolmantena luettelossa ovat käynnistysmoottorin ongelmat, jotka voivat aiheuttaa moottorin toimintahäiriön. Tämä johtuu usein löystyneistä tai huonoista sähköliitännöistä, jotka johtuvat korroosiosta. Tämän välttämiseksi tarkista käynnistysmoottorin liitännät ja tarvittaessa puhdista sekä voitele ne korroosionestosuihkeella.  

4. TARKISTA RENKAIDEN KUNTO PÄIVITTÄIN
Neljäntenä luettelossa ovat renkaiden erilaiset vauriot: esimerkiksi renkaan puhkeaminen. Tarkistamalla renkaat päivittäin voit välttää monia ongelmia. Tarkkaile renkaiden epätavallista kulumista sekä vaurioita renkaiden pintakuviossa ja kyljissä.

5. ETSI ÖLJYVUOTOJA  
Öljyvuodot voivat myös usein aiheuttaa tarpeettomia pysähdyksiä, ja useimmiten vuodot tulevat letkuista ja putkista. Vuotoja voi löytyä sekä ohjaustehostin- että moottoriöljyjärjestelmistä, ja ne tapahtuvat yleensä normaalin käytön ja hajoamisen seurauksena. Etsimällä öljyvuotoja ajoneuvon alta voit välttää toimintahäiriöt ennakoivasti.

6. VÄLTÄ KYTKIMEEN LIITTYVÄT ONGELMAT
Toimintahäiriösyiden sijalla kuusi ovat kytkimeen liittyvät ongelmat. Nämä voivat johtua useista syistä, kuten kuluneista kytkinlevyistä tai vuotavista paineilmaletkuista. Viat voidaan havaita huollon yhteydessä, joten varmista, että noudatat ajoneuvon huolto-ohjelman aikataulua. Jos vaihdelaatikkoa käytetään väärin manuaalisessa tilassa, ajokoulutus on suositeltavaa. Näin voidaan varmistaa, että vaihdelaatikkoa ja kytkintä käytetään oikein.

7. VAIHDA SUODATTIMET AJOISSA
Jos suodattimia (esimerkiksi polttoainesuodattimia ja vedenerottimia) ei vaihdeta huoltoaikataulun mukaisesti, ne voivat tukkeutua – mikä voi johtaa erittäin kalliisiin käyttökatkoksiin. Moottorin pitämiseksi kunnossa ja sen odotetun käyttöiän säilyttämiseksi on erittäin tärkeää, että moottorin öljynsuodattimet vaihdetaan huolto-ohjelman mukaisesti. Varmista huolto-ohjelman noudattaminen yhdessä korjaamon kanssa. Tarvittaessa voit päivittää huolto-ohjelman ja suunnitella korjaamokäynnit kuorma-auton käytön mukaan.

8. TARKISTA ILMAPALKEET HALKEAMIEN JA VAURIOIDEN VARALTA
Lähes kaikki kuorma-autot on nykyään varustettu ilmajousituksella, jossa käytetään kumipalkeita. Ikääntymisen myötä niin kutsutut "otsonihalkeamat" voivat vaurioittaa palkeita, mikä voi johtaa äkilliseen ilmavuotoon ja rikkoutumiseen. Tämän välttämiseksi sinun on varmistettava, että ilmapalkeet ovat hyvässä kunnossa – eli sinun tulee pitää ne mahdollisimman puhtaina. Tämä voidaan tehdä säännöllisten ennaltaehkäisevien huoltotarkastusten yhteydessä.  

Huolto-ohjelman noudattaminen ja optimointi auttaa välttämään odottamattomien pysähdysten ja toimintahäiriöiden aiheuttamat kustannukset.

Vähennä tarpeettomia kustannuksia yksinkertaisilla toimenpiteillä

Jotkin tässä mainituista ennaltaehkäisevistä huoltovinkeistä voivat tuntua itsestään selviltä tai suoraviivaisilta. Kuorma-autojen toimintahäiriöillä voi kuitenkin olla liiketoiminnan kannalta vakavia seurauksia, joista aiheutuu merkittäviä kustannuksia. Tällaisten toimintahäiriöiden kustannukset voivat vaihdella 2 000–5 000 euron* välillä sijainnin ja olosuhteiden mukaan. Riippumatta siitä, kuinka hyvin kuorma-autot on rakennettu, ne tarvitsevat aina huoltoa ja korjausta, ja kaikki tässä mainitut yleiset toimintahäiriöien syyt perustuvat tosielämän esimerkkeihin*.

Kuten Bert Johansson sanoo: "Suunniteltujen ja suunnittelemattomien käyttökatkosten välillä on iso ero, myös kustannusten kannalta. Huolto-ohjelman noudattaminen ja optimointi auttaa välttämään odottamattomien pysähdysten ja toimintahäiriöiden aiheuttamat kustannukset."
 

Lisätietoja ennaltaehkäisevästä huollosta

Ota yhteyttä lähimpään Volvo Trucks -korjaamoon saadaksesi lisäohjeita ja päivitetyn huolto-ohjelman.

* Faktat ja tilastotiedot on saatu Volvon tiepalvelusta (2023).