Kuorma-autot

Kuorma-auton polttoainetehokkuuden määritteleminen

| 3 min
Tiesitkö, että muutamat ajoneuvon ominaisuudet voivat vaikuttaa merkittävästi yrityksesi tulokseen? Moderneissa kuorma-autoissa 60–65 prosenttia polttoaineenkulutukseen vaikuttavista tekijöistä perustuu kiinteisiin säätöihin, joita ei voi muuttaa, kun ajoneuvon tekninen erittely on määritetty. Tästä syystä polttoaineen säästämisen kannalta on tärkeää määritellä ajoneuvo oikein alusta alkaen. Mitkä ovat käytännöllisimmät ja kannattavimmat valinnat? Ajoneuvon erittelyssä polttoainetehokkuuteen vaikuttavat eniten voimansiirron ominaisuudet sekä muutokset, jotka vaikuttavat vierintävastukseen ja aerodynamiikkaan. Akselin valinta ja välityssuhde sekä oikea akseliyhdistelmä vaikuttavat myös polttoainesäästöihin.
Johan Eknander

Miten kuorma-auton eri osat vaikuttavat polttoainetalouteen
 

Moottori

Moottori on luonnollisesti suurin yksittäinen polttoainetehokkuuteen vaikuttava auton osa. Tehokas moottori jäähdyttää pakokaasuja, joiden osuus on noin kolmannes kaikista polttoaineeseen vaikuttavista tekijöistä. Tämä vuorostaan laskee polttoaineen kulutusta. Pienemmillä kierroksilla kuluu vähemmän polttoainetta, joten voimansiirto tulee optimoida tätä varten. Moottorin kierrosluvun alentamiseen voidaan käyttää kytkintä tai vaihteistoa tai muuttaa esimerkiksi voimanoton nopeutta.
 

Renkaat, vannekoko, vaihteisto ja akselien välityssuhteet

Polttoainetehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä arvioitaessa tulee ottaa huomioon useita teknisiä määrittelyjä, mukaan lukien välityssuhteet, rengas- ja vannekoko, taka-akseli ja vaihteisto. Jos ajoreitti on yleensä mäkinen tai ajoneuvon kokonaispaino on suuri, vaihteistossa kannattaa käyttää ylivaihdetta. Olennaisen tärkeää on kuitenkin valita oikea taka-akseli.
 

Oikeantyyppiset ja oikeaan rengaspaineeseen täytetyt renkaat vaikuttavat vierintävastukseen, ja pienempi vierintävastus säästää polttoainetta. Renkaat kannattaa vaihtaa vuodenaikojen mukaan. Pinnoitetut renkaat (kuluneiden renkaiden uudelleenpinnoitetut rungot) säästävät osaltaan polttoainetta.
 

Nopeus

Kun kuorma-autoa ajetaan 60–90 km/h:n keskinopeudella, ilmanvastus on yksi polttoaineen kulutukseen eniten vaikuttavista tekijöistä. Ilmanvastusta voidaan pienentää parantamalla modernien kuorma-autojen katon, keulan ja sivujen aerodynaamisia ominaisuuksia.
 

Nämä ovat huomioon otettavia seikkoja, kun halutaan pienentää kuorma-auton polttoaineenkulutusta. Saat kattavamman luettelon polttoaineen säästövinkeistä lataamalla laatimani oppaan, jossa käsitellään kuorma-auton polttoainetehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä.
 

Johan Eknander

Johan Eknander is a System Engineer at Volvo Trucks.

Voimmeko kertoa sinulle lisää Volvo kuorma-autoista ja palveluista?

Lue lisää artikkeleita