Kuorma-autot

Jan-Inge Svensson
2023-09-21
Teknologia ja innovaatiot Turvallisuus
Author
Jan-Inge Svensson
Product Owner Steering Software

Kuinka Volvo Dynamic Steering parantaa turvallisuutta

Volvo Dynamic Steering on lanseerauksestaan lähtien auttanut estämään onnettomuuksia ja tehnyt kuorma-autonkuljettajien päivittäisestä työstä turvallisempaa. Peter Een on kokenut kuorma-autonkuljettaja, joka uskoo järjestelmän estäneen vakavan onnettomuuden. 

Toimitettuaan puutavarakuorman asiakkaalle Peter Een oli matkalla takaisin työnantajansa Sundbergs Åkerin toimipisteeseen Ruotsin Herrljungassa, kun hän kuuli yhtäkkiä voimakkaan pamauksen. Kuorma-auton oikea eturengas oli rikkoutunut. "Siinä menee välittömästi paniikkitilaan", sanoo Peter, joka on ajanut kuorma-autoilla lähes 50 vuotta. "Viimeksi kun niin tapahtui, kiemurtelin koko tien poikki ennen kuin onnistuin pysähtymään vasemmalle kaistalle. Oli puhdasta tuuria, että selvisin siitä niinkin hyvin."

Tällä kertaa Peterin ei tarvinnut kuitenkaan luottaa tuuriin, sillä hänellä oli Volvo Dynamic Steering. Vaikka ajonopeus oli 80 km/h, kuorma-auto pysyi täysin vakaana. "Kävi ilmi, että rengas oli irronnut puhjettuaan ja ajoin pelkällä vanteella. Se leikkasi asfalttia kuin veitsi. Ilman Volvo Dynamic Steering -järjestelmää en olisi millään pystynyt pitämään kuorma-autoa tiellä, ja tilanne olisi voinut päättyä todella huonosti."

 

Miten Volvo Dynamic Steering eroaa tavallisesta ohjauksesta?

Yleensä eturenkaan puhjetessa renkaasta ulos tuleva ilma saa etupyörät kääntymään ja ajoneuvon kallistumaan, jolloin auto ajautuu pois kaistalta. Kuljettajan on otettava välittömästi ohjauspyörä hallintaansa ja pidettävä kuorma-auto tiellä.

Tässä tapauksessa Volvo Dynamic Steering -yksikön anturit havaitsivat kuitenkin välittömästi renkaan puhkeamisen aiheuttamat tahattomat ohjausliikkeet. Volvo Dynamic Steering -ohjausyksikkö pystyi sitten vähentämään näitä liikkeitä, mikä auttoi kuljettajaa pitämään ajoneuvon tiellä.

"Eturenkaan puhkeaminen voi vaikuttaa ohjauspyörän kulmaan jopa 80 astetta", kertoo ohjausohjelmiston tuoteomistaja Jan-Inge Svensson, joka oli mukana kehittämässä Volvo Dynamic Steering -järjestelmää.

"Tämä voi saada ajoneuvon suistumaan sivulle sekunnin murto-osassa, ja seuraukset voivat olla kohtalokkaita. Volvo Dynamic Steering on suunniteltu vähentämään näitä liikkeitä ja antamaan kuljettajalle enemmän aikaa reagoida. Tietysti riippuu olosuhteista, missä määrin järjestelmä pystyy tukemaan kuljettajaa onnettomuuden välttämisessä."

Pitkät työpäivät kuorma-auton ohjauspyörän takana koettelevat kuljettajan hartioita ja selkää, mutta Volvo Dynamic Steering -järjestelmän ansiosta ohjaaminen helpottuu huomattavasti.

Kuinka Volvo Dynamic Steering voi auttaa ennaltaehkäisemään heittelehtimistä

Äkillisen rengasrikon aiheuttamat kaistanvaihdot ovat vain yksi onnettomuustyyppi, jonka Volvo Dynamic Steering voi mahdollisesti estää. Toinen on heittelehtiminen, mikä on ajonvakautustoiminnon ansiota. Volvo Dynamic Steering -järjestelmän ja ESC-ajonvakautusjärjestelmän yhdistelmä käyttää ajoneuvon antureita valvomaan ajoneuvon vakautta. 

Jos ajoneuvossa havaitaan pienintäkään heittelehtimistä, esimerkiksi jos takapyörät alkavat menettää pitoa, järjestelmä ohjaa ajoneuvoa automaattisesti ja hienovaraisesti vastakkaiseen suuntaan ajon vakauttamiseksi.
 

Miten Volvo Dynamic Steering tekee moottoritiellä ajamisesta turvallisempaa?

Rengasrikko ei ole yleisin syy onnettomuuksiin, joissa ajoneuvo ajautuu pois kaistalta. Useimmiten ne johtuvat kuljettajan väsymyksestä tai huolimattomuudesta. Volvo Dynamic Steering -järjestelmää hyödyntävä kaistallapitoavustin on suunniteltu auttamaan tällaisissa tilanteissa. Kaistallapitoavustin aktivoituu automaattisesti, kun kuorma-auton ajonopeus on vähintään 55 km/h. Järjestelmä seuraa kuorma-auton sijaintia ja kaistamerkintöjä kameran avulla. Kun kaistallapitoavustin havaitsee kuorma-auton ajautuvan ajokaistan ulkopuolelle, se lähettää signaalin Volvo Dynamic Steering -järjestelmälle, joka tekee hienovaraisen korjausliikkeen. Järjestelmä myös varoittaa kuljettajaa tärisyttämällä ohjauspyörää kevyesti. 

Volvo Dynamic Steering -järjestelmän ansiosta ohjaaminen ja peruuttaminen kuorman kanssa on vaivatonta. Sivutuulet eivät myöskään vaikuta ajamiseen niin kuin yleensä, vaan ajaminen on paljon vakaampaa. Se on kuin eri kuorma-auto.

Kuinka Volvo Dynamic Steering vähentää kuorma-auton kuljettajan päivittäistä rasitusta

Vaikka liikenneonnettomuudet ovat ilmeisin kuorma-autolla ajamisen vaaroista, yksi suurimmista työperäisistä vaaroista pitkällä aikavälillä on ajamisen aiheuttama fyysinen rasitus, joka kohdistuu erityisesti kuljettajan niskaan, selkään ja hartioihin. Tämä johtuu pitkistä työpäivistä, joissa kuljettaja istuu paikallaan ja tekee jatkuvasti pieniä ohjausliikkeitä, ja sitä voivat pahentaa tilanteet, kuten ajaminen mäkisillä tai epätasaisilla teillä tai voimakkaassa sivutuulessa.

 

Volvo Dynamic Steering pystyy kuitenkin havaitsemaan tällaiset olosuhteet ja säätämään ohjausta automaattisesti niiden mukaan. Näin kuljettajan ei tarvitse jatkuvasti korjata ohjauskulmaa, mikä vähentää rasitusta merkittävästi.

 

Volvo Dynamic Steering -järjestelmän henkilökohtaisissa asetuksissa kuljettajat voivat myös säätää ohjauspyörän vastetta olosuhteiden ja omien mieltymystensä mukaan. Valittavissa on esiohjelmoituja asetuksia, jotka on suunniteltu optimoimaan ohjaus erilaisten tietyyppien ja tilanteiden mukaan. Kuljettaja voi myös säätää vapaasti parametreja ja räätälöidä asetukset haluamallaan tavalla.

 

"Pitkät työpäivät kuorma-auton ohjauspyörän takana koettelevat kuljettajan hartioita ja selkää, mutta Volvo Dynamic Steering -järjestelmän ansiosta ohjaaminen helpottuu huomattavasti", Jan-Inge sanoo.

 

"Se auttaa eliminoimaan ne monet pienet ja jatkuvat häiriötekijät, jotka voivat rasittaa kuljettajaa. Näin järjestelmä saa aikaan paremman työympäristön. Tämän seurauksena kuljettajat voivat ajaa rennommin eivätkä rasitu niin paljoa. He voivat myös keskittyä paremmin ajamiseen ja ympäristöön, mikä lisää turvallisuutta."

 

Peter Een on tästä samaa mieltä: "Volvo Dynamic Steering -järjestelmän ansiosta ohjaaminen ja peruuttaminen kuorman kanssa on vaivatonta. Sivutuulet eivät myöskään vaikuta ajamiseen niin kuin yleensä, vaan ajaminen on paljon vakaampaa. Se on kuin eri kuorma-auto."

Yhteenveto: Volvo Dynamic Steering -järjestelmän turvallisuushyödyt

Volvo Dynamic Steering on suunniteltu...

 

  • havaitsemaan ja vähentämään tahattomia ohjausliikkeitä, jotka johtuvat esimerkiksi renkaan puhkeamisesta
  • havaitsemaan heittelehtimistä ja tarjoamaan automaattisesti kevyttä vastaohjausapua ajoneuvon vakauttamiseksi
  • havaitsemaan kaistalta poistumisen ja tarjoamaan hienovaraisen vastaohjauksen ja tärinähälytyksen kuljettajalle
  • keventämään kuljettajan selän, niskan ja hartioiden rasitusta vähentämällä jatkuvien ohjausliikkeiden tarvetta.