Kuorma-autot

Sähkökuorma-autoista tulee logistiikan valtavirtaa nopeammin kuin uskotkaan. Kerromme miksi.

| 3 min
Koko kuljetusalalla on edessä suuria haasteita ilmastovaikutusten lieventämiseksi. Volvo Trucks pyrkii nopeuttamaan siirtymistä kohti ympäristön kannalta kestävämpiä kuljetuksia. Tavoitteena on, että koko tuotevalikoima on fossiilivapaa vuoteen 2040 mennessä. Sähkökuorma-autot ovat avainasemassa tavoitteen saavuttamisessa. Tavoite saattaa kuulostaa vielä epärealistiselta, mutta siirtyminen sähköajoneuvoihin on kokonaisuudessaan tapahtunut paljon odotettua nopeammin. Seuraavassa kerromme syyt ilmiöön.

Sähköajoneuvon omistamisen kokonaiskustannukset laskevat

Sähkökuorma-auton hankintahinta on vielä kalliimpi kuin perinteisen ajoneuvon, mutta sähkömoottorissa on vähemmän liikkuvia osia, moottorin käyttöikä on usein polttomoottoria pidempi ja moottori myös tarvitsee vähemmän huoltoa. Samaan aikaan akkujen hinnat laskevat vauhtia, joka ylittää jopa useimpien analyytikoiden odotukset. Jatkuvat investoinnit uusiutuvaan energiaan alentavat sähkön tuotantokustannuksia. Sähkökäyttöisen kuorma-auton lataaminen maksaa vain murto-osan dieselin hinnasta.
 

Akkujen ominaisuudet paranevat jatkuvasti

Sähköajoneuvojen kysynnän kasvaessa myös akkujen kehitys kiihtyy. Kevyemmät litiumioniakut painavat vain noin kolmanneksen lyijyakkuihin verrattuna ja vievät puolet sen vaatimasta tilasta. Akuista myös tulee entistä kevyempiä ja tehokkaampia tekniikan kehittyessä. Vieläkin enemmän hyötyjä on mahdollista saavuttaa seuraavan sukupolven litiumpolymeeriakuilla. Ne latautuvat nopeammin, ovat turvallisempia käyttää ja mahdollistavat jopa kaksinkertaisen akun tiheyden nykyisiin litiumioniakkuihin verrattuna, mikä saattaa kaksinkertaistaa kantaman.
 

Latausverkoston puutteita korjataan

Nykyään sähkökuorma-auton lataaminen lyhyen kantaman tehtäviin onnistuu helposti yön yli. Vaikka pikalatausasemien verkosto on vielä pieni, se laajenee jatkuvasti, kun kaupungit, logistiikkakeskukset, autonvalmistajat ja huoltoasemat pyrkivät vastaamaan kasvavaan kysyntään. Uudet tekniikat, kuten älylaturit ja älykkäät akut, mahdollistavat erittäin nopean latauksen erilaisissa oloissa. Uudet tutkimukset ja havainnot osoittavat myös, että litiumioniakkujen kehityksen myötä latausnopeudet lisääntyvät huomattavasti.
 

Sähkökuorma-autot ovat tulevaisuuden valinta

Hintojen laskun myötä sähkökäyttöisen ajoneuvon hankinnassa painottuu ostohinnan sijaan kestävän kehityksen mukainen elämäntapa ja käyttökustannukset. Sähkökuorma-autot ovat osoittautuneet suosituiksi myös kuljettajien keskuudessa, sillä sähkömoottori aiheuttaa vähemmän tärinää kuin perinteisen dieselajoneuvon moottori. Sähkökuorma-auto on helpompi ohjata ja pysäköidä, joten se sopii hyvin kaupunkiympäristöön ja jakeluajoon. Vähähiilisenä ja pakokaasupäästöttömänä vaihtoehtona sähkökuorma-autot ovat osoittautuneet suosituiksi yrityksissä, jotka haluavat toimia ympäristön kannalta kestävämmin.
Siirtyminen sähköajoneuvoihin on tapahtumassa nopeammin kuin monet meistä ovat odottaneet. Monet merkit viittaavat tällaiseen kehitykseen. Sähkökuorma-autoja liikkuu teillä ja kaduilla jo nyt, ja niiden määrä jatkaa kasvuaan.

Lars Mårtensson

Environment and Innovation Director at Volvo Trucks

Voimmeko kertoa sinulle lisää Volvo kuorma-autoista ja palveluista?

Asiaan liittyviä artikkeleja