Kuorma-autot

Kuorma-auton alkuperäiset vs. muut kuin alkuperäiset osat: vertailun periaatteet

| 4 min
Kuorma-autojen omistajat pyrkivät pärjäämään markkinoilla, joilla kilpailu on kovaa ja tuottomarginaalit ovat pieniä. Tämän vuoksi ei ole yllättävää, että muiden kuin alkuperäisten osien käyttö houkuttelee. Lyhyen aikavälin säästöistä voi kuitenkin aiheutua suuria kustannuksia.

Alkuperäinen laitevalmistaja (OEM) valmistaa tai valitsee alkuperäiset osat, joille tehdään tarkat testit ajoneuvoon integroituina, korkeiden laatu-, turvallisuus- ja suorituskykystandardien täyttämiseksi. Näin varmistetaan, että ajoneuvo kulkee, toimii ja suojaa käyttäjää tarkoitetulla tavalla. Muut kuin alkuperäiset osat voivat näyttää samalta ja niillä voi olla sama osanumero tai kuvaus, jossa sanotaan, että ne sopivat ajoneuvoosi. Joissain tapauksissa niihin on jopa kaiverrettu merkin logo (vaikka tämä olisi tavaramerkkiloukkaus). Tämä ei tee niistä kuitenkaan alkuperäisiä osia. seuraavista syistä.

Testaus, hankinta ja yhteensopivuus 

Tärkein ero alkuperäisten ja muiden osien välillä on, että alkuperäinen laitevalmistaja on tarkastanut ja testannut alkuperäiset osat. Osan valmistuspaikka ja -tapa on tiedossa, joten voit olla varma osan laadusta, kestävyydestä ja luotettavuudesta. Jos osaan tulee vika, alkuperäinen laitevalmistaja on siitä vastuussa, ja osalla on takuu. Alkuperäiset ja hyväksytyt osat on suunniteltu ja valmistettu erityisesti ajoneuvoasi varten, ja ne ovat yhteensopivia kuorma-autosi muiden osien ja järjestelmien kanssa.
 

Sitä vastoin muiden kuin alkuperäisten osien valmistusmaata, valmistajaa ja teknistä eritelmää ei ole helppoa saada selville. Käytetyt materiaalit, osien testaus ja tarkastukset voivat olla epäselviä. Tämä on erityisen suuri huolenaihe turvallisuuden kannalta kriittisen tärkeiden komponenttien suhteen.
 

Omistajuuden kokonaiskustannukset

Kokonaiskustannukset ovat toinen tärkeä tekijä. Hankkimalla muita kuin alkuperäisiä osia voidaan säästää kustannuksissa, mutta pitkällä aikavälillä huonolaatuisten osien käyttö voi tulla kalliiksi. Kannattaa ottaa huomioon, kuinka paljon kustannuksia huonolaatuisen osan rikkoutumisesta johtuva käyttökatkos aiheuttaa. Mitkä ovat yhden onnettomuuden kustannukset? Onko järkevää tinkiä tuottavuudesta ja turvallisuudesta suhteellisen pienen säästön vuoksi, kun otetaan huomioon, kuinka paljon olet investoinut kuorma-autoosi – varsinkin kun se vaarantaa myös kuorma-auton takuun?
 

Kaikki osat eivät ole samanarvoisia

Alkuperäiset osat valmistetaan tietyn standardin mukaisiksi, mutta tämä ei päde muihin osiin. Viallisen osan vaihtaminen riippuu viime kädessä yrityksesi tarpeista. Päätökset kannattaa perustaa eri vaihtoehdoista hankittuihin tietoihin ja niiden vertailuun.
 

Olen koonnut oppaan, jota voit käyttää apuna alkuperäisen laitevalmistajan osien ja muiden osien vertailussa. Se sisältää seuraavaa:
 

hintaan ja saatavuuteen vaikuttavat erot

  • osien valmistusmateriaalien ja teknisten erittelyjen erot ja niiden vaikutus turvallisuusstandardeihin
  • yhteiskunta- ja ympäristövaikutukset, jotka tulee ottaa huomioon
  • pikaopas, jonka avulla varmistat osien alkuperäisyyden.
     

Goran Bojovic

Goran is a Product Manager at Volvo Trucks

Voimmeko kertoa sinulle lisää Volvo kuorma-autoista ja palveluista?

Asiaan liittyviä artikkeleja

Latest Press Release

Latest Press Release