Kuorma-autot

Volvo Trucks lisää äänihälytykset sähkökuorma-autoihinsa

Parantaakseen sähkökuorma-autojensa kokonaisvaltaista turvallisuutta Volvo Trucks on kehittänyt sähkökuorma-autoihinsa ainutlaatuisen ääneen perustuvan hälytysjärjestelmän varoittamaan jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja muita tienkäyttäjiä lähestyvästä kuorma-autosta. Sähkökuorma-autot ovat äänimaailmaltaan lähes äänettömiä, joten tarvitaan erikseen lisätty varoitusääni kertomaan lähestyvästä autosta. Äänihälytysjärjestelmän äänet on suunniteltu miellyttäviksi ja häiritsemättömiksi sekä kuljettajalle että muille lähellä oleville.
Volvo Trucks lisää äänihälytykset sähkökuorma-autoihinsa
Ääni on suunniteltu olemaan tunkeutumatta seinien läpi, mahdollistamaan hiljaiset yötoimitukset ja parantamaan työoloja.

Ajoneuvon ollessa liian hiljainen on siihen jatkossa lisättävä ulkoinen ajoneuvon äänihälytysjärjestelmä (AVAS). Heinäkuun 2021 alusta alkaen kaikkien EU:n alueen uusien sähköajoneuvojen vaaditaan täyttävän tietty äänitaso niiden kulkiessa alle 20 km/h nopeudella. Äänen taso on riippuvainen ajoneuvon ajonopeudesta: esimerkiksi ajettaessa 20 km/h äänen tulee olla vähintään 56 desibeliä.

Vastatakseen lainsäädännön vaatimuksiin ja säilyttäen samalla sähköajoneuvojen alhaisemman melutason edut, Volvo Trucks on kehittänyt ainutlaatuisen äänimaailman sähköautomalleilleen. "Olemme todella tyytyväisiä tähän uuteen lainsäädäntöön. Lapsuudestamme asti olemme oppineet luottamaan paitsi näkemäämme myös liikenteen kuuntelemiseen - joskus niin paljon, että emme edes katso tielle ennen kadun ylitystä! Uuden hälytysjärjestelmän avulla haluamme auttaa varmistamaan, että jalankulkijat ja pyöräilijät huomaavat, kun he ovat lähellä sähkökuorma-autojamme", kertoo Anna Trige Berling, Volvo Trucksin liikenne- ja tuoteturvallisuusjohtaja.

Akustiikka-asiantuntijoiden kehittämä

Äänihälytysjärjestelmän äänialue on tulosta Volvo-konsernin omien akustiikan asiantuntijoiden tekemästä perusteellisesta tutkimuksesta ja testauksesta.

"Olemme erityisen ylpeitä siitä, että olemme kehittäneet korkealaatuisia, ensiluokkaisia ääniä, jotka ovat riittävän havaittavia varoittamaan kuorma-auton lähellä olevia ihmisiä, mutta silti miellyttäviä sekä kuljettajalle että muille tienkäyttäjille", sanoo Anna Wrige Berling.

On tärkeää huomata, että sähkökuorma-autot ovat varoitusäänistä huolimatta paljon hiljaisempia kuin perinteiset dieselkuorma-autot. ”Sähkökuorma-autojen varoitusääni on suunniteltu olemaan tunkeutumatta seinien läpi. Sähköautomme mahdollistavat hiljaiset yötoimitukset ja parantavat kuljettajien työoloja sekä hiljaisempaa ja puhtaampaa ympäristöä”, Anna Wrige Berling sanoo.

Neljä erilaista ääntä

Volvon sähköajoneuvoille kehittämä akustinen hälytysjärjestelmä ei perustu vain yhteen ääneen. Yhteensä ääniä on neljä. Ne ilmoittavat lähellä oleville ihmisille kuorma-auton toiminnoista: eteenpäin liikkumisesta, joutokäynnistä, peruutuksesta jne. Äänet vaihtelevat voimakkuudeltaan kuorma-auton nopeuden mukaan ja taajuus muuttuu kiihdytyksen ja hidastumisen aikana.

Sähkökuorma-autojen nousu

Volvo Trucks kertoi taannoin kolmen uuden raskaan sähköautomallin - Volvo FH, FM ja FMX - myynnin aloituksesta. Sen myötä Volvo Trucksilla on nyt vaikuttava kokonaisuus kuudesta keskiraskaasta ja raskaasta sähkökuorma-autosta. Se on tällä hetkellä alan kattavin kaupallinen sähkökuorma-autovalikoima.

"Sähkökuorma-autot ovat koko ajan yleistymässä liikenteessä. Lisäämällä äänihälytysjärjestelmän sähköajoneuvoihimme olemme ylpeitä siitä, että voimme liittää yhteen tavoitteemme päästöttömästä liikenteestä toiseen pitkäaikaiseen tavoitteeseemme, tavoitteeseen nollasta tapaturmasta", toteaa Anna Wrige Berling.

Katso video - Kuuntele äänihälytysten ääniä

Linkki korkearesoluutioisiin kuviin.

Lehdistötiedote 20.4.2021: "Volvo Trucks valmiina sähköistämään suuren osan tavarakuljetuksista"

Lisätiedot:

Veli Pusa
Myyntijohtaja, Volvo Finland Ab
+358 400 983 126
veli.pusa@volvo.com


Volvo Trucks (maahantuonti: Volvo Finland Ab)
Volvo Trucks myy asiakkailleen kuljetusten kokonaisratkaisuja. Yritys tarjoaa täyden tuotevalikoiman keskiraskaista raskaisiin kuorma-autoihin, ja maailmanlaajuisesti sillä on 2 200 toimipisteen verkosto noin 130 maassa. Vuonna 2023 toimitettiin maailmanlaajuisesti noin 145 000 Volvo kuorma-autoa. Volvo Trucks on osa Volvo Groupia, joka on maailman johtavia kuorma- ja linja-autojen, rakennuskoneiden sekä meri- ja teollisuusmoottorien valmistajia. Volvo Group tarjoaa myös kokonaisvaltaisia rahoitus- ja palveluratkaisuja. Volvo Trucksin työ perustuu yhtiön perusarvoihin, jotka ovat laatu, turvallisuus ja ympäristöstä huolehtiminen. 

Sähkökuorma-autot

Voimmeko kertoa sinulle lisää Volvo kuorma-autoista ja palveluista?