Kuorma-autot

Volvo Trucks paljastaa uusien raskaiden sähkökuorma-autojensa tekniset ratkaisut

Volvo Trucksilla on vastikään lanseerattujen Volvo FH-, FM- ja FMX Electric -sähkökuorma-autojensa myötä täydet valmiudet lähteä edistämään raskaan liikenteen sähköistämistä ja nopeuttamaan siirtymistä kestävämpiin kuljetuksiin. Läpimurto perustuu ratkaisuun missä kaikki sähköautomallit jakavat saman alustatekniikan, ja joka mahdollistaa auton käytettävyyden hyvin laajasti monenlaisissa eri kuljetustehtävissä. Tämä edesauttaa monien kuljetusyritysten helpomman siirtymisen sähköisten kuljetusten pariin.
technology-in-new-heavy-duty-electric-trucks
Läpimurto perustuu ratkaisuun missä kaikki sähköautomallit jakavat saman alustatekniikan, ja joka mahdollistaa auton käytettävyyden hyvin laajasti monenlaisissa eri kuljetustehtäviin.

Kolmen uuden sähkökuorma-auton – FH:n, FM:n ja FMX:n – myynnin alkaessa Volvo Trucks pystyy tarjota asiakkailleen nyt kuusi täyssähköistä kuorma-automallia. Uusien raskaiden sähkökuorma-autojen tuotanto aloitetaan vetoautoilla vuoden 2022 jälkipuoliskolla. Tasakuorma-automalliston tuotanto käynnistyy vuoden 2023 alussa.

Uusien alueellisiin kuljetuksiin, ja rakennus- ja maansiirtoon tarkoitettujen raskaiden sähkökuorma-autojen yhdistelmämassa (GCW) on enimmillään 44 tonnia. Näitä on saatavilla kahdella eri alustakorkeudella ja akselivälit ovat 3800–6700 mm. Akselistoratkaisuna on saatavilla 2-, 3- tai 4-akseliset mallit.

“Uudet sähkökuorma-automme, jotka perustuvat samalle erittäin menestyneelle alustalle kuin meidän diesel- tai kaasukuorma-automme, tarjoavat erinomaisen joustavuuden ja kyvyn vastata hyvin monenlaisiin kuljetustarpeisiin,” kertoo Jonas Odermalm, joka toimii Volvolla Vice President of Electromobility Product Management.

Kolme moottoria yhdistettynä I-Shift-vaihteistoon antaa ainutlaatuisen ajokokemuksen

Kolme sähkömoottoria on yhdistetty Volvo Trucksin I-Shift-vaihteistoon, jolla on ainutlaatuinen uusi sähköiseen käyttöön optimoitu vaihteenvaihtostrategia. Yhdessä moottorit ja I-Shift-vaihdelaatikko muodostavat tehokkaan sähkökäyttöisen voimansiirtolinjan, joka tarjoaa ennennäkemättömän ja tehokkaan ajettavuuden - yhdistetyllä sähkömoottorin teholla 490 kW (666 hv) ja vaihteiston vääntömomentilla jopa 28 000 Nm.

”Koska kuorma-auto käynnistyy aina korkeimmalla mahdollisella vaihteella, saavutetaan energiatehokkuus ja säästöt minimoidun vaihteenvaihdon ansiosta. Toki, matalampia vaihteita voidaan käyttää jyrkillä tieosuuksilla tai liikkeellelähtötilanteissa, jotka edellyttävät ylimääräistä vääntöä ja kuorma-auton hallintaa ”, Jonas Odermalm kertoo.

Voimanoton, eli PTO:n osalta on saatavana kolme vaihtoehtoa asiakkaan tarpeisiin: yksi sähköinen (40 kW), yksi sähkömekaaninen (70 kW) ja yksi vaihteistoon asennettu (150 kW).

Seuraavan sukupolven sähköakut korkealla energian varauskyvyllä

Suuren energiatiheyden ajoakuissa käytetään uusimman sukupolven litiumionikennotekniikkaa, ja ne kootaan Volvon tehtaalla. Kuuden akun sähkökuorma-auton nimellisteho on 540 kWh, jolloin sen toimintasäde on jopa 300 km*.

Joustava ja nopea lataus

Kuorma-autoihin on saatavilla kahta lataustapaa: jopa 43 kW:n vaihtovirtalataus (AC), joka sopii yön yli latauksiin. Paljon nopeampi tasavirtalataus (DC), jopa 250 kW, on erittäin hyödyllinen ajettaessa kuorma-autolla kahta vuoroa tai jos tarvitaan lisää toimintasädettä kesken työpäivän. Tällöin ajoneuvon voi ladata esimerkiksi lounastauon aikana. 250 kW:n tasavirtalaturilla voidaan ladata akkua jopa 80 prosenttiin alle 90 minuutissa **.

Kuljetusyritysten sujuva siirtyminen sähköön

Sähkökuorma-autojen lisäksi Volvo Trucks tarjoaa myös täyden ekosysteemin palvelu-, huolto- ja rahoitusratkaisuihin, jotka on suunniteltu nimenomaan kuljetusliikkeille tukemaan helpompaa ja nopeampaa siirtymistä sähköistettyyn liikennöintiin.

”Kuljetusyrityksille on tärkeää, että siirtyminen sähkökuorma-autoihin tapahtuu asteittain sujuvasti ja helposti. Tulevaisuudessa yrityksillä tulee olemaan monipuolinen kalusto eri voimansiirtolinjoilla toimivia kuorma-autoja. He voivat jatkaa esimerkiksi Dynafleetin kaltaisten järjestelmien tai muiden palveluiden käyttöä kaikille Volvo-kuorma-autoilleen. Voimansiirrot voivat poiketa toisistaan mutta muut asiat kuljetuskalustossa ovat hyvin samanlaisia. Näin siirtyminen sähkökuorma-autoihin on saumatonta ja loogista”, Jonas Odermalm toteaa.

Volvo Trucksin sähkökuorma-autojen mallisto Euroopassa

  • Volvo FH Electric, alueellisiin ja kaupunkien välisiin kuljetustehtäviin
  • Volvo FM Electric, monipuolinen kuorma-auto raskaisiin alueellisiin ja kaupunkien välisiin kuljetus- ja jakelutehtäviin
  • Volvo FMX Electric, puhtaampiin ja hiljaisempiin rakennustyömaakuljetuksiin
  • Volvo FE Electric, paikallisiin ja kaupungissa tapahtuviin jakelutehtäviin ja jätehuoltoon
  • Volvo FL Electric, paikallisiin ja kaupungissa tapahtuviin jakelutehtäviin

 

Tuoteohjelmaan sisältyy myös Volvo VNR Electric Pohjois-Amerikan markkinoille.

 

* Todellinen toimintasäde voi vaihdella monista tekijöistä, kuten ajonopeudesta, vakionopeudensäätimen käytöstä, ajoneuvomäärityksistä, ajoneuvon kuormasta, todellisesta topografiasta, kuljettajan kokemuksesta, ajoneuvon huollosta ja sääolosuhteista.

** Latausajat voivat vaihdella ulkolämpötilan, latauslaitetyypin, kuorma-auton teknisten tietojen, nykyisen akun lämpötilan, akun kunnon ja akun varaustason mukaan ennen lataamista.

 

Linkki korkearesoluutioisiin kuviin.

Katso video

Lue lisää Volvon sähkökuorma-autoista: volvotrucks.fi/electric

Lisätiedot:

Veli Pusa
Myyntijohtaja, Volvo Trucks, Volvo Finland Ab
p. +358 400 983 126
e-mail: veli.pusa@volvo.com


Volvo Trucks (maahantuonti: Volvo Finland Ab)

Volvo Trucks myy asiakkailleen kuljetusten kokonaisratkaisuja. Yritys tarjoaa täyden tuotevalikoiman keskisuurista raskaisiin kuorma-autoihin, ja maailmanlaajuisesti sillä on vahva 2 300 toimipisteen verkosto noin 130 maassa. Vuonna 2022 toimitettiin maailmanlaajuisesti noin 145 000 Volvo kuorma-autoa. Volvo Trucks on osa Volvo Groupia, joka on maailman johtavia kuorma- ja linja-autojen, rakennuskoneiden sekä meri- ja teollisuusmoottorien valmistajia. Volvo Group tarjoaa myös kokonaisvaltaisia rahoitus- ja palveluratkaisuja. Volvo Trucksin työ perustuu yhtiön perusarvoihin, jotka ovat laatu, turvallisuus ja ympäristöstä huolehtiminen. 

Lisää Volvo Trucks -uutisia:

Voimmeko kertoa sinulle lisää Volvo kuorma-autoista ja palveluista?