Kuorma-autot

Helena Knappe
2023-09-01
Teknologia ja innovaatiot Käyttöaste
Author
Helena Knappe
Genuine Volvo Parts Manager

Kuinka sopeutua EU:n uuteen ajopiirturilainsäädäntöön

Seuraavien kahden vuoden aikana kaikki EU:n rajat ylittävissä kuljetuksissa käytettävät kuorma-autot on varustettava toisen sukupolven ajopiirtureilla osana uusia säännöksiä, jotka tulevat voimaan elokuussa 2023. Tässä on kuvattu asiat, jotka sinun tulee tietää päivityksestä ja vaatimustenmukaisuuden varmistuksesta. 


Uusi lainsäädäntö on osa EU:n liikkuvuuspakettia, jonka tarkoituksena on huolehtia kuorma-autonkuljettajien työ- ja lepoajoista. 21. elokuuta 2023 alkaen kaikki uudet yli 3,5 tonnin kuorma-autot on varustettava toisen sukupolven älykkäillä ajopiirtureilla. Vuoden 2024 loppuun mennessä kaikki ei-älykkäät analogiset tai digitaaliset ajopiirturit on vaihdettava ja elokuuhun 2025 mennessä kaikki ensimmäisen sukupolven älykkäät ajopiirturit on päivitettävä, mikäli ajoneuvo on kansainvälisessä liikenteessä.

"Jos omistat kuorma-auton, jota käytetään tällä hetkellä rajat ylittävissä kuljetuksissa EU:n sisällä, on aika aloittaa näiden uusien määräysten mukainen suunnittelu", sanoo Volvo Trucksin Aidot Volvo Varaosat -päällikkö Helena Knappe. "Ihanteellinen aika älykkään ajopiirturin jälkiasennukselle on seuraavan huollon yhteydessä, sillä näin säästät aikaa ja vältyt ylimääräiseltä korjaamokäynniltä. On vain löydettävä ajopiirturi, joka on yhteensopiva kuorma-autosi kanssa, ja korjaamo, jonka asentajat on valtuutettu suorittamaan täydellinen jälkiasennus ja kalibrointi."


Mitä etuja Volvo Trucksin ajopiirturilla on?

Volvo Trucksin uusin sukupolven 2 älykäs ajopiirturi on kehitetty tukemaan EU:n uutta liikkuvuuspakettia. Se rekisteröi rajanylitysten ajat ja paikat, kun taas GPS on ohjelmoitu tallentamaan automaattisesti jokaisen päivittäisen työvuoron alku ja loppu sekä kuorma-auton sijainti jokaisten kolmen kertyneen ajotunnin jälkeen. DSRC (Dedicated Short Range Communication) -yksikkö mahdollistaa etäyhteyden liikennevalvontaviranomaisiin, mikä vähentää tarpeettomia pysäytyksiä ja tehostaa liikennevalvonnan kohdentamista. Volvo-kuorma-auton omistajille se on markkinoiden yhteensopivin yksikkö.

"Volvo Trucksin ajopiirturi on suunniteltu ja kehitetty integroitavaksi täydellisesti Volvo-kuorma-autoon", Helena sanoo. "Jopa sen fyysinen muotoilu on täysin yhteensopiva ohjaamon sisustuksen kanssa. Se on helppo liittää ajoneuvon elektroniikkaan, ja se voidaan yhdistää Infotainment-järjestelmään. Ajettaessa kaikki ajopiirturin viestit tai kuvakkeet näkyvät suoraan kuorma-auton kojelaudassa."

Lisäksi Volvo Trucksin ajopiirturi mahdollistaa saumattoman asennuksen, jossa tarvitaan vähemmän johtoja ja lisälaitteita kuin muiden valmistajien tuotteissa, sekä mielenrauhan, jonka Volvon alkuperäiset varaosat antavat.

Volvo Trucksin ajopiirturi on suunniteltu ja kehitetty integroitavaksi täydellisesti Volvo-kuorma-autoon. Jopa sen fyysinen muotoilu on täysin yhteensopiva ohjaamon sisustuksen kanssa.
Volvo Trucksin 2. sukupolven älykkäät ajopiirturit on kehitetty tukemaan EU:n uutta liikkuvuuspakettia ja suunniteltu integroitaviksi täydellisesti Volvo-kuorma-autoihin.

Digitaalinen palvelu, joka tekee vaatimustenmukaisuudesta entistä helpompaa

Lisäavuksi vaatimustenmukaisuuden noudattamisessa ja paremman yleiskuvan saamiseksi kaikista ajopiirturitiedoista Volvo Trucks tarjoaa myös digitaalista Työaika-palvelua, jonka voi tilata Volvo Connectin ja Volvo Connect -sovelluksen kautta. Palvelu helpottaa ajoaikojen seurantaa ja maksimoi kuljettajien työajan sekä auttaa samalla suunnittelemaan tauot ja lepoajat rangaistusten ja rikkomusten välttämiseksi. Se esittää myös optimaalisen kuljettajan ja ajoneuvon seuraavaa tehtävää varten jäljellä olevien ajotuntien perusteella.

Työaika-palvelu automatisoi kaikkien muistitietojen ja digitaalisten kuljettajakorttitietojen päivittäiset etälataukset, jotka tallennetaan turvallisesti käytettäviksi Volvo Connectin kautta. Tämä toiminto jatkuu saumattomasti myös asennuksen tai uuteen ajopiirturiin päivityksen jälkeen.

"Työaika-sovelluksen ansiosta sinulla ei ole mitään huolta, kun kuorma-autoosi jälkiasennetaan uusi ajopiirturi", sanoo Johan Rundberg, Service Owner, kalusto- ja kuljetuspalvelut, Volvo Trucks. "Se jatkaa ajopiirturi- ja kuljettajakorttitietojen käsittelyä täysin EU-lainsäädännön mukaisesti, joten voit jatkaa liiketoimintaasi aivan normaalisti."

Kuinka voin jälkiasentaa toisen sukupolven ajopiirturi tänään?

Kun haluat asentaa kuorma-autoosi toisen sukupolven älykkään ajopiirturin, ota yhteyttä lähimpään Volvo Trucksin jälleenmyyjään varatessasi seuraavaa huoltoa. Siellä opastetaan prosessissa sen varmistamiseksi, että valtuutettu teknikko suorittaa asennuksen ja kalibroinnin.

Voit lukea lisää uusista ajopiirturimääräyksistä täältä ja ladata oppaan siitä, kuinka reittisuunnittelu ja ajanhallinta voivat auttaa vaatimustenmukaisuudessa.