Kuorma-autot

Uusi Volvo FMX vaativimpiin olosuhteisiin

Volvo Trucks on hiljattain tuonut markkinoille kaikkien aikojen kovimman maansiirtoautonsa, uuden Volvo FMX:n. Tämä on Volvo FMX:n kolmas versio. Uudessa Volvo FMX:ssä on täysin uusittu ohjaamo, suuremmat hyötykuormat ja innovatiiviset turvallisuusominaisuudet. Jopa 20 tonniin suurentuneet etuakselimassat ja 38 tonnin teli takaavat, että uusi Volvo FMX on valmis kaikkein vaikeimpiin olosuhteisiin ja vaativimpiin maastoihin.
Volvo FMX
Uuden Volvo FMX:n uusi ohjaamo tarjoaa enemmän tilaa, jopa 1000 litraa. Kuljettajalla on nyt myös parempi näkyvyys ohjaamon uuden muotoilun ansiosta. Lisäksi uudistuksia ovat mm. madallettu ovilinja ja uudet taustapeilit.

Vuonna 2010 Volvo Trucks esitteli ensimmäisen Volvo FMX -kuorma-auton, joka on kehitetty erityisesti vaativalle maansiirtoalalle. Sittemmin se on monien innovatiivisten ominaisuuksien seurauksena saavuttanut maineen yhtenä markkinoiden kovimmista maansiirtokuorma-autoista. Uusi Volvo FMX on rakennettu kokonaan uudelle ohjaamoalustalle, joka perustuu Volvon kymmenvuotiseen kokemukseen vankoista maansiirtoautoista.

 

"Uusi Volvo FMX on suunniteltu tuottamaan erinomaisen yhdistelmän ketteryyttä ja kestävyyttä. Vankan muotoilun lisäksi uusi ohjaamo suoristettuine A-pilareineen tarjoaa enemmän tilaa ja parannetun näkyvyyden. Ohjaamoon ja sieltä pois on myös helpompi kulkea", kertoo Helena Alsiö, Volvo Trucksin FM- ja FMX-tuotevalikoiman varatoimitusjohtaja.

 

Vaivaton vetopidonhallinta

Uudessa Volvo FMX:ssä vetopidonhallinta on toteutettu kierrettävän kytkimen avulla. Kiertokytkimellä saadaan asteittain kytkettyä niin ristilukkoa tai akselikohtaisia lukituksia. Lisäksi muut pidonhallintaan liittyvät löytyvät loogisesti tämän kytkimen ympäriltä. Kuljettaja näkee selkeän ja välittömän palautteen mittaristosta ja voi seurata tasauspyörästön lukkoja reaaliajassa.

 

Kuorma-auton suunnan muuttaminen liikkeellä ollessa

Kun ajonopeus on alle 15 km/h, kuorma-auton ajosuunnan voi muuttaa ajon aikana. Vaihdettuaan I-Shift-vaihteenvalitsimen ajovaihteelta peruutusvaihteelle kuljettaja voi jarruttaa kuorma-autoa painamalla kaasupoljinta. Kuorma-auton suunnanmuutokseen kuluva aika määräytyy sen mukaan, kuinka voimakkaasti kaasua painetaan.

 

"Mahdollisuus vaihtaa ajosuuntaa liikkeellä ollessa on erittäin hyödyllinen, etenkin yhdessä Volvo Dynamic Steeringin kanssa, kun ajetaan alhaisilla nopeuksilla ahtaissa paikoissa", Helena Alsiö kertoo.

 

Vaivatonta ja tarkkaa ajamista

Vuonna 2013 esitelty Volvo Dynamic Steering on patentoitu tekninen innovaatio, joka helpottaa kuorma-auton ajamista. Siinä yhdistyvät perinteinen hydraulinen ohjaustehostin ja ohjausvaihteeseen asennettu, elektronisesti ohjattu sähkömoottori.

 

"Volvo Dynamic Steering on valtaisa menestys, joka sopii erinomaisesti maansiirtoautoihin. Se tekee pienillä nopeuksilla ohjaamisesta vaivatonta ja tarkkaa, jolloin kuljettaja voi tehdä ohjausliikkeitä olkapäitä ja käsivarren lihaksia rasittamatta. Tämä parantaa turvallisuutta ja pienentää työperäisten vammojen riskiä", Helena Alsiö sanoo.

 

Jopa 38tonnin teli parantaa tuottavuutta

Uusi Volvo FMX on Volvon alustavalikoiman raskainta sarjaa – esimerkiksi auto saadaan varustettua nyt jopa 38 tonnin telillä, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi kaivoskäytössä. Myös etupään ilmajousitus on päivitetty: etuakselipaino voi olla jopa 10 tonnia tai 20 tonnia kahdella etuakselilla varustetuissa kuorma-autoissa erittäin vaativassa maastossa. Teliakseleilla varustettujen kuorma-autojen ohjauskulmat ovat nyt aiempaa suuremmat, mikä parantaa ohjattavuutta ja vähentää renkaiden kulumista. Kaikki uudistukset parantavat maansiirtotehtävien tuottavuutta ja kustannustehokkuutta.

 

I-Shift-vaihteisto raskaille kuormille

Johtavan Volvo I-Shift-vaihteiston maansiirtotöitä varten muokatun version ansiosta Volvo FMX:llä voidaan ajaa vaativassa ja mäkisessä maastossa tinkimättä polttoainetaloudesta ja ajomukavuudesta. Vuonna 2016 Volvo Trucks esitteli ryömintävaihteilla varustetun I-Shiftin, jonka avulla liikkeellelähtö on vaivatonta raskaammalla kuormalla sekä pehmeissä olosuhteissa. Sen ansiosta kuljettajat voivat myös ajaa erittäin alhaisilla nopeuksilla, jopa 0,5 km/h. Tästä on huomattavasti hyötyä tarkkuutta vaativissa ohjausliikkeissä.

 

Turvallisuus parannuksia

Volvo FMX ‑kuorma-autojen uuteen ohjaamoon on tehty koko joukko kuljettajien näkyvyyttä parantavia muutoksia – muun muassa suuremmat ikkunat, madallettu ovilinja ja uudet taustapeilit. Näkyvyyttä voi täydentää edelleen myös apukuljettajan puolen kameralla, joka näyttää kuvaa kuorma-auton sivusta 9-tuumaisessa sivunäytössä.

Sivunäytöstä voi seurata jopa kahdeksaa eri kameraa, neljää samanaikaisesti, joten kuljettajalla on selkeät näkymät sekä kuorma-autoon että sen ympäristöön.

Turvallisuutta parantaa myös alamäkiavustin, joka asettaa alamäkiajossa ilmenevää tarpeetonta kiihdytystä estävän enimmäisnopeuden.

 

Uudessa Volvo FMX:ssä on nyt vakiona elektronisesti ohjattu jarrujärjestelmä (EBS), jota esimerkiksi hätäjarrulla varustettu törmäysvaroitin ja ESC-ajonvakautusjärjestelmä tarvitsevat. Lisävarusteena on saatavana myös Volvo Dynamic Steering ja kaistallapitoavustin sekä ajonvakautustoiminto.

 

Turvallisuutta parantaa myös uusi liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä, joka tunnistaa ja näyttää mittaristossa merkit, kuten nopeusrajoitukset, ohituskiellot ja tietyyppimerkinnät.

 

Volvo FMX:ään on saatavilla lisävarusteena teräksinen kattoluukku, jota tarvitaan erityisen vaativassa käytössä, kuten kaivostoiminnassa. Luukussa on varauloskäynnin kahva, jonka avulla voi irrottaa koko luukun.

 

Tutustu uuden Volvo FMX:n ominaisuuksiin. Katso video.
Linkki korkearesoluutioisiin kuviin.

Lisätiedot:

Veli Pusa
Myyntijohtaja, Volvo Finland Ab
+358 400 983 126
veli.pusa@volvo.com


Volvo Trucks (maahantuonti: Volvo Finland Ab)
Volvo Trucks myy asiakkailleen kuljetusten kokonaisratkaisuja. Yritys tarjoaa täyden tuotevalikoiman keskiraskaista raskaisiin kuorma-autoihin, ja maailmanlaajuisesti sillä on 2 200 toimipisteen verkosto noin 130 maassa. Vuonna 2023 toimitettiin maailmanlaajuisesti noin 145 000 Volvo kuorma-autoa. Volvo Trucks on osa Volvo Groupia, joka on maailman johtavia kuorma- ja linja-autojen, rakennuskoneiden sekä meri- ja teollisuusmoottorien valmistajia. Volvo Group tarjoaa myös kokonaisvaltaisia rahoitus- ja palveluratkaisuja. Volvo Trucksin työ perustuu yhtiön perusarvoihin, jotka ovat laatu, turvallisuus ja ympäristöstä huolehtiminen. 

Voimmeko kertoa sinulle lisää Volvo kuorma-autoista ja palveluista?