Kuorma-autot

Volvo Trucksin uusi etäisyysvaroitin auttaa kuljettajia pitämään turvavälin

Volvo Trucks esittelee uuden turvajärjestelmän, etäisyysvaroittimen, joka auttaa kuorma-autonkuljettajia pitämään turvavälin edellä ajavaan ajoneuvoon ja siten välttämään vaarallisia tilanteita. Peräänajo-onnettomuudet muodostavat noin 20 prosenttia kaikista vakavista raskaille ajoneuvoille sattuneista törmäyksistä.
Volvo Trucksin uusi turvallisuusratkaisu
Peräänajo-onnettomuudet muodostavat noin 20 prosenttia kaikista vakavista raskaille ajoneuvoille sattuneista törmäyksistä. Etäisyysvaroitin on Volvo Trucksin uusi turvavaruste, jonka ansiosta kuljettajan on helpompi pitää turvaväli edessä olevaan ajoneuvoon.

”Tällaiset onnettomuudet johtuvat usein huomiokyvyn herpaantumisesta ja liian lyhyestä ajoetäisyydestä edessä olevaan ajoneuvoon. Etäisyysvaroitin varoittaa kuljettajaa punaisella valolla tuulilasissa heti, kun kuorma-auto on liian lähellä edessä olevaa ajoneuvoa. Tällöin törmäys voidaan useimmissa tapauksissa estää, sanoo Volvo Trucksin liikenne- ja tuoteturvallisuuspäällikkö Carl Johan Almqvist.

Etäisyysvaroitin on osa hätäjarrulla varustettua törmäysvaroitinta, joka on Volvo Trucksin ajamista tukevan järjestelmän uusin versio. Monivaiheisen järjestelmän tarkoitus on auttaa kuljettajia estämään onnettomuuksia. Jos etäisyysvaroittimen antamaan varoitukseen ei reagoida, vilkkuva varoitusvalo ja äänimerkki hälyttävät kuljettajan toimimaan. Viimeiseksi hätäjarrujärjestelmä kytkeytyy toimintaan. Kaikki tämä tapahtuu muutaman sekunnin aikana.

Uusi toiminto on tarkoitettu käytettäväksi valtateillä taajamien ulkopuolella. Se kytkeytyy käyttöön nopeuden ylittäessä 60 km/h, ellei mukautuva vakionopeussäädin ole jo käytössä. Kuten törmäysvaroitusjärjestelmän muut toiminnot, etäisyysvaroitin perustuu kamera- ja tutkatekniikan yhdistelmään. Laitteiden avulla lasketaan etäisyys ja tunnistetaan tiellä olevat kohteet.

“Parannamme jatkuvasti kuorma-autojemme aktiivisia turvallisuusjärjestelmiä. Siten kuljettajilla on paremmat mahdollisuudet välttää riskejä, joita he ja muut tienkäyttäjät kohtaavat. Etäisyysvaroitin on vain yksi esimerkki siitä, miten teknologia voi tehdä hyvistä kuljettajista vieläkin parempia.”

”Kuljetusyrityksille turvallisuuteen panostaminen on järkevää – ihmishenkien suojelemiseksi se myös säästää selvää rahaa. Kustannussäästöjä tuovat esimerkiksi alhaisemmat vakuutus- ja korjauskustannukset ja aiempaa harvemmat suunnittelemattomat seisonta-ajat. Lisäksi turvallinen ajotapa on yleensä myös polttoainetaloudellinen. Hyvin koulutettujen, turvallisuustietoisten kuljettajien ja aiempaa turvallisempien kuorma-autojen yhdistelmä hyödyttää kaikkia”, Carl Johan Almqvist sanoo.

Faktat

  • Etäisyysvaroitin on saatavana Volvo FH-, Volvo FH16-, Volvo FM- ja Volvo FMX-kuorma-autoihin, jotka on valmistettu vuonna 2018 viikolla 23 ja siitä eteenpäin. Kuorma-autot on lisäksi varustettava Volvo Trucksin automaattisella hätäjarrutus- ja  törmäysvaroitinjärjestelmällä.
  • Etäisyysvaroitin on suunniteltu helpottamaan kuorma-autonkuljettajien työtä ja pitämään aina turvaetäisyyden edellä ajavaan ajoneuvoon.
  • Jos havaitaan, että ajoneuvot ovat lähempänä toisiaan kuin 1,5–3,5 sekunnin turvaväli edellyttää, tuulilasiin syttyy punainen valo. Jos kuljettaja ei hidasta ajonopeutta, törmäysvaroitusjärjestelmä aktivoituu ja varoittaa kuljettajaa voimistuvilla äänimerkeillä ja visuaalisilla varoitussignaaleilla. Tämän jälkeen hätäjarru kytkeytyy toimintaan tarvittaessa.
  • Volvo Trucksin hätäjarrulla varustettu törmäysvaroitin on saatavana Volvo FH-, Volvo FH16-, Volvo FM-, Volvo FMX-, Volvo FE- ja Volvo FL -malleihin.

Jos tarvitset lisätietoja, ota yhteyttä seuraavaan henkilöön:

Reino Manninen
Myyntijohtaja, Volvo Trucks, Volvo Finland Ab
Puh. 050 57 23 498
Sähköposti: reino.manninen@volvo.com

LINKKI videoon
LINKKI korkearesoluutioisiin kuviin

Volvo Trucks myy asiakkailleen kuorma-autoja ja kuljetusten kokonaisratkaisuja. Yritys tarjoaa täyden tuotevalikoiman keskisuurista raskaisiin kuorma-autoihin, ja maailmanlaajuisesti sillä on vahva 2 100 toimipisteen verkosto yli 130 maassa. Volvon kuorma-autoja valmistetaan 15 maassa eri puolilla maailmaa. Vuonna 2018 Volvo toimitti maailmanlaajuisesti 127 000 kuorma-autoa. Volvo Trucks kuuluu Volvo Group -yhtymään, joka on maailman suurimpia kuorma-, linja- ja maansiirtoautojen sekä meri- ja teollisuusmoottorien valmistajia. Volvo Group tarjoaa myös kokonaisvaltaisia rahoitus- ja palveluratkaisuja. Volvo Trucksin työ perustuu yhtiön perusarvoihin, jotka ovat laatu, turvallisuus ja ympäristö.