Kuorma-autot

Volvo Trucks Veran ensimmäinen tehtävä: autonominen kuljetusratkaisu logistiikkakeskuksen ja sataman välillä

Volvo Trucksin sähköinen, yhdistetty ja autonominen ajoneuvo Vera on osa integroitua ratkaisua tavaroiden kuljettamiseksi logistiikkakeskuksesta satamaterminaaliin Ruotsin Göteborgissa. Kyseessä on Volvo Trucksin sekä lautta- ja logistiikkayritys DFDS:n tuoreen yhteistyön tulos.
Vera satamassa kontin kanssa
Volvo Trucksin autonominen sähköauto Vera valmistautuu ensimmäiseen tehtävään: kuljettamaan tavaroita yhdistetyssä ja toistuvassa virrassa DFDS:n logistiikkakeskuksesta satamaterminaaliin. Tuore yhteistyö on ensimmäinen askel sillä tiellä, että Vera otetaan käyttöön todellisissa kuljetustehtävissä ja sen potentiaalia kehitetään muihin vastaaviin tehtäviin.

Yhteistyön tarkoituksena on ottaa Vera käyttöön oikeassa kuljetustehtävässä,  mahdollistaen yhdistetyn järjestelmän jatkuvalle tavaravirralle DFDS:n logistiikkakeskuksesta Göteborgin satamaterminaaliin, josta tavaroiden jakelu jatkuu eteenpäin joka puolelle maailmaa.

Vuonna 2018 Volvo Trucks esitteli ensimmäisen sähköisen, yhdistetyn ja autonomisen ratkaisun Volvo Truck Veran, joka on suunniteltu toistuviin tehtäviin logistiikkakeskuksissa, tehtaissa ja satamissa. Vera soveltuu lyhyille matkoille ja kuljettaa suuria määriä tavaroita erittäin tarkasti.

”Nyt meillä on mahdollisuus toteuttaa Vera ihanteellisessa ympäristössä ja kehittää Veran potentiaalia edelleen, muita vastaavia toimintoja varten”, Volvo Trucksin Mikael Karlsson, autonomisia ratkaisuja kehittävän yksikön varatoimitusjohtaja, kertoo.

Tavoitteena on toteuttaa yhdistetty järjestelmä, joka koostuu useista ”lennonjohtotornin” valvomista Vera-ajoneuvoista. Tällä tavoin varmistetaan sujuva ja jatkuva virtaus, joka parantaa tehokkuutta, joustavuutta ja kestävyyttä. Yhteistyö DFDS:n kanssa on ensimmäinen askel sillä tiellä, että Veran otetaan käyttöön todellisessa kuljetustehtävässä teollisuusalueen ennalta määritellyillä yleisillä teillä.  
”Haluamme olla edelläkävijöitä yhdistetyissä ja autonomisissa kuljetuksissa. Tämä yhteistyö auttaa meitä kehittämään porteille saapuville autonomisille ajoneuvoille tehokkaan, joustavan ja kestävän pitkän aikavälin vastaanottoratkaisun, joka hyödyttää asiakkaita, ympäristöä ja liiketoimintaa”, sanoo DFDS:n toimitusjohtaja Torben Carlsen.

Itsenäisen kuljetusratkaisun teknologiaa, toiminnanhallintaa ja infrastruktuurin mukautuksia kehitetään edelleen, kunnes ratkaisu on täysin toimintakunnossa. Lisäksi ryhdytään tarvittaviin varotoimiin yhteiskunnallisten vaatimusten täyttämiseksi, jotta autonomisista kuljetuksista saadaan turvallisia.

Kun Volvo Trucks saa enemmän kokemusta, Veraa voidaan hyödyntää vastaavissa sovelluksissa nykypäivän kuljetusratkaisujen täydentäjänä.

”Autonomisilla kuljetuksilla, joiden melutaso on alhainen ja pakokaasupäästöt nolla, on tärkeä rooli tulevaisuuden logistiikassa, mikä hyödyttää sekä yrityksiä että yhteiskuntaa. Tämä yhteistyö on meille tärkeä alku, ja haluamme edistää alan kehitystä. Veralla voi olla nopeusrajoitus, mutta meillä ei. Testaus on jo alkanut, ja aiomme toteuttaa ratkaisun lähivuosina”, Mikael Karlsson lisää.

Faktat:

  • Tehtävänä on siirtää kontteja Göteborgin DFDS-logistiikkakeskuksesta satamaterminaaliin tarvittavan kapasiteetin mukaisesti.
  • Itsenäistä järjestelmää valvoo ”lennonjohtotornissa” oleva operaattori, joka vastaa myös kuljetuksesta.
  • Ratkaisu soveltuu toistuviin kuljetuksiin, joiden suurin nopeus on 40 km/h.
  • Koko kuljetusjärjestelmän toteutukseen sisältyy infrastruktuurin mukautuksia, mukaan lukien terminaalien automaattiset portit.
  • Volvo Trucks ja DFDS ovat tärkeimpiä kumppaneita, mutta Veran ensimmäiseen tehtävään osallistuvat useat muutkin toimijat.
  • DFDS tarjoaa lautta- ja kuljetuspalveluja Euroopassa ja Turkissa, ja sen vuotuinen liikevaihto on noin 17 miljardia Tanskan kruunua. Aluksilla ja toimistoissa 20 eri maassa työskentelee 8 000 työntekijää. DFDS:n pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja se on listautunut Kööpenhaminan pörssiin.
  • Aloite toteutetaan Ruotsin innovaatiovirasto Vinnovan, Ruotsin liikenneviraston ja Ruotsin energiaviraston tuella sekä strategisen ajoneuvotutkimus- ja innovaatio-ohjelman FFI:n kautta.

Jos tarvitset lisätietoja, ota yhteyttä seuraavaan henkilöön:


Myyntijohtaja Reino Manninen
Volvo Trucks, Volvo Finland Ab,
puh. 050 57 23 498
Sähköposti: reino.manninen@volvo.com

Volvo Trucks myy asiakkailleen kuorma-autoja ja kuljetusten kokonaisratkaisuja. Yritys tarjoaa täyden tuotevalikoiman keskisuurista raskaisiin kuorma-autoihin, ja maailmanlaajuisesti sillä on vahva 2 100 toimipisteen verkosto yli 130 maassa. Volvon kuorma-autoja valmistetaan 15 maassa eri puolilla maailmaa. Vuonna 2018 Volvo toimitti maailmanlaajuisesti 127 000 kuorma-autoa. Volvo Trucks kuuluu Volvo Group -yhtymään, joka on maailman suurimpia kuorma-, linja- ja maansiirtoautojen sekä meri- ja teollisuusmoottorien valmistajia. Volvo Group tarjoaa myös kokonaisvaltaisia rahoitus- ja palveluratkaisuja. Volvo Trucksin työ perustuu yhtiön perusarvoihin, jotka ovat laatu, turvallisuus ja ympäristö.