Kuorma-autot

Kuorma-autot ja henkilöautot varoittavat toisiaan liikenteessä –Volvo Trucks ja Volvo Cars uraauurtavassa yhteistyössä

Volvo Trucks ottaa käyttöön pilvipohjaisen Connected Safety palvelun, jonka avulla Volvo kuorma-autot ja Volvo henkilöautot voivat varoittaa toisiaan automaattisesti vaarallisista liikennetilanteista. Uraauurtavan yhteistyön ansiosta näiden kahden riippumattoman autonvalmistajan henkilöautot ja kuorma-autot voivat vaihtaa keskenään reaaliaikaista vaaratilannetietoa liikenteessä.
Kuorma-autot ja henkilöautot varoittavat toisiaan liikenteessä –Volvo Trucks ja Volvo Cars uraauurtavassa yhteistyössä

Volvo Cars julkisti Connected Safety ‑teknologian henkilöautoihin tarkoitetun version vuonna 2016. Kun Volvo Trucks nyt ottaa käyttöön oman versionsa, kuorma-autot ja henkilöautot voivat varoittaa toisiaan potentiaalisista vaaratilanteista. Tämän tekee mahdolliseksi se, että nämä kaksi yhtiötä jakavat turvallisuuteen liittyvää dataa omien pilvipalveluidensa välillä.

- Eri toimijoiden välinen laajennettu yhteistyö on eräs keskeisistä asioista, joita liikenneturvallisuuden parantaminen edellyttää. Jos suurempi osa ajoneuvoista voi vaihtaa reaaliaikaista tietoa liikennetilanteesta, onnettomuuksien riski pienenee. Connected Safety ‑teknologia avaa oven tulevaisuudelle, ja toivomme, että saamme jatkossa myös muita autonvalmistajia mukaan, kertoo Volvo Trucksin liikenne- ja tuoteturvallisuuspäällikkö Carl Johan Almqvist.

Connected Safety ‑järjestelmä lähettää varoituksia lähialueella oleville, palvelua käyttäville ajoneuvoille aina, kun kuljettaja aktivoi hätävilkut.

- Pientareelle pysäytetty ajoneuvo, joka näkyy huonosti muille, on aina peräänajoriski, ja seuraukset voivat olla vakavia. Hyvissä ajoin annettu varoitus antaa kaikille lähistöllä oleville henkilö- ja kuorma-autoille samat mahdollisuudet hidastaa vauhtia, ajaa tilanteen mukaisesti ja välttää kolarin, Almqvist kertoo.

Pitkällä aikavälillä pilvipohjaista palvelua voidaan täydentää muilla turvallisuutta edistävillä toiminnoilla.

- Tekniikan edelleen kehittyessä ja yleistyessä reaaliaikaisista tiedoista tulee tärkeä täydentävä ominaisuus monille älykkäille, turvallisuutta parantaville ja kuljettajaa tukeville järjestelmille, joita kuorma-autoissamme jo käytetään. Connected Safety merkitsee uuden vaiheen alkua jatkuvassa työssämme, jossa tavoitteena on edistää ajoturvallisuutta ja ehkäistä onnettomuuksia, kertoo Emanuele Piga, joka toimii asiakasratkaisujen ja uusien palveluiden kehitysjohtajana Volvo Trucksilla.

Alkuvaiheessa Volvo Trucks ottaa Connected Safety ‑teknologian käyttöön Ruotsissa ja Norjassa, joissa merkittävä osa vuosittain rekisteröitävistä uusista ajoneuvoista on Volvo Trucks- ja Volvo Cars ‑merkkisiä.

- Ruotsista ja Norjasta saatujen kokemusten jälkeen Connected safety- teknologia laajentuu muille markkinoille. Aikataulu milloin Connected safety tuodaan Suomeen on vielä avoinna, Suomen Volvo Trucks tuotepäällikkö Mikko Aules kertoo. 

Faktat, Volvo Trucks Connected Safety

  • Näin Connected Safety toimii: Kun hätävilkut kytketään päälle, kuorma-auto lähettää signaalin kuljettajan Internet-yhteydellä varustetun matkapuhelimen kautta Volvo Trucksin pilvipalveluun. Sieltä tiedot välitetään edelleen Volvo Carsin vastaavaan palveluun. Tämän jälkeen varoitus lähetetään kaikille järjestelmään yhdistetyille ja senajoneuvon sijaintia lähestyville henkilö- ja kuorma-autoille, jonka hätävilkut on kytketty päälle.
  • Järjestelmä tulee saataville Ruotsissa ja Norjassa vuoden2018 aikana. Connected Safety ‑järjestelmä on saatavana kuorma-auton erittelystä ja palveluista riippuen VolvoFH16-, Volvo FH-, Volvo FM- ja Volvo FMX ‑malleihin, jotka on varustettu Volvo Trucksin integroidulla palvelu- ja infotainment-järjestelmällä.
  • Volvo Cars tarjoaa Connected Safety ‑järjestelmän kaikkiin uusiin Volvo XC60-, Volvo XC90-, Volvo XC40-, Volvo S90- Volvo V60 ja Volvo V90 ‑malleihin.
  • Volvo kuorma-autojen muut onnettomuuksia ehkäisevät turvallisuusjärjestelmät: Tutkaohjattu ACC-vakionopeudensäädin: aktiivinen turvallisuusjärjestelmä, joka auttaa kuljettajaa pitämään määritetyn suuruisen turvavälin (aikavälin) edellä olevaanajoneuvoon. Hätäjarrulla varustettu törmäysvaroitin: varoittaa kuljettajaa törmäysvaarasta edessä olevaan ajoneuvoon ja kytkee tarvittaessa jarrut päälle. Kuljettajan vireystilan valvonta: kehottaa kuljettajaa pitämään taukoa havaitessaan merkkejä vireystilan heikkenemisestä.

Lataa kuvat: https://bit.ly/2vJ8VyZ

Lisätietoja:

Reino Manninen, myyntijohtaja Volvo Trucks, reino.manninen@volvo.com, 010 655 6614
Mikko Aules, tuotepäällikkö Volvo Trucks, mikko.aules@volvo.com, p. 010 655 5843