Kuorma-autot

Volvo Trucksin uudet kuljettajaa tukevat järjestelmät nostavat turvallisuuden uudelle tasolle

Liikenneturvallisuuden ja kuljettajan työympäristön parantaminen ovat olleet Volvo Trucksin tavoitteita, kun yhtiö on kehittänyt uusia kuljettajaa tukevia järjestelmiä. Nyt julkistettavat toiminnot perustuvat palkittuun Volvo Dynamic Steering innovaatioon, joka tehostaa raskaiden kuorma-autojen ohjausta ennennäkemättömällä tavalla.
Volvo Trucksin uudet kuljettajaa tukevat järjestelmät nostavat turvallisuuden uudelle tasolle

 

- Volvo Dynamic Steering on todella mullistanut kuljettajan työtä. Parempi suuntavakavuus, vaivattomampi ohjattavuus ja entisestään parantunut ajomukavuus ovat vähentäneet liikenneonnettomuuksien ja rasitusperäisten vammojen riskiä. Mainetta niittäneeseen Volvo Dynamic Steering ‑järjestelmään perustuvien uusien toimintojen ansiosta liikenneympäristöstä saadaan nyt entistäkin turvallisempi. Tämä kaikki tukee myös visiotamme, jonka mukaisesti Volvo kuorma-auto ei ole mukana yhdessäkään onnettomuudessa. Nämä toiminnot on kehitetty sellaisten onnettomuuksien välttämiseksi, jotka ovat onnettomuustutkintoihin perustuvien tietojemme mukaan kaikkein yleisimpiä, kertoo Volvo Trucksin liikenne- ja tuoteturvallisuuspäällikkö Carl Johan Almqvist.

Integroimalla Volvo Dynamic Steering ‑järjestelmän muihin mukavuutta ja turvallisuutta edistäviin järjestelmiin Volvo Trucks on kehittänyt kaksi uutta kuljettajia tukevaa, onnettomuuksia ehkäisevää järjestelmää: ajonvakautusta edistävä Volvo Dynamic Steering ja kaistavahtia tukeva Volvo Dynamic Steering.

Ehkäisee heittelemistä ennakoivasti

- Kuvitellaan, että ajat märällä, liukkaalla tiellä ja huomaat äkkiä, että kuorma-auton takaosan pito asfaltilla alkaa pettää. Ennen kuin kuorma-auto alkaa heittelehtiä, teet maltillisen ohjausliikkeen vastakkaiseen suuntaan, kunnes vaara on ohi. Ajonvakautusta edistävä Volvo Dynamic Steeringtoimii juuri näin. Iso ero vanhaan on kuitenkin siinä, että järjestelmä havaitsee riskin ja auttaa vakauttamaan ajoneuvoa jo ennen kuin huomaat, että jotain on tekeillä, Almqvist kertoo.

Vähentää ulosajon ja kaistalta ajautumisen riskiä

Toinen turvallisuusinnovaatio eli kaistavahtia tukeva Volvo Dynamic Steering avustaa kuljettajaa, jos järjestelmä havaitsee merkkejä kuorma-auton ajautumisesta kaistamerkintöjä kohti. Järjestelmä kääntää ohjauspyörää aavistuksen oikeaan suuntaan ja tärisyttää ohjauspyörää kevyesti, jolloin kuljettaja saa tiedon asiasta ja ajoneuvo saadaan takaisin oikealle ajolinjalle.

Ohjauspyörän vastus yksilöllisten tarpeiden mukaisesti

Näiden kahden uuden kuljettajaa tukevan järjestelmän lisäksi Volvo Trucks julkistaa nyt pitkään kaivatun toiminnon, jonka avulla Volvo Dynamic Steering ‑järjestelmällä varustettujen kuorma-autojen ohjauspyörän vastusta voidaan säädellä yksilöllisesti.

- Jokaisella kuljettajalla on oma käsitys siitä, kuinka kevyt tai raskas ohjausjärjestelmän pitäisi olla. Nyt jokainen kuljettaja voi asettaa ohjauspyörän vastuksen tarkalleen omien mieltymystensä mukaiseksi, jolloin ajaminen on mahdollisimman mukavaa, rentoa ja turvallista. Tämä on erittäin käytännöllinen ominaisuus - erityisesti kuorma-autoissa, joilla on useita kuljettajia, Almqvist toteaa.

Faktoja uusista toiminnoista:

  • Volvo Dynamic Steering kompensoi automaattisesti tienpinnan epätasaisuudet sekä vaimentaa tärinää ja ohjauspyörän kautta välittyvää rasitusta. Pienillä nopeuksilla ohjauspyörän vastus vähenee noin 75 prosenttia. Tästä on huomattavaa hyötyä peruutuksissa ja esimerkiksi terminaaliajossa. Järjestelmä keskittää ohjauspyörän automaattisesti heti, kun kuljettajan ote ohjauspyörästä kevenee. Suuremmilla nopeuksilla kuorma-auto pitää luotettavasti suuntansa jopa heikkokuntoisilla teillä ja voimakkaissa sivutuulissa. Kuorma-auton hydraulista ohjaustehostinta avustaa elektronisesti ohjattu sähkömoottori, joka säätelee ja tehostaa ohjausta jatkuvasti tarpeen mukaan.
  • Ajonvakautusta edistävä Volvo Dynamic Steering. Tätä toimintoa käytettäessä Volvo Dynamic Steering toimii yhdessä kuorma-auton ESC-ajonvakautusjärjestelmä kanssa. Rungon anturit tarkkailevat kuorma-auton kiertonopeutta jatkuvasti. Kun vähäisintäkin heittelehtimisen vaaraa havaitaan, järjestelmä aktivoituu ja avustaa kuljettajaa kevyesti korjaavissa ohjausliikkeissä ja ajoneuvon vakauttamisessa.
  • Kaistavahtia tukeva Volvo Dynamic Steering. Tätä toimintoa käytettäessä Volvo Dynamic Steering toimii yhdessä kuorma-auton kaistavahdin kanssa, kun nopeutta on yli 55 km/h. Järjestelmä tarkkailee ajoneuvon sijaintia tiellä kameroiden avulla. Kun se havaitsee, että kuorma-auto on vaarassa ajautua kaistalta, ohjaus aktivoituu ja auttaa kuljettajaa oikean ajosuunnan palauttamisessa. Jos lisäapua tarvitaan, ohjauspyörän kevyt tärinä kertoo tilanteen kuljettajalle äänimerkin sijaan.
  • Omia asetuksia tukeva Volvo Dynamic Steering. Ohjauspyörän vastusta voi säädellä yksilöllisesti sen mukaan, minkä itse kokee ajon kannalta parhaaksi ja mukavimmaksi.

Lataa lehdistötiedotteen kaikki kuvat tästä:https://bit.ly/2klZBsw

"VDS LKA MAIN IMAGE" kuvateksti:

Kaistavahtia tukeva Volvo Dynamic Steering on uusi teknologia, joka tukee kuljettajaa seuraamalla kaistamerkintöjä. Kun järjestelmä havaitsee, että kuorma-auto alkaa ajautua kaistalta, tämä teknologia puuttuu hieman peliin, jotta ajoneuvo saadaan takaisin oikealle ajolinjalle.

Katso uusi Youtube -video tästä: https://youtu.be/6MTIYlJZoJM

Lisätietoja:

Mikko Aules, tuotepäällikkö, Volvo Trucks, Volvo Finland Ab, mikko.aules@volvo.com, p. 050 3200 647

Reino Manninen, myyntijohtaja, Volvo Trucks, Volvo Finland Ab, reino.manninen@volvo.com, p. 050 5723498

Muita lehdistökuvia ja -videoita on saatavana Volvo Trucksin kuva- ja videopankissa osoitteessa 
http://images.volvotrucks.com/