Kuorma-autot

Alen Becirovic
2023-06-15
Teknologia ja innovaatiot
Author
Alen Becirovic
Product Manager Electrical and Software

Miksi ohjelmisto voi olla kätevin tapa optimoida kuorma-auton käyttö?

Koska kuorma-autoissa käytetään enenevässä määrin huipputeknisiä ominaisuuksia, ohjelmiston merkitys on yhtä suuri kuin mekaanisten osien tai komponenttien. Ohjelmistolla onkin nykyään autoteollisuudessa merkittävä rooli käyttöasteen, turvallisuuden ja polttoainetehokkuuden parantamisessa.

Lataamalla uuden ohjelmiston kuorma-auton omistajat voivat parantaa ajoneuvon suorituskykyä lisäämällä ominaisuuksia ja toimintoja. He voivat myös mukauttaa ajoneuvoa uusia työtehtäviä tai käyttötarkoituksia varten. Jos kuorma-auto esimerkiksi siirretään kaupunkijakelusta aluejakeluun, vaihtamalla I-Shift-ohjelmisto kuorma-auto voidaan optimoida uusia käyttöolosuhteita varten.

”Ohjelmistoa käytetään kaikkialla”, kertoo Volvo Trucksin Aidot Volvo Varaosat -päällikkö Helena Knappe. ”Sen avulla toimintoja valvotaan ja ohjataan. Vaihteisto, turvakamerat, moottorin teho ja vääntö, audiojärjestelmä – ohjelmistoa tarvitaan siis jopa äänitorven käyttämiseen.”

Juuri tämän vuoksi oikean ohjelmiston valitseminen on tärkeä osa kuorma-auton määrityksiä. Mekaanisista osista poiketen ohjelmiston avulla voidaan kuitenkin parantaa joustavasti ja monipuolisesti kuorma-auton suorituskykyä, minkä lisäksi sitä voidaan mukauttaa erilaisten olosuhteiden ja haasteiden mukaan. Ja koska ohjelmistot kehittyvät autoteollisuudessa nopeasti, kannattaa ehdottomasti pitää silmällä uusia tarjouksia ja saatavana olevia vaihtoehtoja.

”Joka viikko kehitetään uusia päivityksiä, ja juuri nyt kaupallinen valikoima sisältää noin 300 ohjelmistopakettia”, Helena sanoo. ”Meillä on myös runsaasti asiakassovelluksia eli yksittäisten asiakkaiden tarpeita varten kehitettyjä mukautuksia, joita on nyt yli 3 000.”

Ohjelmistopäivitykseen tehty investointi maksaa itsensä usein nopeasti takaisin, olipa kyse sitten parantuneesta käyttöasteesta, polttoainesäästöistä tai tuottavuuden parannuksista

Mitä kuorma-auton ohjelmistopäivitykset ovat?

Ohjelmistopäivitys ei ole sama asia kuin ohjelmiston versiopäivitys, jossa nykyinen ohjelmisto korvataan uudella versiolla älypuhelimen sovelluksen tavoin. Ohjelmistopäivityksestä on kyse silloin, kun kuorma-autoon lisätään uusi ominaisuus tai toiminto (tai sellainen poistetaan, jos kyse on ohjelmiston palauttamista aiempaan versioon) ja kun tarkoituksena on muuttaa ajoneuvon toimintaa ja suorituskykyä.

Tällä hetkellä Volvo Trucksin suosituimpia asiakkaiden päivityksiä ovat esimerkiksi seuraavat:

Volvo Trucksilla on myös valikoima I-Shift-vaihteiston ohjelmistopäivityksiä erilaisia käyttötarkoituksia varten, kuten kaukokuljetuksiin, kaupunkijakeluun ja maansiirtoon. Kukin paketti muokkaa erilaisia parametreja, kuten vaihteenvaihtostrategiaa, vääntöä ja jälkikäsittelyä, siten, että asetukset ovat käyttötarkoituksen mukaisia. Tämän tuloksena esimerkiksi polttoainetalous, teho ja kestävyys paranevat.

”Kaikki ohjelmistopäivitykset on suunniteltu tuomaan lisäarvoa asiakkaalle”, sanoo Volvo Trucksin tuotepäällikkö Alen Becirovic. ”Ohjelmistopäivitykseen tehty investointi maksaa itsensä usein nopeasti takaisin, olipa kyse sitten parantuneesta käyttöasteesta, polttoainesäästöistä tai tuottavuuden parannuksista. Esimerkiksi kuormanilmaisin säästää aikaa ja helpottaa vaatimusten noudattamista, mikä auttaa välttämään ylikuormituksesta annettavat rangaistukset.”
 

Milloin kuorma-auton ohjelmisto kannattaa päivittää?

Kun kuorma-autoa ollaan ostamassa, ohjelmiston valinta kannattaa aloittaa määrittämällä muiden ominaisuuksia ohella se, mitä tarpeita on. Yksi ohjelmiston eduista on kuitenkin mahdollisuus muuttaa ja mukauttaa sitä vaivattomasti tarpeiden mukaan.
Olipa kyse sitten ajoneuvon omistajan vaihtumisesta, käyttötarkoituksen muuttamisesta tai käyttämisestä kausiluonteisessa työssä, ohjelmistopäivityksistä on apua mukauttamisessa.

”Vaikka kuorma-auton käyttötarkoitus pysyisi samana, on täysin mahdollista, että uusia ohjelmistopäivityksiä on kehitetty ostotapahtuman jälkeen, joten saatavana oleviin vaihtoehtoihin kannattaa tutustua”, Alen toteaa.

Saat lisätietoja ohjelmistopäivityksistä paikalliselta Volvo Trucks -jälleenmyyjältäsi.