Kuorma-autot

Jonna Matikainen: Ensimmäinen vuosi kuusaanmustan Volvo FH16:n kanssa

| 3 min
Kuusankoskelainen Tukkijahti Oy:n Jonna Matikainen on ajanut puuta nuoresta iästä huolimatta jo vuosikausia. Oman yrityksensä hän perusti vuonna 2018 ja on yksi Suomen ensimmäisistä naispuunkuljetusyrittäjistä. Oman yrityksen perustaminen on ollut selkeänä tavoitteena siitä lähtien, kun hän aikoinaan aloitti opiskelut logistiikka-alalla. Nykyään alla on Volvo FH16 650, jonka kanssa yhteistä taivalta on kertynyt jo reilu vuosi.
Kuljetusyrittäjä Jonna Matikaisen kuorma-autona on mattamusta Volvo FH16.
Kuljetusyrittäjä Jonna Matikaisen kuorma-autona on mattamusta Volvo FH16.

Puun ajoon Matikainen päätyi hieman vahingon kautta. Opiskelujen ohessa ajettu kuorma-autokortti ja ensimmäinen työpaikka Puukuljetus J. Immonen Oy:llä ohjasi Matikaisen puualalle ja sillä tiellä ollaan.

- Tulevana syksynä tulee seitsemän vuotta puunajoa. Aika menee kuin iltamissa, kun tämä on niin mukavaa, yrittäjä kertoo.

Matikainen on osallistunut Puunkuormaajamestari-kilpailuun viisi kertaa ja napannut nelivipuisella nosturilla naistensarjan finaalivoiton kolmena peräkkäisenä vuonna: 2017, 2018 ja 2019. Koronan takia vuonna 2020 ei Puunkuormaajamestari-kilpailua järjestetty, eli näin ollen Matikainen on edelleen hallitseva mestari.
 

Mattamustalla Volvo FH16:lla yhteiseloa jo reilu vuosi takana

Nykyiseen Volvo FH16:een Jonna Matikainen vaihtoi vuonna 2020 tammikuussa. Kuorma-auton mittariin on ehtinyt kertyä jo vajaat 200 000 km. Ajatus uudesta Volvosta lähti kytemään vuoden 2019 Puunkuormaajamestari-kilpailun jälkeen.

- Asiakasymmärrys ja luottamus myyjän ja asiakkaan välillä on erityisen tärkeässä roolissa. Löysimme hyvän keskusteluyhteyden Raskasparin Volvo Trucks -myyjä Risto Lukkarisen kanssa, jonka kanssa lähdimme suunnittelemaan uutta Volvoa, Matikainen kertoo.

Risto Lukkarinen kertoo, että ennen auton suunnittelua tutustuttiin hieman Tukkijahti Oy:n liiketoimintaan ja Jonnan ajoihin. Tämä loi pohjan sille, minkälaista kuorma-autoa lähdettiin rakentamaan. Malliksi valikoitui Volvo FH16 650hp 8x4 täysilmajousituksella ja ryömintävaihteet sisältävällä I-Shiftillä. Auton perusakseliväli on 4900 mm.

- Tässä autossa tärkeää oli akselistoratkaisut. Jonnan autossa on VTA:n 2. akseli, josta löytyy nosto ja akselipainatus, joka tekee siitä helpommin käsiteltävän ja kääntösäteestä pienemmän. Kuorma-auton kanssa on näin mukavampi työskennellä metsässä, Risto Lukkarinen kertoo.

- Yllätyin kyllä positiivisesti, kuinka ketterä neliakselinen auto on, Jonna Matikainen jatkaa. - Sen kanssa on helppo ajaa myös metsästä pois.
 

Matikainen kehuu myös Volvon ja Alucarin yhteistyötä. Kuorma-auto valmistellaan jo tehtaalla siihen kuntoon, että päällirakentajan on helppo jatkaa työskentelyä auton kanssa.

Matikaisen Volvon väri ei ole se tavallisin: mattamusta. Hän on myös maalauttanut auton lisäosia mattamustiksi.

- Kuusaalla tämä on väri legendaarinen. Kuusankoskella mattamusta on sama kuin kuusaanmusta. Onhan se melkein kuntalaisvelvollisuus tilata kuusaanmustan värinen kuorma-auto, Matikainen naurahtaa. – Eivät Volvon tehtaalla oikein meinanneet ymmärtää miksi olin halunnut juuri tämän värisen auton.

Matikainen on tuunannut Volvoaan pikkuhiljaa ja ”hillitysti”, etenkin ohjaamon sisätilojen suhteen. Hän on myös erittäin tarkka siitä, että ohjaamoon ei nousta kengät jalassa vaan ne jäävät portaille.
 

Matikaisella Instagramissa jo yli 15 tuhatta seuraajaa

Jonna on aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Instagramissa hänellä on jo yli 15 tuhatta seuraajaa. Seuraajina on paljon kuljetusalan ihmisiä ja suurin osa, yli 65% on alle 45-vuotiaita. Kysyttäessä häneltä mikä saattaisi olla suosion salaisuus, ei vastaus olekaan niin helppo.

- Olen kyllä itsekin yllättynyt siitä, miksi niin moni on kiinnostunut minun tekemisistäni. Ehkä se syy kuitenkin on se, että mulla on niin hieno rekka! Matikainen naurahtaa. – Vakavasti puhuen kuitenkin positiivista on ollut huomata, että kuljetusala on herättänyt etenkin nuorissa kiinnostusta. Toivon, että sosiaalisen median kautta nuorista saataisi tulevaisuuden tekijöitä alalle.

Vapaa-ajan ongelmia ei Matikaisella ole. Instagramissakin vilahtelevat hevoset, sillä silloin kun hän ei ole puunajossa, hän ratsastaa. Matikaisella itsellään on kaksi hevosta, täyskasvuinen ja varsa, josta odotetaan hyvää kilparatsua. Hänen tämän hetken lajina on kenttäratsastus, jossa Jonna valmentautuu yhden Suomen johtavan valmentajan johdolla.

- Jos korona antaa myöten, meinasin kisata tulevalla kaudella hevosellani, hän summaa.

Jonna Matikainen on Volvo Trucks Suomen some-yhteistyökumppani, joka kertoo Instagram-tilillään kuulumisista ja Volvonsa ominaisuuksista. Jonnan Instagram-tilin löydät nimimerkillä @jonnamatikainen

Volvo FH16

Metsä- ja puutavara-ala

Voimmeko kertoa sinulle lisää Volvo kuorma-autoista ja palveluista?