Volvo kuorma-autot

Suomi

×

Koulutus pudotti polttoaineen kulutusta

Täyden kympin koulutus, sanoo Laura Muhonen. Punkaharjun Kuljetus Muhonen Oy ja Volvo Trucks järjestivät yhdessä räätälöidyn ja käytännöllisen koulutuksen, jonka ansiosta polttoaineen kulutus putosi välittömästi. Näin koulutus maksaa itsensä takaisin nopeasti.
Koulutus pudotti polttoaineen kulutusta

Laura Muhonen kertoo, että ammattipätevyyskoulutukset olivat pitkään sellaisia, joissa istuttiin pakollinen aika luokkahuoneessa. Hän halusi kerrankin sellaisen koulutuksen, josta on oikeasti hyötyä henkilökunnalle.

– Meillä on paljon Volvoja, joten Volvo tuli ensimmäiseksi mieleen sopivana kouluttajana. He pystyivät tarjoamaan meille räätälöidyn koulutuksen, jossa opetellaan työssä tarvittavia asioita. Emme halunneet mitään kalvosulkeisia, Muhonen korostaa.

Koulutuksessa oli mukana kaksi yritystä, Punkaharjun Kuljetus Muhonen Oy ja JJ-Rahti Oy. Porukka jaettiin kolmeen ryhmään. JJ-Rahti oli oma ryhmänsä, Kuljetus Muhosen ryhmät olivat jätehuolto ja muut kuljettajat, eli nosturi- ja vaihtolavoja ajavat.

Punkaharjun Kuljetus Muhonen on paikallinen ympäristönhuoltoon ja kuljetuspalveluihin erikoistunut yritys.
JJ-Rahti Oy on erikoistunut vaihtolavakuljetuksiin.

Muhosen mielestä koulutuspäivä oli kaikin puolin mahtava. Kuorma-auton ominaisuuksien opettelu tuli tarpeeseen, koska kaikki asiat eivät jää mieleen luovutuskoulutuksessa. Rasteilla harjoiteltiin myös ajamista vaativissa olosuhteissa ja taloudellista ajotapaa.

Volvo kuljettajakoulutus

 

Tulokset olivat konkreettisia ja hyödyllisiä.  – Koulutuspäivän jälkeen polttoaineen kulutus on tippunut huomattavasti. Saimme uskomattoman hienoja tuloksia. Koulutus maksaa itse itsensä takaisin, Muhonen kertoo.

Muhonen oli ihmeissään näin nopeista tuloksista, mutta niin olivat kouluttajatkin. Myös henkilökunta kiitteli ja toivoi samanlaisia koulutuksia, joista on oikeasti hyötyä arjessa. Kuljettajat saivat uutta oppia, tutustua autoihin ja harjoittaa käytännössä taitojaan.

Minkä arvosanan antaisit koulutukselle?

– Se oli täyden kympin arvoinen. Hieno kokemus, jota ei voi kuin hehkuttaa. Suunnitelmat toteutuivat täydellisesti. Volvo toteutti asiakaslähtöisen koulutuksen, joka palveli juuri meidän tarpeita, Muhonen toteaa.

Yksi tärkeä tekijä nappisuorituksessa oli se, että Volvon kouluttaja Teemu Hämäläinen tuli etukäteen käymään Punkaharjulle. Koulutus suunniteltiin ja paikat katsottiin yhdessä, ja Hämäläinen selvitti perusteellisesti yrityksen tarpeet ja toiveet.

Volvo kuljettajakoulutus auttoi säästämään polttoainekulutuksessa

 

Muhonen kertoo, että kuljettajat ovat koulutuksen ansiosta innostuneet kuljetusten tietojärjestelmä Dynafleetin käytöstä. He haluavat sen avulla seurata ajotapojaan ja polttoaineen kulutusta.

– Kuljettajat ovat alkaneet miettiä ajotapojaan, eli miten voi säästää sekä autoa että polttoainetta.

Hienon kokemuksen ansiosta Muhonen haluaa jatkaa koulutusyhteistyötä Volvon kanssa. Saman porukan kanssa on tarkoitus järjestää jatkokoulutuspäiviä eri teemoilla.

Muhonen korostaa, että pienilläkin asioilla ja muutoksilla saa ihmeitä aikaan, varsinkin taloudellisessa ajotavassa. Esimerkiksi koulutuksessa oli jäteautolle rata, joka ajettiin ensin kiihdyttäen ja jarruttaen, sitten rauhallisesti.

– Ajamiseen menee yhtä paljon aikaa molemmilla tyyleillä, mutta kulutuksessa tuli eroa 70 litraa sataselle. Jokainen sai sen itse nähdä ja kokea.

Koulutusvastaava Teemu Hämäläinen kertoo, etteivät monet osaa edes kysyä Volvolta räätälöityjä koulutuksia, vaikka niillä voidaan saada merkittäviä ja konkreettisia hyötyjä.

Kuljetus Muhonen halusi kolme koulutuskokonaisuutta: kuorma-auton ominaisuudet, ajoneuvoteknologia ja taloudellinen ajotapa.

Volvo Trucks kujettajakoulutus parantaa kannattavuutta

 

Koulutukseen osallistui 21 kuljettajaa. Se toteutettiin rastiopetuksena. Paikalla oli neljä kouluttajaa ja 13 kuorma-autoa, Kuljetus Muhosen omaa kalustoa ja paikallisen Autokillan esittelyautoja.

– Ihminen on lamppu, joka pitää saada syttymään, eikä saavi, johon voi kaataa tietoa.

Pyrimme ohjaamaan ja luomaan haasteita, jotka mahdollistavat oivallukset, Hämäläinen sanoo.

Soramontulla oli kaksi rastia. Ensimmäisessä kuljettajat tutustuivat ajoneuvon hallintalaitteiden käyttöön ja tekivät erilaisia tehtäviä, kuten laittoivat kuorma-auton hinauskuntoon. Toisella rastilla kuljettajat hyppäsivät ratin taakse. He heijasivat auton irti ja peruuttivat pehmeään ylämäkeen. Näillä rasteilla opetettiin muun muassa painonsiirron hyödyntämistä ja vakionopeudensäätimen käyttöä maastossa.

Kolmas rasti oli hallilla, ja siinä keskityttiin taloudelliseen ajotapaan. Ensin oli teoriaosuus, sitten kuljettajat pääsivät testaamaan ja kokemaan opin käytännössä.

– Koulutus kesti yhdeksän tuntia, eikä kukaan kysynyt sen aikana, milloin tämä loppuu. Lounaalla yksi kuljettaja tuli ihan fiiliksissä juttelemaan. Hän kertoi oppineensa parissa tunnissa, miten Volvo toimii ja miksi se toimii juuri niin, Hämäläinen kertoo.

Hämäläinen sanoo, että parhaat koulutukset ovat asiakkaiden tarpeiden mukaan räätälöityjä. Lisäksi on tärkeää, että koulutus tapahtuu kuljettajien ehdoilla. Vaikka koulutuksella on yksi pääaihe, siihen saa mukaan monta muutakin teemaa.

– Joka päivä voi oppia jotain uutta tai vähintään tehdä tutut asiat entistä paremmin. Käytäntö on paras opettaja. Mitä vähemmän käytetään projektoria, sitä tehokkaampaa koulutus on.

PUNKAHARJUN KULJETUS MUHONEN OY

Yritysmuoto: perheyritys
Perustettu: v. 1978
Henkilökunta: 17 kuljettajaa ja ympäristönhuollon ammattilaista
Liiketoiminta: kuljetus- ja ympäristönhuoltopalvelut
Toiminta-alue: kuljetuspalvelut koko maassa, ympäristöhuolinta Savonlinnan seudulla ja lähikunnissa

JJ- RAHTI OY

Perustettu: v. 2008
Liiketoiminta: erikoistunut vaihtolavakuljetuksiin, lisäksi sopimus- ja kappaletavarakuljetuksia
Toiminta-alue: koko Suomi