Kuorma-autot

Koulutus pudotti polttoaineen kulutusta

Täyden kympin koulutus, kertoo Laura Muhonen. Punkaharjun Kuljetus Muhonen Oy ja Volvo Trucks järjestivät yhdessä räätälöidyn ja käytännöllisen raskaan liikenteen kuljettajakoulutuksen, jonka ansiosta kuorma-autojen polttoaineenkulutus putosi välittömästi. Näin koulutus maksaa itsensä takaisin nopeasti.
Koulutus pudotti polttoaineen kulutusta

Laura Muhonen kertoo, että ammattipätevyyskoulutukset olivat pitkään sellaisia, joissa istuttiin pakollinen aika luokkahuoneessa. Hän halusi kerrankin sellaisen koulutuksen, josta on oikeasti hyötyä henkilökunnalle.

 

– Meillä on paljon Volvoja, joten Volvo tuli ensimmäiseksi mieleen sopivana kouluttajana. He pystyivät tarjoamaan meille räätälöidyn kuljettajakoulutuksen, jossa opetellaan työssä tarvittavia asioita. Emme halunneet mitään kalvosulkeisia, Muhonen korostaa.

 

Koulutuksessa oli mukana kaksi yritystä, Punkaharjun Kuljetus Muhonen Oy ja JJ-Rahti Oy. Koulutuksen alussa porukka jaettiin kolmeen ryhmään. JJ-Rahti, joka on erikoistunut vaihtolavakuljetuksiin, oli oma ryhmänsä. Punkaharjun Kuljetus Muhonen, joka on paikallinen ympäristönhuoltoon ja kuljetuspalveluihin erikoistunut yritys, muodosti kaksi ryhmää. Heidän ryhmät jaettiin jätehuollon kuljettajiin sekä muita ajoja, kuten nosturi- ja vaihtolavakuljetuksia ajaviin kuljettajiin. 

 

Muhosen mielestä koulutuspäivä oli kaikin puolin onnistunut. Kuorma-auton ominaisuuksien opettelu tuli tarpeeseen, koska kaikki asiat eivät jää mieleen luovutuskoulutuksessa. Rasteilla harjoiteltiin myös ajamista vaativissa olosuhteissa ja taloudellista ajotapaa.

Tulokset olivat konkreettisia ja hyödyllisiä.  

– Koulutuspäivän jälkeen polttoaineen kulutus on tippunut huomattavasti. Saimme uskomattoman hienoja tuloksia. Koulutus maksaa itse itsensä takaisin, Muhonen kertoo.

Muhonen oli ihmeissään näin nopeista tuloksista, mutta niin olivat kouluttajatkin. Myös henkilökunta kiitteli ja toivoi samanlaisia koulutuksia, joista on oikeasti hyötyä arjessa. Kuljettajat saivat uutta oppia, mahdollisuuden tutustua autoihin ja harjoittaa käytännössä taitojaan.

 

Minkä arvosanan antaisit koulutukselle?

– Se oli täyden kympin arvoinen. Hieno kokemus, jota ei voi kuin hehkuttaa. Suunnitelmat toteutuivat täydellisesti. Volvo toteutti asiakaslähtöisen koulutuksen, joka palveli juuri meidän tarpeita, Muhonen toteaa.


Yksi tärkeä tekijä nappisuorituksessa oli, että Volvon kouluttaja Teemu Hämäläinen kävi etukäteen Punkaharjulla. Koulutus suunniteltiin ja paikat katsottiin yhdessä, ja Hämäläinen selvitti perusteellisesti yrityksen tarpeet ja toiveet.

Volvo toteutti asiakaslähtöisen koulutuksen, joka palveli juuri meidän tarpeita.

Muhonen kertoo, että kuljettajat ovat koulutuksen ansiosta innostuneet kuljetusten tietojärjestelmä Dynafleetin käytöstä. (Toim. huom. Dynafleet poistuu käytöstä 2021 aikana, ja tilalle tulee Volvo Connect). He haluavat sen avulla seurata ajotapojaan ja polttoaineen kulutusta.

– Kuljettajat ovat alkaneet miettiä ajotapojaan, eli miten voi säästää sekä autoa että polttoainetta.

 

Hienon kokemuksen ansiosta Muhonen haluaa jatkaa koulutusyhteistyötä Volvon kanssa. Saman porukan kanssa on tarkoitus järjestää jatkokoulutuspäiviä eri teemoilla. Hän korostaa, että pienilläkin asioilla ja muutoksilla saa ihmeitä aikaan, varsinkin taloudellisessa ajotavassa. Esimerkiksi koulutuksessa oli jäteautolle rata, joka ajettiin ensin kiihdyttäen ja jarruttaen, sitten rauhallisesti.

 

– Ajamiseen menee yhtä paljon aikaa molemmilla tyyleillä, mutta kulutuksessa tuli eroa 70 litraa satasella. Jokainen sai sen itse nähdä ja kokea.

 

Koulutusvastaava Teemu Hämäläinen kertoo, etteivät monet osaa edes kysyä Volvolta räätälöityjä koulutuksia, vaikka niillä voidaan saada merkittäviä ja konkreettisia hyötyjä.

 

Kuljetus Muhonen halusi kolme koulutuskokonaisuutta:

1. kuorma-auton ominaisuudet. 2. ajoneuvoteknologia ja 3. taloudellinen ajotapa.

Ihminen on lamppu, joka pitää saada syttymään, eikä saavi, johon voi kaataa tietoa. Pyrimme ohjaamaan ja luomaan haasteita, jotka mahdollistavat oivallukset.

Koulutukseen osallistui 21 kuljettajaa. Se toteutettiin rastiopetuksena. Paikalla oli neljä kouluttajaa ja 13 kuorma-autoa, Kuljetus Muhosen omaa kalustoa ja paikallisen Autokillan esittelyautoja.

 

– Ihminen on lamppu, joka pitää saada syttymään, eikä saavi, johon voi kaataa tietoa. Pyrimme ohjaamaan ja luomaan haasteita, jotka mahdollistavat oivallukset, Hämäläinen sanoo.

 

Soramontulla oli kaksi rastia. Ensimmäisessä kuljettajat tutustuivat ajoneuvon hallintalaitteiden käyttöön ja tekivät erilaisia tehtäviä, kuten laittoivat kuorma-auton hinauskuntoon. Toisella rastilla kuljettajat hyppäsivät ratin taakse. He heijasivat auton irti ja peruuttivat pehmeään ylämäkeen. Näillä rasteilla opetettiin muun muassa painonsiirron hyödyntämistä ja vakionopeudensäätimen käyttöä maastossa.

 

Kolmas rasti oli hallilla, ja siinä keskityttiin taloudelliseen ajotapaan. Ensin oli teoriaosuus, sitten kuljettajat pääsivät testaamaan ja kokemaan opin käytännössä.

 

– Koulutus kesti yhdeksän tuntia, eikä kukaan kysynyt sen aikana, milloin tämä loppuu. Lounaalla yksi kuljettaja tuli ihan fiiliksissä juttelemaan. Hän kertoi oppineensa parissa tunnissa, miten Volvo toimii ja miksi se toimii juuri niin, Hämäläinen kertoo.

 

Parhaat koulutukset ovat asiakkaiden tarpeiden mukaan räätälöityjä. Lisäksi on tärkeää, että koulutus tapahtuu kuljettajien ehdoilla. Vaikka koulutuksella on yksi pääaihe, siihen saa mukaan monta muutakin teemaa.

 

– Joka päivä voi oppia jotain uutta tai vähintään tehdä tutut asiat entistä paremmin. Käytäntö on paras opettaja. Mitä vähemmän käytetään projektoria, sitä tehokkaampaa koulutus on, hän summaa.

PUNKAHARJUN KULJETUS MUHONEN OY

Yritysmuoto: perheyritys
Perustettu: v. 1978
Henkilökunta: 17 kuljettajaa ja ympäristönhuollon ammattilaista
Liiketoiminta: kuljetus- ja ympäristönhuoltopalvelut
Toiminta-alue: kuljetuspalvelut koko maassa, ympäristöhuolinta Savonlinnan seudulla ja lähikunnissa

JJ- RAHTI OY

Perustettu: v. 2008
Liiketoiminta: erikoistunut vaihtolavakuljetuksiin, lisäksi sopimus- ja kappaletavarakuljetuksia
Toiminta-alue: koko Suomi

Kuljettajakoulutus

Tiesitkö, että voit säästää polttoainetta jopa 10 % pelkästään sillä, että kuljettaja kiihdyttää ja jarruttaa oikeaoppisesti? Volvon kurssit perustuvat vuosikymmenten tutkimustyöhön ja kokemukseen, ja ne ovat asiantuntevien kouluttajien vetämiä. Kuljettajakoulutuksen opeilla kuljettajat voivat saada kaiken irti kuorma-autoistaan ja ajaa turvallisemmin, taitavammin ja taloudellisemmin.

Voimmeko kertoa sinulle lisää Volvo kuorma-autoista ja palveluista?