Kuorma-autot

Sukupolvet kohtaavat Volvon Skövden-moottoritehtaalla

Kun ensimmäinen Volvo FH lanseerattiin vuonna 1993, Nesma ei ollut vielä edes syntynyt. Daniel oli tuolloin työskennellyt kokoonpanolinjalla jo vuosia. Nyt Nesma ja Daniel ovat kollegoita Volvon Skövden-moottoritehtaalla, jossa tärkeä FH-moottori herätetään henkiin.
Sukupolvet kohtaavat Volvon Skövden-moottoritehtaalla
Nesma Odiso syntyi vuonna 1993, jolloin ensimmäinen Volvo FH -kuorma-auto lanseerattiin. Nyt hän työskentelee Skövdessä sijaitsevassa moottoritehtaassa.

Skövdessä sijaitsevan voimansiirtolinjojen tuotantolaitoksen tehdassalissa tunnelma on melkeinpä kotoisa. Ei että siellä näyttäisi varsinaisesti asuvan ihmisiä, mutta ilmapiiri on ystävällinen ja työntekijät näyttävät tuntevan toisensa hyvin. Siksi vaikutelma on lämmin ja vieraanvarainen. 

Nesma Odiso hymyilee leveästi ja kietaisee pitkät hiuksensa poninhännälle. Hän on ollut täällä töissä hieman yli vuoden.

– Pidän siitä kovasti. Teen normaalisti yövuoroa moottorin kokoonpanolinjalla. Alussa hieman jännitti, mutta vuoden aikana olen oppinut paljon. Saan haastaa itseäni joka päivä, hän kertoo.

Hän asuu miehensä ja poikansa kanssa Skövdessä, ja hän on ollut Ruotsissa nyt kahdeksan vuotta. Merkkivuosi 1993, jolloin ensimmäinen Volvo FH -kuorma-auto tuli markkinoille, on hänen syntymävuotensa, joten hänellä ei ole omia muistikuvia ensimmäisestä FH-kuorma-autosta.

– Ei tietenkään! Olin äitini vatsassa, kun kuorma-auto lanseerattiin. En ollut kuullutkaan Volvo FH ‑kuorma-autoista, ennen kuin tulin Ruotsiin. Kuorma-auto ja tietenkin sen moottori ovat käsittääkseni menestyneet erittäin hyvin. On mukavaa olla valmistamassa jotakin sellaista, mikä on suuri ja tärkeä osa tätä kuorma-autoa.

Nesman kollegalla Daniel Lundgrenilla tämä tunnettu kuorma-auto ja sen tuiki tärkeä ensimmäinen D12-moottori sen sijaan pyörivät mielessä lähes päivittäin. Hän toimi kokoonpanolinjan työntekijänä vuonna 1993, ja hän muistaa ensimmäisen kokoamansa moottorin oikein hyvin.

– Olin ylpeä siitä, että joku ajaisi pian "minun moottorillani" varustettua kuorma-autoa, hän toteaa hymyillen. 

Hänellä on työssään kaksi eri vastuualuetta: tuotevalvonnan ja tuotannon vaatimustenmukaisuuden testauksen työnjohtotehtävät sekä laadunvalvonnan edistämistehtävät. Ensin mainittu kattaa moottorin testaamisen ja jälkimmäisessä keskitytään tuotannon laatuongelmien ehkäisemiseen. Daniel on ollut yrityksen palveluksessa 17-vuotiaasta saakka.

– Kun aloitin työt, melkein kaikki tehtiin manuaalisesti. Nyt Nesma Odiso ohjaa robotteja, joita ei vielä takavuosina käytetty kokoonpanossa. Ilmapiiri työpaikalla ei kuitenkaan ole muuttunut. Volvo on myös urakehityksen kannalta oivallinen yhtiö, ja sitä minä todella arvostan. Siinä neuvo, jonka haluan antaa Nesmalle. Kehitä ja kouluta itseäsi, sillä mahdollisuuksia siihen on täällä yllin kyllin, Daniel kertoo.

Nesma nyökkää. Robottien ohjaaminen kuuluu hänen tehtäviinsä, mutta niiden käyttäjältä vaaditaan paljon.

– Alkuvaiheessa se oli hankalaa. Voin vain kuvitella, millaista oli silloin, kun kaikki tehtiin manuaalisesti, hän kertoo. 

Ja mitä tulee itsensä kehittämiseen ja sitä koskeviin neuvoihin, hänellä on jo suunnitelmia tulevaisuuden varalle.

– Lähden jatkokoulutukseen täällä Skövdessä, ja tarkoitus on opiskella liiketaloushallintoa. Jäisin mielelläni Volvolle, mutta valmistuttuani olisin varmasti kiinnostunut tehtävistä talousosastolla.

Kun kävelemme tehdassalin halki, Daniel ja Nesma tervehtivät vastaantulijoita iloisesti. Skövde on melko pieni ruotsalainen kaupunki, ja Volvon tehdas on tärkeä osa kaupungin identiteettiä.

– Ihmiset ovat työskennelleet täällä jo sukupolvien ajan. Poikani, joka on syntynyt niin ikään vuonna 1993, on nyt täällä töissä, Daniel kertoo. Nesma jatkaa:

– Hänelläkin on yhteinen syntymävuosi Volvo FH:n kanssa. Hieno juttu! 

Faktoja Nesma Odiso
Ikä: 24 (marraskuussa 25)
Asuinpaikka: Skövde
Perhe: Aviomies ja poika
Toimenkuva Volvolla vuonna 1993: En ollut vielä syntynyt.
Nykyinen työ Volvolla: Koneenkäyttäjä
Parasta Skövden tehtaalla: Kotoisa ilmapiiri ja mahdollisuus kehittää itseään.
Vapaa-aika: Treenaan ja vietän aikaa perheeni kanssa.

 

Faktoja Daniel Lundgren
Ikä:
48
Asuinpaikka: Skövde
Perhe: Kolme aikuista lasta, lapsenlapsia ja koira Sixten
Toimenkuva Volvolla vuonna 1993: Koneenkäyttäjä; mukana rakentamassa uutta osastoa D12-moottorin kokoonpanolinjaa varten.
Nykyinen työ Volvolla: Tuotevalvonnan ja tuotannon vaatimustenmukaisuuden testauksen esimies.
Testaus (50 %) ja laadunvalvonta (50 %).
Parasta Skövden tehtaalla: Kaikki upeat ihmiset!
Vapaa-aika: Remontoin kotia, ajan moottoripyörällä ja vietän aikaa perheen ja koiran kanssa.

 

Faktoja Skövden tehdas 

  • Skövden tehdas kuuluu Volvo Group Trucks Operations ‑toimintoihin, ja laitoksen juuret ovat yli sadan vuoden takana. Tätä nykyä se on maailmanluokan tuotantolaitos, joka toimittaa Volvo konsernille dieselmoottoreita ja osia. 
  • Työntekijöiden määrä: noin 3 000 
  • Skövden tehtaan kokonaispinta-ala on 265 000 m², joka tarkoittaa noin 50 jalkapallokenttää.
  • Skövden tehtaan keskeiset toiminnot ovat sulatto-, työstö- ja kokoonpanotoiminta. Tehdas vie moottoreita ja moottorinosia Volvo Groupin tuotantolaitoksiin maailman kaikille mantereille.