Kuorma-autot

Kuorma-auto kertoo kuntonsa

Volvo kuorma-auto on varustettu etäyhteydellä ja antureilla, jotka mittaavat osien toimintakuntoa. Näin huoltotarpeet voidaan ennakoida tarkasti ja huollot pystytään optimoimaan. Tämä parantaa kuorma-auton käyttöastetta ja kuljetusyrityksen kannattavuutta, sanoo Suomen Volvo Trucksin jälkimarkkinajohtaja Tommy Lindholm.
Tommy Lindholm
– Tulevaisuudessa voidaan arvioida tarkasti, kuinka kauan kuorma-auto kestää tietyissä olosuhteissa ja ajotehtävissä, sanoo Tommy Lindholm.

Mitä hyötyä etäyhteydestä on asiakkaille?

Telematiikka ja kuorma-auton toimintakunnon seuraaminen ovat asiakkaille näkymätön järjestelmä, joka mahdollistaa, että Volvo pystyy nostamaan entisestään huoltopalvelujensa tasoa. Kun kuorma-auton kunto on etukäteen tiedossa, huolto osaa ennakoida tarvittavat työt. Myös tarvittavat varaosat voidaan tilata paikalle etukäteen, mikäli niitä ei löydy hyllystä.

Kun seuraamme kuorma-auton toimintakuntoa ennakoidusti, osaamme arvioida tarkasti huoltoon tarvittavan ajan. Lisäksi huolto menee nopeammin läpi, kun olemme voineet varata oikean mekaanikon ja tilata oikeat varaosat paikalle. Myös vianetsintä on tehokkaampaa etukäteistietojen ansiosta.

Miten etäyhteys teknisesti toimii?

Kun etäyhteydet ovat auki, Volvo kuorma-auto välittää koko ajan tietoa omasta kunnostaan. Etäyhteydet ovat sisältyneet Volvo Gold -huoltosopimukseen, mutta tänä vuonna ne aukeavat myös Silver- ja Blue-tason huoltosopimusasiakkaille. Palvelu uudistuu myös niin, että etäyhteydet voi hankkia myös omana, erillisenä palvelunaan.

Korjaamot seuraavat kuorma-autojen kuntoa. Kun järjestelmä hälyttää, korjaamo tutkii, pitääkö kuorma-auto kutsua aikaisemmin huoltoon vai voiko esimerkiksi jarrupalat vaihtaa seuraavan suunnitellun huoltokäynnin yhteydessä. Anturit mittaavat Volvo kuorma-auton jarrupalojen ja kytkinlevyjen kulutuspintaa sekä ilmankuivaimen kuntoa. Ne lähettävät tiedon ohjausyksikölle, joka välittää tiedot telematiikkayhteyden kautta palvelimelle. Tätä tietoa ja huoltosuunnitelmia hallitaan samalla sovelluksella.

Miten palvelua kehitetään?

Volvo kehittää palvelujaan koko ajan paremmiksi ja kerää enemmän tietoa. Näin kuorma-autosta tulee entistäkin älykkäämpi. Tulevaisuudessa tiedon ja sitä analysoivien algoritmien avulla voidaan arvioida tarkasti, kuinka kauan kuorma-auto kestää tietyissä olosuhteissa ja ajotehtävissä.

Kerättävästä tiedosta tulee myös käyttäjäystävällisempää, eli sitä on helpompi hyödyntää tulevaisuudessa. Tiedämme tarkasti etukäteen, mitä kuorma-autolle tulee tehdä huollossa. Ja tarvittaessa kuorma-auto kutsutaan huoltoon myös suunniteltujen käyntien välissä.

Mikä on etäyhteyksien merkitys kuljetusyrityksille?

Volvo kuorma-autojen tekniikka kehittyy koko ajan, joten etäyhteyksien merkitys kasvaa. Kuljetusyritykset luonnollisesti haluavat, että kuorma-autot ovat tien päällä tuottavassa työssä. Volvo haluaa palvella asiakkaitaan mahdollisimman hyvin, ja etäyhteyksien ansiosta huoltotarpeet voidaan ennakoida paremmin. Pidemmällä aikavälillä etäyhteyksien ja anturien avulla voidaan parantaa varaosien laatua ja pidentää käyttöikää.

VOLVO HUOLTOSOPIMUKSET

Volvo Gold

Kaikki ennakoivat huollot ja kuorma-auton korjaukset sisältyvät sopimukseen, joten kustannukset ovat täysin hallittavissa.

Volvo Silver

Ennakoivat huollot ja huoltosuunnitelma kuuluvat sopimukseen, samoin voimansiirtolinjan korjaukset. Näin vältytään yllättäviltä ja kalliilta korjauksilta.

Volvo Blue

Sopimukseen sisältyy ennakoiva huolto, joten huollon kustannukset ovat valmiiksi tiedossa.