Volvo Trucksin ajovalot - revontulten loistetta

Jää on toiminut innoittajana Volvo Trucksin ajovalojen muotoilussa. Vanhempi suunnittelija Maria Balthammar kertoo, kuinka luonnolla on ollut osansa Volvo Trucksin tunnusomaisimpiin kuuluvan piirteen suunnittelussa.
Volvon ajovalot

Jään rakenne ja ilme on toiminut suoraan Volvo Trucksin ajovalojen legendaarisen muotoilun innoittajana.

Kun lumi ja jää talvella peittävät maiseman, kaikki muuttuu toisenlaiseksi.

– Talvi tuo valon takaisin, kertoo Maria Balthammar, joka toimii vanhempana suunnittelijana Volvo Trucksilla.

– Tuttu ja arkinen saa uudenlaisia muotoja. 

Suunnittelutiimi

Kauniin ja omaleimaisen muotoilun lisäksi Volvo Trucksin suunnittelutiimin on pitänyt ottaa huomioon myös kaikki käytännön näkökohdat. Esimerkiksi polttimoiden vaihtamisen on oltava helppoa, ja valojen on kestettävä hyvin ankaraa säätä.

Volvo Trucksin ajovalojen muotoilu ammentaa suoraan tästä jäisestä maisemasta. Jään rakenne ja ilme on toiminut suoraan ajovalojen legendaarisen muotoilun innoittajana.

– Me Volvo Trucksilla pyrimme aina yksinkertaistamaan ilmaisua, Balthammar kertoo.
– Mietimme aina, kuinka voisimme pelkistää muotoilua ja tehdä siitä entistäkin selkeämpää. Siksi luonto on meille niin tärkeä inspiraation lähde.

Tunnusomaiset V-malliset huomiovalot, jotka kertovat ajoneuvon olevan liikkeessä, muistuttavat maitolasia ja herättävät mielikuvan jäätiköstä. Ajovaloumpio on muilta osin läpinäkyvä – kuin vastajäätynyttä järveä peittävä ohut jääkerros. 

Volvon tunnistaa tien päällä heti ajovalojen muotoilusta.

– Useimmissa autoissa ajovalot ovat vaakasuuntaiset, ja suojus on tavallisesti himmennetty, joten muoviumpion sisään on hankala nähdä, Balthammar kertoo.

– Volvon ajovalot ovat kuitenkin erilaiset. Läpinäkyvän ulkokuoren ansiosta ajovalojen jokainen osa on näkyvissä omassa valopaikassaan. Huomiovalojen reunustama pystysuuntainen muoto antaa ajovaloille niiden tunnusomaisen ilmeen. Kun Volvo kuorma-auto tulee vastaan, sen tunnistaa valoista oikopäätä Volvoksi.

Luonnostelma ajovaloista

Kun kuorma-auto tulee tien päällä vastaan, sen tunnistaa valoista oikopäätä Volvoksi, Balthammar kertoo.

Pyrimme jatkuvasti löytämään uusia tapoja helpottaa kuljettajan elämää ja parantaa turvallisuutta ajovalojen avulla.

Maria Balthammar

vanhempi suunnittelija, Volvo Trucks

Maria Balthammar luonnostelee

Kuorma-auton jokaisen osan on näytettävä hyvältä, mutta ratkaisujen on oltava myös rakenteellisesti toimivia, Balthammar kertoo.

Vahvassa muotoilussa on kyse yhtä lailla paitsi esteettisessä ja omaleimaisesta muodosta myös käytännön näkökohdista.

– Kuorma-auton jokaisen osan tai ominaisuuden on näytettävä hyvältä, mutta ratkaisujen on oltava myös rakenteellisesti toimivia, Balthammar kertoo. 

– Ajovalojen suunnittelussa tämä tarkoittaa, että ne on saatava auki ja polttimo tai LED-valo on voitava vaihtaa. Kuorma-auton on myös kestettävä äärimmäistä kuumuutta ja kylmyyttä. Tämä on huomioitava ajoneuvon jokaisessa osassa, sillä materiaali laajenee ja kutistuu lämpötilan muuttuessa. Osien väliin voi jäädä aukkoja materiaalin koon vaihdellessa, hän kertoo.

Maria Balthammar

Maria Balthammar on työskennellyt Volvo Trucksin palveluksessa kuusi vuotta.

Kestävyyden parantamiseksi ja valojen eri elementtien yhdistämiseksi Volvo Trucksin suunnittelutiimi otti oppia eräästä toisesta luonnonilmiöstä – kerrostumista.

Mikä on paras tapa säilyttää muoto ja lujuus, jos kohde vuoroin supistuu ja laajenee? Luonnossa rakenteet ovat usein kerrostuneita, mikä tekee niistä kestäviä. Näissä valoissa erilliset kerrostetut elementit yhdistyvät ja muodostavat kokonaisuuden. 

Ajovalot ovat turvallisuuden kannalta välttämättömät – etenkin pohjoisen ankarassa talvessa, kun päivät ovat lyhyitä ja vuoroja ajetaan usein pimeän aikaan. Niinpä Volvo Trucksin suunnittelijat kehittävät jatkossakin uudenlaisia, innovatiivisia valoratkaisuja.

– Uudet LED-teknologiat tuovat mukanaan monenlaisia mahdollisuuksia, Balthammar kertoo. – Pyrimme jatkuvasti löytämään uusia tapoja helpottaa kuljettajan elämää ja parantaa turvallisuutta ajovalojen avulla. Määrätynlainen valo voi esimerkiksi parantaa kuljettajan tarkkaavaisuutta. Uusia mahdollisuuksia on valtavasti.

Maria Balthammar

Tehtävä: vanhempi suunnittelija, Volvo Trucks
Ikä: 41
Työvuosia Volvolla: 6.

 

Related News

Suunnittelutavoitteena hyvä näkyvyys

Volvo FH:n uusi taustapeili antaa paitsi erinomaisen näkyvyyden myös ilmettä kuorma-autolle....

Selkeä työympäristö

Volvon selkeässä ja puhdaslinjaisessa kojelaudassa yhdistyvät skandinaavinen tyyli, toiminnallisuus ja käytön helppous....

Aerodynamiikan parantaminen vaatii tasapainottelua

Volvo FH:n aerodynaamisten parannusten ansiosta asiakkaat ovat pystyneet parantamaan tuottavuuttaan entisestään....

Suodata artikkeleita

5 true 5