Volvo 90 vuotta turvallisuuden asialla

Muun muassa seuraavat turvallisuuteen liittyvät merkkipaalut ovat osa paitsi Volvon, myös koko alan historiaa.
Volvo kuorma-autot eri vuosikymmeninä

Volvo Suomessa 90 vuotta!

Volvo Trucks täytti 90 vuotta 20. helmikuuta 2018 ja Volvo valmisti ensimmäisen kuorma-autonsa Göteborgissa 1928. Myös Suomeen perustettiin Volvo Finland samana vuonna. Suomi oli Volvon ensimmäinen vientimarkkina, ensimmäinen Volvo kuorma-auto saapui Turkuun 1928. Volvo yrityksenä on perustettu vain vuotta aiemmin, 1927, perustajina Assar Gabrielsson ja Gustaf Larson. Nimi Volvo on latinaa ja tarkoittaa ”minä pyörin”.

Vuonna 1928 Volvo vuokrasi Helsingistä Mikonkatu 7:stä yhden huoneen. Sieltä tiemme on kulkenut koko Suomen kattavaksi verkostoksi aina nykytilanteeseen, jossa verkostossamme työskentelee liki tuhat raskaan kaluston ammattilaista. Tänään Volvo on Suomen myydyin ja alan johtava kuorma-automerkki.

90 vuotta turvallisuuden asialla

turvavyö

Muun muassa seuraavat turvallisuuteen liittyvät merkkipaalut ovat osa paitsi Volvon, myös koko alan historiaa.

 

1959

Volvo kehitti ensimmäisenä kolmipisteturvavyöt ja antoi keksinnön koko autoteollisuuden käyttöön. Turvavyö pelastaa enemmän ihmishenkiä liikenteessä kuin mikään muu ominaisuus. Yli puolessa onnettomuuksia, jotka johtavat kuorma-autonkuljettajan kuolemaan, olisi kuolema voitu välttää käyttämällä turvavyötä.

1960

Volvo esittelee kuorma-auton turvaohjaamon. Tämä käynnisti uudenlaisen ajattelutavan kuorma-autojen muotoilussa.

1969

Volvon onnettomuuksien tutkintalautakunta (ART) perustetaan. Lautakunta on tutkinut tuhansia liikenneonnettomuuksia. Tiivis yhteistyö Volvo tuotekehityksen kanssa on johtanut merkittäviin tuloksiin mm. turvallisuutta parantavien teknisten ratkaisujen kehitystyössä.

Pysähdy, katso, vilkuta

1983

Volvo busseihin kehitetään ABS – Anti Blocking System, lukkiutumaton jarrujärjestelmä

2000-luku

Runsaasti uusia turvallisuusominaisuuksia, erityisesti kuljettajan työtä helpottavia ja inhimillisen virheen mahdollisuutta madaltavia järjestelmiä.

Esimerkkejä näistä parannuksista kuorma- ja linja-autoissa ovat ESP-vakausjärjestelmä, etutörmäyssuoja, alleajosuojat, kaistavahti, kaistanvaihtovahti ja hätäjarrulla varustettu törmäysvaroitin. Kuorma- ja linja-autoissa kuljettajan näkyvyyttä ympäristöönsä myös parannetaan jatkuvasti.

Volvo alkaa opastaa lapsia liikennekäyttäytymisessä Pysähdy, katso, vilkuta –ohjelmalla.

Related News

Törmäystestejä ja simulointeja – tutkintalautakunta ehkäisee onnettomuuksia

Vuodesta 1969 lähtien Volvon onnettomuuksien tutkintalautakunta (ART) on tutkinut tuhansia liikenneonnettomuuksia. Tiivis yhteistyö Volvo Trucksin tuotekehityksen kanssa on johtanut merkittäviin tuloksiin niin turvallisuutta parantavien teknisten ...

Lasse Ojala selvisi vammoitta ohjaamon turvallisuuden ansiosta

Viime toukokuussa padasjokelainen kuljetusyrittäjä Lasse Ojala oli ajamassa kivihiilikuormaa Loviisasta Lahteen....

Minuutti asiaa turvavöistä

Vuonna 1959 Volvo esitteli kolmipisteturvavyön. Se oli Volvon lahja maailmalle. Kolmipisteturvavyöstä on tullut vakiovaruste koko autoteollisuudessa. Se on pelastanut enemmän ihmishenkiä liikenteessä kuin mikään muu tekninen ominaisuus. ...