Kuorma-autot

Kuinka valitsen oikean rahoituksen kuorma-autolleni?

Valittaessa rahoitusmuotoa kuorma-autoa ostettaessa on hyvä huomioida oman yrityksen taloudellinen tila, taseen ja tuloksen teon kannalta. VFS Finland Ab, tuttavallisemmin Volvo Rahoitus, auttaa oikean rahoitusmuodon valinnassa.

-  Esimerkiksi jos yritys on jo hyvin velkainen, kannattaa miettiä olisiko osamaksurahoitus oikea vaihtoehto. Vanhat tottumukset tai perinne ei ole hyvä valintakriteeri. Valinnassa on hyvä käyttää ulkopuolista apua, esimerkiksi yrityksen tilintarkastajalla voi olla mielipide oikeasta rahoitusmuodosta, Anders Stenbock, Volvo Rahoituksen Suomen myyntijohtaja, kertoo.

Kannattaa aina varautua pahan päivän varalle ja munien asettaminen yhteen koriin ei aina ole viisasta. Fiksu yritys hajauttaa ja käyttää kaikkia rahoituslähteitä.

Rahoitustuotteilla on eroa

Volvo Rahoitus palvelee koko Volvon jälleenmyyjäverkostoa Suomessa ja tarjoaa asiakkaille joustavia rahoitusratkaisuja yhdessä jälleenmyyjän kanssa. Rahoitusvaihtoehdoista asiakas voi valita osamaksu-leasingin tai huoltoleasingin.

Osamaksurahoitus eli Turvalaina tähtää omistusoikeuden siirtoon. Asiakas kirjaa rahoituksen velkana taseeseen ja tekee oman poistosuunnitelman. Tällöin päätetään jo etukäteen, että varsinaisen vuokrakauden jälkeen asiakas haluaa omistaa auton.

Rahoitusleasingia puolestaan ei kirjata velkana taseeseen, vaan vuokraerät voi vähentää tuloslaskelmassa. Omaa poistosuunnitelmaa ei tarvitse tehdä. Asiakas jättää kauden jälkeiset vaihtoehdot avoimiksi eikä omistusta ole pakko siirtää. Sopimusta voidaan jatkaa, asiakas voi osoittaa autolle uuden omistajan tai saada hyvitystä siitä, kun vaihtaa uuteen Volvo kuorma-autoon.

Huoltoleasing eli Balanssi on rahoitustapa, joka sisältää myös huoltosopimuksessa mainitut huollot. Asiakas maksaa tuolloin vain käytöstä sopimusajan aikana ja palauttaa auton sopimuskauden päätyttyä. Kirjanpidollisesti huoltoleasing käyttäytyy kuten rahoitusleasing.

- Hyvin usein kuulemme asiakkaalta, että omistaminen on tärkeää. Jos rahoittaa muulla tavalla kuin osamaksurahoituksella niin ”kylillä” puhutaan, että on köyhä. Kaikkien rahoitusmuotojen rekisteriotteessa varsinaisen rahoituskauden aikana on VFS merkitty omistajaksi ja asiakas haltijaksi, eli rahoitusmuodolla ei ole vaikutusta rekisteriotteen tietoihin, Stenbock sanoo.

Kuinka valita oikea rahoitusmuoto?

Kun rahoitusmuotoa arvioi, kannattaa myös arvioida yrityksen lähivuosien muut rahoitustarpeet. Yrittäjän kannattaa miettiä muun muassa seuraavia kysymyksiä:

• Mitä muita investointeja yritys on tekemässä?
• Mitä jos jotain yllättävää tapahtuu ja yritys tarvitsee käyttöpääomaa laajentumiseen tai uusien asiakassuhteiden hankkimiseen ja luomiseen?
• Haluaako yritys käyttää rahoitukseen aina omaa pankkia?

- On hyvä muistaa, että pankit ja ei-pankkiomisteiset rahoituslaitokset eivät välitä tietoa toinen toisilleen. Näin yrityksellä voi olla monta eri rahoituslähdettä käytössään. Rahoitusyhtiöt eivät pääsääntöisesti myönnä lainoja, kun taas pankki toimii kuin tavaratalo ja heiltä löytyvät kaikki vaihtoehdot, Stenbock sanoo, ja jatkaa:

- Kannattaa aina varautua pahan päivän varalle ja munien asettaminen yhteen koriin ei aina ole viisasta. Fiksu yritys hajauttaa ja käyttää kaikkia rahoituslähteitä. Irtain omaisuus, mikä yleensä myös toimii rahoituksen vakuutena, on hyvä pitää erillään omasta pankkisuhteestaan. Lainat yleensä vaativat lisävakuuksia. Kun tarve syntyy ja yritys on keskittänyt rahoituksen yhteen lähteeseen, rahoittajan on silloin usein arvioitava kokonaisriski. Kaikilla rahoittajilla tulee aina ns. katto vastaan ja voimme rahoittaa vain tietyn määrän.

Kun seuraavan kerran olet valitsemassa uutta Volvo kuorma-autoa tai bussia, pyydä rahoitustarjous omalta myyjältä. Myyjä kartoittaa yhdessä VFS:n kanssa parhaimmat vaihtoehdot sinulle, ja säästät aikaa

VFS Finland Ab on Volvo Konsernin tytäryhtiö, joka tarjoaa rahoitusratkaisuja Volvo asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Sillä on toimintaa 44 maassa ja noin 1400 työntekijää. Suomessa Volvo Rahoitus on toiminut vuodesta 1998 omana yhtiönä. Samana vuonna Volvo Rahoitus keskittyi rahoittamaan Volvon raskasta kalustoa, mihin kuuluu Volvo kuorma-autot, bussit ja maansiirtokoneet.

Yritys työllistää Suomessa 7 henkilöä. Tämän lisäksi 3 henkilöä tekee työtä Göteborgista käsin, minne talousosasto on keskitetty kaikkien Pohjoismaiden osalta. Suomen Volvo Rahoitus on osa pohjoismaista organisaatiota, joka taas on osa pohjoisen Länsi-Euroopan aluetta. Volvo Rahoituksen pääkonttori sijaitsee Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan Greenboroughissa, missä myös sijaitsee Mack kuorma-autojen tehdas.

- Kun seuraavan kerran olet valitsemassa uutta Volvo kuorma-autoa tai bussia, pyydä rahoitustarjous omalta myyjältä. Myyjä kartoittaa yhdessä VFS:n kanssa parhaimmat vaihtoehdot sinulle, ja säästät aikaa. Oman rahoituksen järjestäminen vie aikaa ja sen ajan voi varmasti käyttää hyödyllisemmin, Stenbock päättää.

Lue lisää Volvo Rahoituksesta