Kuorma-autot

Mitä enemmän akkukapasiteettia, sitä parempi – vai mitä?

Kuinka pitkälle yhdellä latauksella voi ajaa? Yleisimmät sähköajoneuvoja koskevat kysymykset liittyvät niiden toimintasäteeseen. Mitä pidemmälle virta riittää, sitä parempi – vai mitä?
Päivittäistavaran kaupunkijakelu.

– Energiaa on tietenkin oltava riittävästi, jotta työssä tarvittava matka voidaan ajaa. Ei kuitenkaan ole mitään syytä ahtaa mukaan enemmän akkuja kuin mitä todellisuudessa tarvitaan, sanoo Anna Thordén, joka toimii sähköajoneuvojen tuotepäällikkönä Volvo Trucksilla. 

Kaupunkikuljetuksissa on usein tärkeämpää kuljettaa raskaita kuormia kuin ajaa pitkiä matkoja. Tyypillisellä kaupunkijakeluautolla ajetaan harvoin yli 200 km päivässä, ja jäteautoilla ajetaan vielä huomattavasti vähemmän. Jotta hyötykuorman suuruus ja toimintasäde ovat tasapainossa, akkukapasiteetti on optimoitava yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tämä muodostaa tehokkaiden ja taloudellisten kuljetusten perustan, ja samalla ympäristövaikutukset jäävät mahdollisimman pieniksi. 

– Asiantuntijamme analysoivat kuljetustehtävät, suunnitellut reitit, pinnanmuodot, toivotun kuormakapasiteetin ja lataustarpeet tapauskohtaisesti. Sen jälkeen ehdotamme ratkaisua, joka täyttää asiakkaan käytettävyys- ja tuottavuusvaatimukset. Tämä koskee koko kuorma-autoa, myös sen akkuja, Thordén kertoo.

Kuinka pitkälle yhdellä latauksella sitten voi ajaa? Yksinkertainen vastaus on, että jopa 300 km.* Paras vastaus on kuitenkin kysymys: kuinka pitkälle sinun tarvitsee ajaa? 

*Kaupunkijakeluun tarkoitettu Volvo FL Electric -malli, jonka akkukapasiteetti on 100–300 kWh.