Volvo kuorma-autot

Suomi

×

Yritystoimintaa ympäristöä kunnioittaen

Syrjäisessä Cuneon maakunnassa italialainen lemmikkiruokien tuottaja Monge & C Spa harjoittaa ympäristöystävällistä liiketoimintaa. Kuorma-autoilla on siinä tärkeä rooli, sillä niillä tehdään toimituksia 8 000 italialaiselle asiakkaalle.
Monge & C Spa vie lemmikkiruokatuotteita 82 maahan tukikohdastaan Italian maaseudulta.

Iltapäivä on aurinkoinen Monge Groupin tuotantotiloissa, jotka sijaitsevat pienen Monasterolo di Saviglianon kylän laitamilla. Maisemaa hallitsevat suuret tehtaat, jotka ovat koko Euroopan suurimpia ja kehittyneimpiä lemmikkiruoan tuotantolaitoksia ja integroidun tuotantoketjun ansiosta vieläpä kokonaan omavaraisia. Yhtiö tekee kaiken itse tuoreiden raaka-aineiden kuljetuksista ja omien lemmikkiruokien ja purkkien tuotannosta aina kotimaan pakkaus- ja jakelutehtäviin saakka. Kaikkien tuotantotilojen katolle sijoitetut aurinkopaneelit ovat yksi merkki siitä, että tämä yritys pyrkii olemaan niin ympäristöystävällinen kuin suinkin mahdollista.

 

– Huoli ympäristöstä on liiketoimintamme luonteen vuoksi erottamaton osa yhtiötä, sillä kierrätämme teurastamoiden sivutuotteita ja valmistamme niistä uusia tuotteita, kertoo perheyrityksen toimitusjohtaja Domenico Monge.

Monge Groupin tarina alkoi näistä samoista maisemista jo vuonna 1963, kun Domenicon isä Baldassarre Monge perusti siipikarjatilan. Perheellä oli syömishäiriöistä kärsivä koira, jolle eläinlääkäri neuvoi syöttämään kanaa. 

– Olin vasta pieni lapsi, mutta muistan, kuinka isä käytti painekattilaa äidin keittiössä ja aloitti lemmikkiruokien valmistuksen ja purkituksen. Jossakin vaiheessa hänelle valkeni, että tuotteille saattaisi olla kysyntää, ja vähän kerrallaan laajensimme liiketoimintaa, Domenico Monge muistelee.

Siipikarjatuotanto oli monta vuotta yhtiön ydinliiketoimintaa, mutta kun Domenico ja sisaret varttuivat, he päättivät kehittää lemmikkiruokatuotantoa. Strategia osoittautui onnistuneeksi. Liiketoiminta on kukoistanut jo monta vuotta, ja esimerkiksi liikevaihto on saattanut toisinaan jopa tuplaantua vuoden aikana. Nykyään Monge Group on Italian kolmanneksi suurin lemmikkiruokien tuottaja, ja heidän tuotteitaan viedään 82 maahan. Vaikka yhtiön palveluksessa on 270 henkeä, kyseessä on edelleen perheyritys, jonka toiminta pohjautuu vahvasti perustajan alkuperäisiin ideoihin.

– Isä on kasvattanut meidät, lapsenlapset ja kaikki työntekijät alusta saakka kunnioittamaan samoja arvoja. Ympäristön kunnioittaminen on hänelle eettinen kysymys, ja pyrimmekin jatkuvasti pienentämään energiankulutustamme. Käyttämällä aurinkopaneeleja, vähentämällä vedenkulutusta, ohentamalla purkkeja ja hyödyntämällä muita energiaa säästäviä menetelmiä olemme onnistuneet pienentämään energiankulutusta jopa 50 prosenttia, Domenico Monge kertoo ja täydentää:

– Integroitu tuotantoketju on ehdoton vahvuutemme. Logistiikkamme on integroitu tiiviisti tuotantoaikatauluun, ja tämä parantaa tehokkuuttamme, pienentää kustannuksia ja edistää asiakkaiden saaman palvelun laatua. Tämä on meille ensiarvoisen tärkeää, sillä toimitilamme sijaitsevat kaukana varsinaisilta markkinoilta.

Huoli ympäristöstä on liiketoimintamme luonteen vuoksi erottamaton osa yhtiötä.

Yhtiö sijaitsee paikassa, jota kutsutaan huonojen teiden ja heikkojen liikenneyhteyksien vuoksi usein ”Cuneon saareksi”, joten omat logistiikkatoiminnot ovat olleet Mongelle alusta saakka välttämättömiä. Yhtiö omistaa Monge Logistica ‑nimisen yrityksen. Sen kalustoon kuuluu 48 ajoneuvoa, joista 40 on Volvoja. Näillä ajoneuvoilla tuoreita raaka-aineita noudetaan ja toimitetaan tehtaille päivittäin, mutta niillä kuljetetaan myös tavaraa asiakkaiden kuljetusreittien solmukohtiin ja Italian markkinoiden kuljetuskeskuksiin. Tämä muodostaa kaikkiaan 30 prosenttia yhtiön kokonaismyynnistä. Erittäin suorituskykyiset ja polttoainetehokkaat ajoneuvot ovat välttämättömiä kapeilla teillä ja vuoristoisilla reiteillä, jotka tekevät ajo-olosuhteista Cuneossa erityisen hankalat.

– Hankimme ensimmäiset Volvo kuorma-automme 1980-luvun alkupuolella – kaksi Volvo F720 ‑kuorma-autoa, joita ajoin itse. Valitsimme Volvon, koska ne ovat huippulaadukkaita, ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä kuorma-autojen suorituskykyyn. Volvosta on tullut osa perinteitämme, Domenico Monge kertoo.

Vaikka Monge Group on ollut tyytyväinen kuorma-autoihin, he etsivät aina uusia keinoja ympäristötehokkuutensa parantamiseen. Domenico Monge suunnitteleekin nyt kaasukäyttöisten LNG-kuorma-autojen ostamista Volvolta ja kertoo, että halu perehtyä uudenlaisiin ratkaisuihin on perheyrityksellä verissä:

– Tutkimus- ja kehitystyö on aina ollut keskeinen osa menestystämme. Kaasukäyttöiset ajoneuvot eivät pelkästään auta ympäristöä. Niistä on hyötyä myös yrityksellemme, kun suorat ja epäsuorat kustannukset pienenevät, sillä polttoainekustannuksia pyritään varmasti pienentämään eri keinoin. Samalla se tekisi lopun hankalaksi käyneistä dieselvarkauksista, sillä LNG:tä ei voi siirtää, hän kertoo.

Monge Group tutkii myös keinoja ajoneuvojen aerodynamiikan parantamiseen eri ratkaisuilla ja opettaa kuljettajiaan pienentämään polttoaineenkulutusta. Yhtiö on laatinut omat yhteiskuntavastuuohjeet, jossa ympäristöstä huolehtiminen ja rehelliset toimintaperiaatteet ovat keskeisellä sijalla. Kun yhtiö värvää uusia työntekijöitä, heidät perehdytetään aina yhteiskuntavastuuohjeisiin. Kahdesti vuodessa Monge Group järjestää koulutusta, jotta hyvän käytöksen periaatteet välittyvät varmasti työntekijöille, asiakkaille ja toimittajille. 

Kaasukäyttöiset ajoneuvot eivät pelkästään auta ympäristöä. Niistä on hyötyä myös yritykselle, kun suorat ja epäsuorat kustannukset pienenevät.

– Yhteiskuntavastuuohjeissa on perustukset, joille yrityksemme on rakennettu. Panostamme merkittävästi kuljettajien käyttäytymiseen, sillä he edustavat meitä asiakkaiden joukossa ja ovat tärkeitä imagollemme. Koska he huolehtivat tuotetoimituksista, he ovat myös läheisesti tekemisissä vähittäismyyjien kanssa, Domenico Monge kertoo.

Hän on sitä mieltä, että kotiseutuhenki, halu oppia uusia taitoja ja kehittyä alalla ovat osaltaan vauhdittaneet yrityksen dynaamista kasvua. Tuotanto toimii nyt lähes täydellä kapasiteetilla, ja lemmikkiruokaa tuotetaan 70 000 tonnia vuodessa. Vuonna 2018 Monge Group kuitenkin avaa uudet tuotantotilat, ja tavoitteena on 150 000 tonnin vuosituotantovauhti. 

– Yrityksen tarina on ollut huikea, ja olemme tuloksiin erittäin tyytyväisiä. Toivottavasti kehitys myös jatkuu samanlaisena, hän toteaa. 

 

Kuljetusympäristö:

Monge & C Spa

Perustamisvuosi: 1963.
Pääjohtaja: Baldassarre Monge.
Toimitusjohtaja: Domenico Monge.
Markkinaosuus Italiassa: 9,1 %.
Vienti: Mongen tuotteita viedään 82 maahan.
Liikevaihto: 157 miljoonaa euroa (2016).
Henkilökuntaa: 270.
Lemmikkiruokapurkkien päivätuotantovauhti: 1 500 000 kpl.
Lemmikkiruokapurkkien vuosituotantokapasiteetti: 127 000 tonnia vuonna 2017, kasvamassa 200 000 tonniin vuonna 2018.
Ajoneuvokalusto: 48 kuorma-autoa, joista 40 Volvo kuorma-autoja.
Kuorma-autojen käyttöaika (ennen myyntiä): Kuusi vuotta.
CO₂-säästöjä aurinkopaneeleilla: 1 059 tonnia CO₂:ta / vuosi.
Sähköä tehokkaasta yhteistuotannosta (kW/vuosi): 3 500 000 kW.

Lue lisää kaasukäyttöisistä kuorma-autoistamme:

Volvo FH LNG

Volvo FM LNG

Volvo FE CNG