Volvo kuorma-autot

Suomi

×

Yötila tekee yöajosta helpompaa ja turvallisempaa

Volvo Trucksin yötila voidaan kytkeä päälle painikkeen painalluksella, jolloin kojelaudan kaikki tarpeettomat taustavalot sammuvat ja mukavuus ja näkyvyys yöajossa paranevat.
Yötila kuljettajan istuimelta.
Yötila sopii parhaiten kaukokuljetuksia yöaikaan ajaville kuljettajille.

Volvo Trucksin onnettomuuksien tutkintalautakunnan mukaan inhimillinen tekijä, kuten rasitus, väsymys tai tarkkaavaisuuden herpaantuminen, on vaikuttavana tekijänä jopa 90 prosentissa kuorma-autojen onnettomuuksista. Yöajossa kojelaudan valoilla voi olla heijastava ja häikäisevä vaikutus. Kaukokuljettajilla tämä voi aiheuttaa väsymystä ja viedä huomiota, vaikka kaiken huomion pitäisi olla tiessä ja liikenteessä. 

 

– Ihmisen silmä on erittäin valoherkkä, ja vaikka kuljettajan huomio olisikin tiessä, kojelaudan valoilla voi olla häiritsevä vaikutus. Ne näkyvät kuljettajan näkökentän reunalla, kertoo Jonas Nordquist, joka toimii tuoteominaisuuksista vastaavana päällikkönä Volvo Trucksilla.

Kuljettaja voi aktivoida yötilan yhdellä painalluksella. Yötila on vakiovaruste kaikissa Volvo FH-, Volvo FM- ja Volvo FMX -kuorma-autoissa maailmanlaajuisesti. 

Yötilan ansiosta kuljettajan on helpompi keskittyä ja pysyä valppaana. Se on erittäin helppo ja nopea tapa päästä eroon häiriötekijöistä ja parantaa näkyvyyttä.

Yötilassa kaikki kojelaudan tarpeettomat valot kytketään automaattisesti pois päältä nopeus- ja kierroslukumittareita lukuun ottamatta. Kaikkien muiden katkaisimien ja hallintalaitteiden valot himmennetään, mutta turvallisuusjärjestelmät ja kuljettajaa varoittavat toiminnot toimivat normaalisti.

Kojelauta häikäisee näin vähemmän ja tuulilasissa näkyy vähemmän heijastuksia, joten kuljettaja voi keskittyä paremmin tiehen. Toiminto sopii parhaiten paitsi yöaikaan ajaville myös peruuttamiseen sekä muihin taitoa vaativiin ohjaustilanteisiin vaikeassa säässä tai haastavissa ympäristöissä, esimerkiksi perävaunua kytkettäessä tai irrotettaessa, sillä sivu- ja taustapeileissä ei näy ylimääräisiä heijastuksia.

– Yötilan ansiosta kuljettajan on helpompi keskittyä ja pysyä valppaana, toteaa Volvo Trucksin turvallisuuspäällikkö Carl Johan Almqvist. – Se on erittäin helppo ja nopea tapa päästä eroon häiriötekijöistä ja parantaa näkyvyyttä.

Yötila on vain yksi monista Volvo Trucksin kehittämistä turvallisuusominaisuuksista. Se on osa jatkuvaa työtä, jossa tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja kehittää kuljettajan työskentelyolosuhteita.

– Millään yksittäisellä ratkaisulla emme pääse nollan onnettomuuden tavoitteeseen. Siksi pyrimme kehittämään liikenneturvallisuutta monella eri rintamalla, Carl Johan Almqvist kertoo. – Tutkimme jatkuvasti erilaisia teknologioita ja ratkaisuja ja teemme yhteistyötä liikenneviranomaisten, kaupunkisuunnittelijoiden, valtioiden, tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa. Vaikka yötilalla yksinään onkin ehkä pieni vaikutus liikenneturvallisuuteen, kaiken tehdyn työn yhteisvaikutukset ovatkin jo erittäin merkittäviä.