Kuorma-autot

Valmistele kuorma-autosi uutta omistajaa varten

Jälleenmyyntiarvo vaikuttaa merkittävästi kuorma-auton omistamisen kokonaiskustannuksiin, joten se kannattaa huomioida alusta saakka. Pienet yksityiskohdat ratkaisevat usein, käykö kuorma-auto kaupaksi nopeasti vai hitaasti.
Volvo FH
Uutta kuorma-autoa tilattaessa tehtävät valinnat vaikuttavat merkittävästi sen jälleenmyyntiarvoon.

Käytettyjen kuorma-autojen ostajille tarjontaa verkossa on paljon, joten kilpailu markkinoilla on kovaa. Jäännösarvon turvaamiseksi kannattaa huolehtia siitä, että kuorma-auto erottuu joukosta ja täyttää ostajien tarpeet sekä odotukset.

Potentiaaliset ostajat on vakuutettava ennen kaikkea siitä, että kuorma-autoa on huollettu säntillisesti ja pidetty hyvin. Tämä tarkoittaa hyvää huolenpitoa, järkeviä investointeja ja kauaskantoista ajattelua. Asiakkailla on usein vain hetki aikaa tutkia ajoneuvoa, ja potentiaalinen kauppa voi kariutua alkuunsa, jos autossa on näkyviä merkkejä kulumisesta. Vaikka kyseessä olisi pelkkä pintavika, voi syntyä mielikuva laiminlyödystä huolenpidosta ja epäilys siitä, että ajoneuvo on heikossa kunnossa. Siksi ajoneuvosta kannattaa ehdottomasti huolehtia hyvin koko sen käyttöiän ajan. 

– Toinen omistaja hakee ennen kaikkea luotettavuutta – jopa ensimmäistä omistajaa enemmän, sillä heillä ei enää ole takuun tuomaa turvaa, kertoo Goran Travancic, joka vastaa Volvo Europen käytettyjen kuorma-autojen myynnistä. – Myyjän on pystyttävä esittämään kuorma-auton huoltohistoria, josta näkyy, että autoa on huollettu säännöllisesti valtuutetuilla korjaamoilla ja huolloissa on käytetty aitoja varaosia.

Kun uutta kuorma-autoa tilataan, houkutus räätälöidä erittely tarkkaan omien tarpeiden mukaan on usein suuri. Mutta mitä tarkemmin erittely määritellään, sitä pienempi on potentiaalinen ostajakunta käytettyjen ajoneuvojen markkinoilla. 

– Jos kuorma-auton erittely suunnitellaan nimenomaan aluealuejakeluun, sitä on hankala myydä myöhemmin kaukokuljetuksia ajavalle asiakkaalle, Travancic täydentää. – Asiakas tekee usein virheen siinä, että valitsee vähemmän hevosvoimia säästösyistä. Myynti vuosien päästä voi kuitenkin tällöin tuottaa hankaluuksia, koska useimmat asiakkaat haluavat nimenomaan enemmän hevosvoimia.

Ota huomioon jo kuorma-autoa ostaessasi, milloin se todennäköisesti myydään, ja ennakoi tulevien asiakkaiden tarpeet ja odotukset. Usein kannattaa investoida lisäominaisuuksiin tai kapasiteettiin, sillä investointi voidaan usein kattaa korkeammalla jälleenmyyntihinnalla. – Kuorma-auton arvo on se mitä asiakas on valmis maksamaan eikä yhtään enempää, Travancic kertoo. 

– Jos ostajaa ei löydy, arvo on yksinkertaisesti nolla.

 

Huolto
Hyvin dokumentoitu huoltohistoria ja valtuutetuissa korjaamoissa teetetyt huollot kertovat potentiaaliselle ostajalle, että ajoneuvo on moitteettomassa kunnossa.

Väri
Tavalliset värit ovat paras vaihtoehto, sillä yksilölliset värivalinnat ja erikoisvärit voivat kaventaa potentiaalista ostajakuntaa. Valkoinen on erityisen hyvä valinta, sillä seuraavan omistajan on tällöin helpompi täydentää ajoneuvoa oman yrityksen logolla ja tunnuksilla.

Varaosat
Aidot Volvo Varaosat kertovat ostajalle, että ajoneuvosta on huolehdittu hyvin ja että kuorma-auto on luotettava valinta.

Renkaat
Vanhat tai kuluneet renkaat romahduttavat heti kuorma-auton arvoa.

Ohjaamo
Suuri ohjaamo, jossa on enemmän tilaa ja kaksi vuodetta, saattaa olla kannattava investointi. Se helpottaa kuorma-auton myymistä eteenpäin.

Sisätilat
Pidä ohjaamo siistinä ja hyvässä kunnossa. Hajut ja vaurioituneet verhoilut karkottavat heti ostajia. 

Moottori
Markkinoilla suositaan yhä enemmän suuria hevosvoimia, joten investointi tehokkaaseen moottoriin maksaa pitkällä aikavälillä itsensä takaisin parantuneena jälleenmyyntiarvona.

Ilmanohjaimet
Ilmanohjainten puuttuminen voi antaa vaikutelman korkeasta kulutuksesta. Niiden jälkiasentaminen on kallista, joten ne kannattaa usein tilata jo uuteen kuorma-autoon.