Volvo kuorma-autot

Suomi

×

Kylmäkuljetukset

Kun Mark Clare osti maitoreitin ja perusti yrityksensä kaksikymmentä vuotta sitten, hän aloitti yhdellä kuorma-autolla. Tätä nykyä hänen yrityksensä on Irlannin suurimpiin kuuluva pakastekuljetusten ja lämpösäädeltyjen kuljetuspalveluiden toimittaja.
Mark Clare
Pian ensimmäisen kuorma-autonsa ostettuaan Mark Clare huomasi, että Irlannin markkinoilla oli kysyntää jäähdytettyjen tuotteiden ja pakastetuotteiden kuljetuksille.

Clare Distribution Services -yhtiön omistaja ja toimitusjohtaja Mark Clare on kiireinen mies. Hänen kuorma-autoillaan ajetaan nykyään Irlannin kaikissa 32 kreivikunnassa – yhtä lailla Dublinin vilkkaassa keskustaliikenteessä kuin Irlannin maaseudullakin. Vaikka henkilökuntaa on kokonaiset 95 henkeä, Clare on aktiivisesti mukana yhtiön päivittäisessä toiminnassa. Vielä kahden vuosikymmenen jälkeenkin hän nauttii vilskeestä ja vilinästä.

 

– Suhtaudun yritykseni johtamiseen hyvin käytännönläheisesti ja olen edelleenkin mukana siellä missä minua tarvitaan. Saatan esimerkiksi tehdä myyntityötä tai kiivetä kuorma-autoon. Todellinen intohimoni on kuitenkin ratkaisujen etsiminen asiakkaiden haasteisiin ja odotusten ylittäminen sinnikkäällä työllä – ja näin syntyvä ensiluokkainen palvelu, hän kertoo.

Asiakasmäärien kasvaessa tajusimme, ettei kalustossa kannata pitää käytettyjä kuorma-autoja, sillä niiden huoltaminen aiheuttaa tarpeettomia keskeytyksiä.

Mark Claren päätyminen Irlannin suurimman itsenäisen elintarvikejakelukaluston omistajaksi tapahtui ainakin osin sattumalta. Valmistuttuaan vuonna 1986 hän aloitti työt suuren tavaratalon myyntipäällikkönä. Siellä hän oppi erinomaisten henkilösuhdetaitojen ja hyvän asiakaspalvelun merkityksen. Hänen isällään oli tuolloin oma maidonkuljetusyritys, ja tämän hetkellisesti sairastuttua Mark otti isänsä liiketoiminnan hoitaakseen. Tykästyttyään aamuvarhaiseen maitoreittiin Clare päätti ostaa omat liiketilat isän toimitilojen vierestä, ja niin syntyi CDS vuonna 1997. Pian hän huomasi, että markkinoilla oli kysyntää jäähdytettyjen tuotteiden ja pakastetuotteiden kuljetuksille, ja näin käynnistyi aina tähän päivään saakka jatkuva menestystarina.

– Maitoreitillä ihmiset kyselivät, tiesinkö ketään joka voisi huolehtia jäähdytettyjen tuotteiden kuljetuksista tavarataloihin. Vaimoni Ann-Marie ja minä keskustelimme asiasta ja päätimme investoida ensimmäiseen kahden lämpötilan kuorma-autoon. Se osoittautui loistopäätökseksi, sillä meillä oli pian niin kiire, että maitokuljetukset jäivät osa-aikatyöksi, Clare muistelee.

Yritys siirtyi nopeasti vahvuudesta toiseen, ja vuonna 2001 Aryzta Foods -yhtiöstä tuli eräs heidän tuottoisimmista asiakkaistaan. Aryzta on maan suurimpia esipaistetun leivän tuottajia. CDS on kasvanut asiakkaansa rinnalla vuosien saatossa, ja samalla kaluston koko on tuplaantunut ja ajoneuvoja on vaihdettu uusiin. Nykyään Claren kaluston kaikki ajoneuvot ovat lämpötilasäädeltyjä, ja niistä valtaosa on kahden lämpötilan kuorma-autoja. Kaluston keskimääräinen ikä on alle viisi vuotta.

– Ennen yhteistyötä Aryzta Foods -yhtiön kanssa taloudellinen tilanteemme ei antanut myöten, joten uusien kuorma-autojen sijaan käytimme monenmerkkisiä käytettyjä kuorma-autoja. Liiketoiminnan vilkastuessa tajusimme, ettei kalustossa kannata pitää käytettyjä kuorma-autoja, sillä niiden huoltaminen aiheuttaa tarpeettomia keskeytyksiä, hän kertoo.

Clare kävi tapaamassa useita valmistajia, kunnes päätti aloittaa yhteistyön Volvo Trucksin kanssa. Ensimmäiset tilaukset olivat Volvo FE- ja FL-malleja.

– Pian kävi ilmi, että näiden kuorma-autojen suorituskyky on erinomainen ja että ne sopivat ketteryytensä ansiosta täydellisesti keskusta-ajoon kaupungin ahtaille kaduille. Tilasimmekin pian Volvolta lisää kuorma-autoja ja päätimme tehdä Volvo FL:stä kaupunkijakeluautomme. Nykyään kalustomme koostuu 90-prosenttisesti Volvoista, ja samalla Volvosta on tullut meidän merkkimme.

Kaupunkijakeluauton valitseminen oli tärkeä päätös CDS-yhtiölle, sillä ajaminen Dublinin keskustassa on haastavaa. Keskusta on hyvin vilkasliikenteinen, ja kuorma- ja henkilöautot, pyöräilijät ja jalankulkijat liikkuvat siellä tiiviisti yhdessä. CDS-yhtiön kuljettajilla on myös tiukat aikataulut. Elintarvikekuljetuksissa virheisiin ei ole varaa, ja koska kuljetuksia tulee noin 35 päivässä, on tärkeää että kulku ohjaamoon ja ajo kaupungin ahtailla kadulla sujuvat vaivattomasti. Ajamiseen liittyvien haasteiden lisäksi kuljettajat toimivat myös brändilähettiläinä – paitsi CDS-yhtiön myös kaikkien asiakkaiden, joita he edustavat. Kuljettajat ajavatkin usein samoja reittejä, jotta heillä ehtii muodostua henkilökohtainen suhde liikkeiden henkilökuntaan.

Tämä ei ole yhden miehen ansiota – kiitos menestyksestä kuuluu yhtiön kaikille työntekijöille.

– Kun värväämme uusia kuljettajia, kiinnitämme ennen kaikkea huomiota henkilösuhdetaitoihin. Kuljettajat ovat samalla brändilähettiläitä – he edustavat paitsi meitä myös asiakkaidemme tuotteita. Heidän on oltava vuorovaikutuksessa ruokaloiden henkilökunnan ja myymäläpäälliköiden kanssa ja varmistettava, että asiakkaat ovat tyytyväisiä toimituksiin. Järjestämme paljon koulutusta, jotta kuljettajamme varmasti tietävät tarkkaan, mitä heiltä odotetaan asiakaspalvelun ja ajotaitojen puolesta.

Loistava palvelu on ollut tavoitteena alusta saakka, ja Clare uskookin, että yhtiön menestyksen takana on halu palvella asiakasta joustavasti ja mukautumalla heidän tarpeisiinsa. 

– Emme valmista tai tuota itse mitään; olemme asiakaspalveluyritys. Ja asiakkaita palvelevana yrityksenä meidän on jatkuvasti pyrittävä kehittymään. Asiakkaiden vaatimukset alalla muuttuvat jatkuvasti, ja pyrimme aktiivisesti mukautumaan asiakkaiden muuttuviin toiveisiin. On aivan ensiarvoisen tärkeää, että palvelutasomme säilyy korkeimmalla mahdollisella tasolla. Muuten emme voi täyttää velvoitteitamme asiakkaitamme kohtaan, hän kertoo.

Clarella on selkä näkemys siitä, mitä hän haluaa yrityksellään saavuttaa, ja hyvät prosessit ja laadukkaat kuorma-autot ovat hänelle tärkeitä. Hän uskoo kuitenkin, että kyky kuunnella henkilökuntaa ja huomioida heidän mielipiteensä ja neuvonsa on yrityksen menestyksen kannalta ehdottoman tärkeää.

– Minulla on palveluksessani alan parhaita tekijöitä. He ovat tuoneet yksilöllisen osaamisensa ja ammattitaitonsa CDS-yhtiön käyttöön, ja heidän panoksensa on lopputuloksen kannalta korvaamaton. Tämä ei ole yhden miehen ansiota – kiitos menestyksestä kuuluu yhtiön kaikille työntekijöille. Kun voitimme National Haulier of the Year 2017 -palkinnon pari kuukautta sitten, hetki oli upea meille kaikille. Lukuisat työtunnit, loputtoman pitkät päivät ja ankara työ – se kaikki palkittiin 800-henkisen vertaisjoukon edessä, Mark Clare kertoo leveä hymy kasvoillaan.

CDS

Historia: Clare Distribution Services (CDS) on perustettu vuonna 1997. Perustaja Mark Claren tavoitteena oli tuottaa markkinoiden parhaita kuljetuspalveluita.

Palvelut: Yhtiö on erikoistunut lämpösäädeltyihin kuljetuksiin. Yhtiö kuljettaa esimerkiksi jäähdytettyjä tuotteita, pakasteita ja valmisaterioita ja jonkin verran myös lääkevalmisteita.