Volvo kuorma-autot

Suomi

×

Kuusi vinkkiä kaupunkijakeluauton valintaan

Kaupunkijakelussa vaihtoehtojen määrä voi tuntua valtavalta, mutta helpommallakin selviää. Volvo Trucksin tuotepäällikkö Tobias Bergman erittelee kuusi tekijää, jotka kannattaa ottaa huomioon.
Volvo FE kaupungin kapeilla kaduilla.
Kaupunkiympäristö voi olla haastava kuorma-autoille, joten sen erityisvaatimukset on syytä ottaa huomioon ajoneuvoa valittaessa.

Useita eri tekijöitä on otettava huomioon, kun ajoneuvoa valitaan kaupunkijakelua varten. Niitä ovat esimerkiksi ajoneuvon käyttötarkoitus, toimintaympäristö ja käyttöaika.

Volvo Trucksin FL-, FE- ja FM-kuorma-automallit on suunniteltu jakelusektorin eri tarpeisiin, ja kaikkiin kolmeen voi valita erittelyn tarkasti asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan. Vaikka vaihtoehtoja on hyvä olla, niiden määrä voi aiheuttaa myös hämmennystä. Päätöksentekoa vaikeuttaa myös se, että monet segmentin asiakkaista eivät välttämättä fokusoi logistiikkaan.

– Tiedämme hyvin, että monet kuorma-autoja kaupunkijakeluun ostavista yrityksistä eivät ole päätoimisesti logistiikkatoimijoita. Yrityksen liiketoiminnan pääpaino voi olla jokin aivan muu; ne voivat toimia esimerkiksi leipomoalalla tai yrittäjänä erilaisten varusteiden kuljettamiseen. He ovat saattaneet ajaa toimituksia aiemmin esimerkiksi pakettiautoilla, ja lisätilan tarve ja monipuolisemmat ominaisuudet ovat saaneet heidät harkitsemaan kuorma-autoa, Volvo Trucks -tuotepäällikkö Tobias Bergman kertoo.

Mitä hän sitten suosittelee? – Mieti tarkkaan, mitä tarvitset paitsi tällä hetkellä myös tulevaisuudessa. Yksin tästä kaikesta ei kuitenkaan tarvitse selviytyä. Paikallinen Volvo Trucks -jälleenmyyjäsi auttaa sinua selvittämään, mikä ajoneuvo ja ostosopimus sopivat parhaiten yrityksesi tarpeisiin.

Varaudu ennalta
Käyttötarkoitukseen tarkasti räätälöity kuorma-auto voi osoittautua omistamisen kokonaiskustannuksiltaan pienemmäksi. Jälleenmyyntiarvo on kuitenkin usein parempi monipuolisemmalla ajoneuvolla, jonka erittely ei ole yhtä tarkkaan rajattu. Mieti tarkkaan rajatun erittelyn hyviä ja huonoja puolia ja ota huomioon, onko kalusto esimerkiksi tarkoitus uusia muutaman vuoden kuluttua tai voivatko käyttötehtävät matkan varrella muuttua.

1. Huomioi päästömääräykset
Sekä melu- että pakokaasupäästöjä koskevia rajoituksia on tiukennettu useimmissa kaupungeissa. Määräykset voivat vaikuttaa sekä ajoneuvon valintaan että hankintaehtoihin. Volvo Trucks voi usein auttaa yritystäsi varautumaan tulevaan tarjoamalla takaisinostomahdollisuutta uuden ajoneuvon oston yhteydessä. Myös huoltoleasing saattaa olla hyvä vaihtoehto.

2. Huolehdi näkyvyydestä
Kuljettaja saa paremman käsityksen ympäristöstä, kun kuorma-autossa on pienet pyörät ja esteetön näkyvyys. Tämä voi olla tärkeä turvallisuusnäkökohta kaupunkien kapeilla kaduilla ja alueilla, joissa on paljon pyöräilijöitä ja jalankulkijoita. Joissakin kaupungeissa on jopa näkyvyyttä koskevia viranomaismääräyksiä, joita kuorma-autojen on noudatettava. Näistä asioista kannattaa huolehtia hyvin.

3. Huomioi kuormausaika ja -tapa
Ajoneuvojen kuormaus- ja purkupaikkaa ja -tapaa kannattaa myös pohtia. Kaupunkijakelussa kuljettajalle voi tulla edestakaista kulkua ohjaamoon keskimäärin 200–300 metrin välein. Matala askelma voi säästää aikaa ja ehkäistä loukkaantumisia. Pienikokoisesta ajoneuvosta on hyötyä myös, kun tavaraa toimitetaan keskustan pieniin liikkeisiin, joiden lastauslaiturit ovat usein pieniä ja ajorampit ahtaita.

4. Mieti, mitä odotat ohjattavuudelta
Mitä pienempi ajoneuvo on, sitä helpompi sitä on käsitellä. Tämä voi olla erittäin tärkeää lastausalueilla ja kapeilla kaduilla. Lastauslaiturien kokovaatimuksista ei ole virallisia määräyksiä. Jos ajoneuvoa käytetään pääasiassa suurissa tavaranjakelukeskuksissa, suurempi ajoneuvo ei luultavasti ole ongelma. Jos tavaraa on sen sijaan toimitettava pieniin liikkeisiin, ajoneuvolla on luultavasti pärjättävä jyrkillä ajorampeilla ja kapeilla sivukujilla.

5. Ota hyöty irti pitkistä matkoista
Jos kuorma-autolla ajetaan toisinaan pidempiä kaukokuljetuksia, suurempi ja monipuolisempi kuorma-auto luultavasti sopii tehtävään paremmin. Pidemmillä matkoilla kuljettaja tarvitsee tilaa lepäämiseen. Esimerkiksi integroitu navigointi ja Dynafleet voivat auttaa kuljettajaa pysymään reitillä ja säästämään polttoainetta pitkillä matkoilla. Suurempi ja mukavampi ajoneuvo on myös omiaan houkuttelemaan kuljettajia.

Volvo Trucksin kaupunkijakelu mallisto

VOLVO FL: Räätälöity kaupunkijakeluun, kevyeen maansiirtoon sekä jäte- ja kierrätyskuljetuksiin. GVW 10–18 tonnia ja GCW jopa 25 tonnia.

VOLVO FE: Räätälöity alue- ja kaupunkijakeluun, kevyeen maansiirtoon ja jäte- ja kierrätyskuljetuksiin. GVW 18–26 tonnia ja GCW jopa 44 tonnia.

VOLVO FM: Sopeutuu jakeluajoon, maansiirtoon ja autonkuljetuksiin. GVW 18–46 tonnia ja GCW jopa 100 tonnia.