Kuorma-autot

Hyvät työkalut, laadukkaat kuljetukset

Tarkkalan Kuljetus Oy:n yhdistelmät on suunniteltu sopiviksi sahateollisuuden sivutuotteiden kuljetuksiin.
Tarkkalan Kuljetus

Kalusto pidetään hyvässä kunnossa, ja kuorma-autot vaihdetaan säännöllisesti uusiin, jotta kuljetukset rullaavat luotettavasti ja laadukkaasti.

Liukuhihna kuljettaa tasaiseen tahtiin haketta siiloon Versowoodin Riihimäen toimipisteessä. Kuljettaja Tuomas Niittumäki ajaa 27 vuoden kokemuksella Volvo FH 540:n siilon eteen, I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteisto vaihtaa taustalla huomaamattomasti.

Niittumäki avaa kuormatilan peitot ja hyppää Volvo pyöräkuormaajan ratin taakse. Kauhan tilavuus on 12 kuutiota, ja sen nostokapasiteetti on 5–6 tonnia. Yhdistelmän suurin sallittu kokonaismassa on 68 tonnia.

Kuorma syntyy tottuneissa käsissä noin vartissa. Lopuksi Niittumäki painaa kauhalla reunat ylittävät huiput laitojen tasalle ja palauttaa pressut kuorman suojaksi. Tämä hake lähtee paperitehtaalle raaka-aineeksi.

– Harvoissa paikoissa joku muu hoitaa lastaamisen, teemme 90-prosenttisesti kuormat itse. Asiakkaiden luona näkee lähinnä kollegoja, Niittumäki kertoo. Niittumäellä on allaan jo viides Volvo. Kokemukset pitkästä yhteisestä työrupeamasta ovat hyvät.

- Volvo sopii minun käteeni. Volvo Dynamic Steering -ohjausjärjestelmä helpottaa tosi paljon työtä, tarvittaessa rattia voi pyörittää vaikka sormella. Lisäksi paikallinen huolto on lähellä ja toimii hyvin.

Kaksoiskytkinvaihteisto edellytti aikanaan ajotavan muuttamista. Vauhti meinasi nousta liian kovaksi, kun automaatti vaihtoi niin nopeasti ja sujuvasti.

– Ei tarvitse polkea, riittää että pitää kenkää kevyesti kaasupolkimen päällä. Liukkailla pikkuteillä kaksoiskytkinvaihteisto on ehdoton, siellä selviää niin paljon helpommin, Niittumäki kertoo.

Arkisin Tarkkalan Kuljetuksen autot kuljettavat sahateollisuuden sivutuotteita ympäri vuorokauden. Viikonloppuisin osa autoista ajaa yhtä vuoroa.

– Kuljetukset ovat tehokkuuslaji. Työkalujen pitää olla kunnossa, jotta kuljettaja voi tehdä työnsä tehokkaasti. Auto ei hanki mitään, jos se seisoo pihassa, sanoo kalustopäällikkö Mikko Tarkkala.

Tarkkalan Kuljetus on perheyritys jo kolmannessa polvessa. Serkukset Petri, Mikko ja Antti Tarkkala johtavat yritystä yhdessä. Asiakaspuoli on Petrin hallussa, Mikko huolehtii kalustosta ja Antti hoitaa taloushallintoa.

– Vastuunjaosta huolimatta olemme sekatyömiehiä: kaikki tekevät kaikkea. Valitettavan vähän sitä pystyy itse enää istumaan ratin takana, aika menee kaikkeen muuhun, kertoo Petri Tarkkala.

Riihimäkeläisellä kuljetusliikkeellä on toistakymmentä täysperävaunuyhdistelmää, ja ne ovat kaikki perustoiminnoiltaan samanlaisia. Volvoja on neljä kappaletta.

– Meillä on pitkä yhteinen historia Volvon kanssa, ja se on varmasti yksi parhaista autoista näihin hommiin. Paikallisen HF-Autohuollon merkitys on suuri: saamme sieltä ensiluokkaista palvelua ja avun tilanteeseen kuin tilanteeseen, toteaa Mikko Tarkkala.

Mikko Tarkkala korostaa, että kalusto pitää speksata ja rakentaa parhaalla mahdollisella tavalla, koska kuorma-auto on kuljetusliikkeen tärkein työväline.

– Ei timpuri osta lekaa, jos tarvitsee vasaran. Meillä tulee paljon kilometrejä mittariin, joten kaluston pitää olla luotettavaa. Volvo on ollut hyvä ja toimiva ratkaisu.

Puolitoista vuotta sitten Tarkkalan Kuljetus päätti hankkia kaksoiskytkinvaihteiston 68 tonnin yhdistelmään. He halusivat mukaan kokeiluun, jotta Volvoista saadaan kehitettyä entistäkin parempia. Petri Tarkkala kehuu kaksoiskytkinvaihteiston ajomukavuutta. Lisäksi se tarjoaa etuja talvikeleillä liukkaissa paikoissa, kun vaihteisto vaihtaa ilman katkoksia.

– Lisäksi Volvon koulutukset ovat olleet hyviä. Ne ovat auttaneet kuljettajia ymmärtämään, miten kuorma-auto toimii ja miten sitä kuuluu käyttää, jotta saa kaiken irti uusista ominaisuuksista.

Lue lisää I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteistosta

Lue lisää Volvo Dynamic Steering -ohjausjärjestelmästä

TARKKALAN KULJETUS OY

PERUSTETTU: v. 1951
YHTIÖNMUOTO: perheyritys
AVAINHENKILÖT: serkukset Petri, Mikko ja Antti Tarkkala
PÄÄLIIKETOIMINTA: sahojen sivutuotteiden (hake, puru, kuori) sekä bio- ja kierrätypolttoaineiden kuljetukset
KALUSTO: yli 10 täysperävaunuyhdistelmää, 3 kpl Volvo FH 540 hv, 1 kpl Volvo FH16 650hv
HENKILÖSTÖ: työllistää kaiken kaikkiaan n. 50 henkilöä