Kuorma-autot

Kaksoiskytkin säästää aikaa, rahaa ja hermoja

Pohjois-Norjan talviset tiet tarjoavat haasteita sekä kuljettajalle että kalustolle.
Olli Paavola, Pajalanmäen kuljetus

Pajalanmäen kuljetus hoitaa kuljetukset perille varmasti ja turvallisesti ammattitaitoisten kuljettajien ja Volvon I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteiston avulla.

– Kaksoiskytkinvaihteisto on omaa luokkaansa. Liukkailla teillä sen pitokyky on todella hyvä, sanoo Olli Paavola.

Reilu vuosi sitten Paavola koeajoi kaksoiskytkinvaihteistolla varustetun uuden Volvo FH:n. Hän huomasi, että kuorma-auto sopisi yhtiön ajotehtäviin, sillä vaihtaminen oli lähes huomaamatonta.

– Ajamme paljon liukkailla ja mäkisillä teillä Suomessa ja Norjassa. Kaksoiskytkinvaihteisto säästää aikaa, hermoja ja rahaa.

Pajalanmäen kuljetus hankki ensin yhden Volvo FH:n kaksoiskytkimellä. Kokemukset ovat olleet niin hyviä, että myös kaksi seuraavaa hankintaa on tehty samalla vaihteistolla.

Kuljettajat huomaavat vaihteiden vaihdot vain kierroslukumittarista, kun kierrokset hieman laskevat. Nopeus pysyy yllä niin pienissä kuin suurissa mäissä, koska ahtopaineet eivät laske.

– Se on merkittävä etu, että veto pysyy koko ajan päällä. Lumiketjuja tarvitsee käyttää aiempaa vähemmän, kun vaihteiden vaihto ei aiheuta nykäisyjä voimansiirrolle, Paavola sanoo.

Paavola kertoo, että kuljettajien työturvallisuus on parantunut entisestään.
– Hiukan epäilytti, miten kaksoiskytkinvaihteisto toimii talvella. Mutta se on toiminut 45 asteen pakkasessa ongelmitta, jopa paremmin kuin manuaalivaihteisto.

OLLI PAAVOLA

Ammatti: kuljetusyrittäjä
Kotipaikka: Kaustinen,
Keski-Pohjanmaa
Ikä: 53 v.
Ura kuljetusalalla: aloitti 18-vuotiaana jakeluauton kuljettajana, työskennellyt ajojärjestelijänä, kuljettajana ja kuormaautomyynnissä ennen yrittäjäksi ryhtymistä
Vapaa-aika: ulkoilu ja metsätyöt ovat tärkeimmät harrastukset, matkustaa 2–3 viikkoa vuodessa, veneilee ja viettää aikaa myös kesämökillä Lapissa tai ulkomailla

Lue lisää kaksoiskytkinvaihteistosta
 

PAJALANMÄEN KULJETUS OY

Kotipaikka: Kaustinen
Perustettu: v. 1999
Yritysmuoto: perheyritys
Henkilöstö: 20 henkilöä, työllistää myös n. 25 alihankkijoiden työntekijää
Kalusto: 10 vetoautoa, joista 7 on Volvoja
Palvelut: lämpötilasäädellyt kuljetukset (elintarvikkeet), kappaletavaran ja teollisuuden tuotteiden kuljetukset Pohjoismaissa
Asiakkaat: elintarvikealan yritykset, kaupan ala, rakennus- ja kemianteollisuus