Kuorma-autot

”Pienillä parannuksilla suuria tuloksia”

Ajoneuvon polttoainetehokkuus on monen tekijän summa. Volvo Trucks hallitsee kaikki osa-alueet kuorma-auton erittelystä taloudellisen ajotavan koulutukseen ja seurantaan.
Tatu Ljokkoi, Volvo Trucks

Pienillä parannuksilla saadaan aikaan suuria tuloksia, sanoo Volvo Trucksin kuljettajakouluttaja Tatu Ljokkoi.

Miksi kuljetusliikkeiden kannattaa kehittää polttoainetehokkuuttaan?
Polttoainekulut ovat noin 25–30 prosenttia kuljetusliikkeen kokonaiskustannuksista ajotehtävistä riippuen. Polttoainetehokkuuteen satsaaminen maksaa itsensä takaisin nopeasti, jopa parissa viikossa. Investoinnit näkyvät polttoainelaskuissa ja yrityksen kassassa, mikä parantaa kilpailukykyä. Polttoainetehokkuus onkin tänä päivänä yksi tärkeä valintakriteeri uuden kuorma- auton hankinnassa.

Miten Volvo Trucks ottaa huomioon asiakkaiden erilaiset tarpeet?
Selvitämme aina ensin, mitkä polttoainetehokkuutta parantavat palvelut sopivat asiakkaan tarpeisiin. Näin voimme tarjota juuri oikeita työkaluja. Esimerkiksi aikataulutetussa kaukoliikenteessä voidaan saavuttaa hyviä tuloksia päivittämällä vakionopeudensäädin. Jos kalustolla on paljon erilaisia ajotehtäviä, palvelukokonaisuus räätälöidään niihin sopivaksi.

Millaisista osista polttoainetehokkuus muodostuu?
Uusi kuorma-auto suunnitellaan ajotehtävän mukaan mahdollisimman polttoainetehokkaaksi. Jälkikäteen kuorma-auton teknisiä ominaisuuksia voidaan parantaa esimerkiksi päivittämällä vaihdelaatikon ohjelmisto tai muuttamalla vakionopeudensäädin älykkääksi I-Seeksi.

Parhaasta mahdollisesta kalustosta on iloa vain, jos sitä osataan käyttää oikein. Volvo järjestää kuorma-autonluovutuksen yhteydessä koulutuksen, jossa opetetaan kuorma-auton oikea ja tehokas käyttö. Näin kuljettajat osaavat hyödyntää ajoneuvon teknisiä ominaisuuksia ensimmäisestä päivästä lähtien.

Kun kuljettajille on kertynyt kokemusta uusista ominaisuuksista, heidän osaamistaan on mahdollista syventää. Volvo tarjoaa taloudellisen ajotavan koulutuksia, joissa kuljettajat saavat tietoa ja vinkkejä, joiden avulla he pystyvät tekemään hyviä polttoainetaloudellisia ratkaisuja päivittäisessä työssään.

Miten taloudellista ajotapaa voi ylläpitää ja tukea?
Laadukkaan taloudellisen ajotavan koulutuksen avulla keskikulutusta saadaan laskettua. Sillä on tapana nousta, ellei ajotapoja ja kulutusta seurata. Säännöllinen seuranta ja hyvien suorituksien palkitseminen auttavat vakiinnuttamaan tehokkaat toimintatavat osaksi arkea. Volvoissa on vakiovarusteena kuljetusten tietojärjestelmä Dynafleet, jonka avulla voidaan seurata kuljettajien ajotapaa ja polttoaineenkulutusta. Myös kuljettajat saavat henkilökohtaista tietoa omasta ajosuorituksestaan.

Kuljetusliikkeet voivat pienentää polttoaineen kulutustaan pysyvästi Fuel Advice -palvelun avulla. Konsultointipalvelussa Volvo tutkii asiakkaan ajodatan ja analysoi, miten ajotapoja voidaan kehittää taloudellisemmiksi. Yrittäjä voi keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa.

Onko taloudellinen ajotapa hidastelua?
Samat työt hoituvat yhtä nopeasti kuin aikaisemmin, mutta pienemmällä kulutuksella. Ajoneuvon nopeus elää hetkellisesti, mutta keskinopeudesta ei tarvitse tinkiä yhtään. Kyse on siitä, että polttoainetta syötetään moottoriin oikea-aikaisesti. Kun esimerkiksi mäkeä kiipeää järkevästi kuorma-autolla, ajoneuvo nousee reippaasti harjalle ja alamäet puolestaan mennään rullaten.

TATU LJOKKOI

Tehtävä: Kuljettajakouluttaja
Vastuut: Kuljettajakoulutuksen tuotepäällikkö Suomessa. Kouluttaa itse, koordinoi koulutuksia ja vastaa koulutustuotteen laadusta. Auttaa asiakkaita löytämään ratkaisuja mm. polttoainetehokkuuteen liittyen.
Ura: Volvo Trucksin palveluksessa v. 2013 lähtien