Kuorma-autot

”Turvallisuudesta ei tingitä koskaan”

Volvo on maailman turvallisin kuorma-auto. Monelle saattaa olla yllätys, kuinka paljon turvallisuutta parantavaa tekniikkaa nykyaikainen kuorma-auto sisältää. Se suojaa sekä kuljettajaa että muita tielläliikkujia, kertoo Volvo Trucksin Suomen myyntijohtaja Kimmo Ahonen.
Kimmo Ahonen

Mitä turvallisuus merkitsee Volvo Trucksille?

”Kuljetus tapahtuu autolla, mutta sitä autoa ajavat ihmiset. Turvallisuus on ja sen täytyy olla kaiken suunnittelun lähtökohta." Näin Volvon perustajat näkivät turvallisuuden merkityksen, ja sama ajattelutapa ohjaa edelleen toimintaamme. Turvallisuus on tärkein perusarvoistamme, eikä sen suhteen tehdä koskaan kompromisseja.

Olemme olleet ja olemme tulevaisuudessakin edelläkävijä uusissa turvallisuusratkaisuissa. Volvo kehitti ensimmäisenä turvavyöt jo vuonna 1959. Meidän kehittämästämme ohjaamoiden testauksesta on tullut koko alan soveltama standardi.

Turvallisuuskriteerimme ylittävät lainsäädännön vaatimukset, ja esimerkiksi ohjaamotestimme ovat EU-lainsäädäntöä tiukemmat. Monesti kuljetusliikkeiden asiakkaat arvostavat turvallista kalustoa ja jopa edellyttävät sitä. Näin Volvon turvallisuusratkaisut tuottavat lisäarvoa liiketoiminnalle.

Millainen on turvallinen kuorma-auto?

Turvallisuus lähtee kuorma-auton rakenteesta. Volvon ohjaamo on suunniteltu turvalliseksi työympäristöksi ja suojaksi kuljettajalle. Esimerkiksi ovet vahvistavat rakennetta, ja ohjaamo muodostaa selviytymistilan kuljettajalle. Uusien Volvo FH -kuorma-autojen ohjaamoissa kattoikkuna toimii hätäpoistumistienä. 

Onnettomuustilanteissa myös toinen osapuoli on suojattu mahdollisimman hyvin: keulan rakenne absorboi törmäysenergiaa ja alleajosuojat estävät pienempää ajoneuvoa ajautumasta kuorma-auton alle.

Viimeisen 15 vuoden aikana tekniikka on kehittynyt huimasti. Sen ansiosta olemme pystyneet kehittämään lukuisia turvallisuutta parantavia ominaisuuksia, kuten kuljettajan vireystilan valvonta, kuolleiden kulmien havainnointi ja automaattinen hätäjarrutus. Volvo Trucks on kehittänyt uutta teknologiaa, joka suojelee jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Tulevaisuudessa kuorma-auto tutkii kameroiden ja tutkien avulla ympäristöä ja ehdottaa toimenpiteitä vaaratilanteiden välttämiseksi.

Mitä muita turvaominaisuuksia Volvo kuorma- autoissa on?

Volvo kuorma-autoissa on huomioitu tulevaisuuden turvallisuusvaatimukset, sillä osa nykyisistä lisäominaisuuksista muuttuu pakollisiksi tulevaisuudessa. Volvon monipuolisten ominaisuuksien ansiosta kuorma-autolla ajaminen on entistä turvallisempaa kuljettajalle ja muulle liikenteelle.

Nykyaikaisissa Volvo kuorma-autoissa on huomattava määrä älyä, esimerkiksi kaistavahti, kaistanvaihtovahti, kuljettajan vireystilan valvonta ja automaattinen hätäjarrutus. Ajotutkan mukaan mukautuva vakionopeudensäädin pitää etäisyyden edellä ajavaan vakiona, hälyttää, jos etäisyys tulee liian lyhyeksi ja ja tarvittaessa tekee hätäjarrutuksen. Esimerkkejä Volvoon saatavista turvallisuusvarusteista ovat airbag, alkolukko, varashälytin, palovaroitin ja eri kaasuihin reagoivat hälyttimet.

Älykkäistä turvallisuusjärjestelmistä saa hyödyn irti vain, jos osaa käyttää niitä oikein. Volvo tarjoaa kuljettajakoulutusta, joka perehdyttää turvalliseen ajotapaan ja kuorma-auton ominaisuuksien kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen.

Mikä on kuorma-auton tärkein turvavaruste?

Hankkimalla Volvon on tehnyt kaiken mahdollisen sen hyväksi, että kuljettajalla on mahdollisimman hyvä ja turvallinen työympäristö. Kaikki turvavarusteet ovat kuitenkin hyödyttömiä, jos niitä ei käytä. Turvavyö on yhä edelleen tärkein yksittäinen turvavaruste.

KIMMO AHONEN

Tehtävä: Myyntijohtaja, Volvo Trucks / Volvo Finland Ab
Vastuut: Kuorma-autojen ja palvelutuotteiden myynti Suomessa